Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно

"Не става въпрос за никакво реално придвижване на войски", каза зам.-министър на отбраната
216
Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно
Снимка: архив "Булфото"

Няма планове за постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в МС.

По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска лично премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите ще има ли сили на Алианса в Черно море, както информират чужди медии.

Запрянов уточни, че се изпълняват плановете от срещата на високо равнище във Варшава за създаване на многонационална бригада в Румъния, което е старо решение.

Единственото, което се провежда, са договорените учения с военноморски сили, които се обявяват и не става въпрос за никакво реално придвижване на войски, посочи още той.

Още по темата

Запрянов даде пример, че на 27 октомври наша фрегата ще участва в учение за борба с тероризма в Егейско море.

"Засилено предно присъствие означава и участие на съюзните държави в носенето на мисията по Air Policing в страните от източния фланг", припомни още той. В момента имаме съвместна мисия по охрана на въздушното пространство заедно с италианските въоръжени сили, която ще бъде удължена до 1 ноември.

Удължаването е поискано от италианска страна заради по-добрите условия за тренировка у нас. Те били резултат от по-слабия въздушен трафик, който дава възможност за отработване на повече учебни задачи от военните.

Италия сама заплаща своето участие и присъствие в България, и подготвя своите пилоти, уточни зам.-министърът.

В отговор на въпрос Запрянов каза още, че няма никаква засилена наша активност или руска активност във въздушното пространство, която да е повод за притеснение.

Заместник-министърът коментира президентското вето върху промени в Закона за отбраната с думите, че е право на държавния глава да прецени един законопрект и да се произнесе по него, както впоследствие и на парламента.

Началникът на отбраната Андрей Боцев допълни, че в момента въоръжените ни сили изпълняват планираните ежедневни задачи.

"Няма никаква промяна от това, което е прието във Варшава 2016 година за създаване на многонационална бригада в Румъния и нищо друго не е коментирано", каза Боцев. Той посочи, че преди месец и половина е присъствал на заседание на военния комитет на НАТО, където не е ставало дума за черноморски флотилии или други допълнителни решения.

Боцев съобщи, че в Румъния ще участваме с определени формирования – до батальон. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
ШИБАНЕТО Е РЕАЛНО преди 6 години
а не виртуално както си мислят някои дИмократи. С голям БИЧ по голите з.адници на алчните новоизлюпени богаташи, които за да им опростят престъпленията са готови да харижат БЪЛГАРИЯ на всеки, а те да си живеят на РИВИЕРАТА като ПЪПКАТА , виден СДСар, ПРОПОКЧЕТО в ДУБАЙ и той за постоянно се изнесе. Други като КОСТОФФ, ПЛЕВЕЛА и ТИКВАТА изнесоха само милионите.
19
2
 
10
 
! Отговори
временно преди 6 години
Споко братя... временно присъствие. Само три пъти годишно за по 120дни всякоДокато ни направят поле за кръстосан огън
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не схванахте че ако не сте окупирани от едните ще сте окупирани от другите. На тоя кръстопът дето се намираме е така.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая *** с у,защо е на всяка манджа мерудията? По този начин избиратели няма как да вербува!
16
4
 
14
 
! Отговори
САМО УХАЖВАНЕ БИЛО преди 6 години
и по взаимно съгласие. Нали БОЙКО? Ама като гледам май сме от надупената страна
15
5
 
10
 
! Отговори
Дий конче преди 6 години
Aaaa, то временнните неща ставата за постоянно. Искат да ни направят първа линия, та да може *** да ни омете и направи САХАРА 2.
14
4
 
12
 
! Отговори
Да бе, да преди 6 години
"Не става въпрос за никакво реално придвижване на войски"Те ученията ще се провеждат без войските. Само ще се развява знамето на НАТО от двама цивилни и толкова.Я вижте дали в окото ми плува корабче?
13
4
 
10
 
! Отговори
ОКУПАЦИЯ преди 6 години
Сами сме си свалили гащите, пък сега се жалваме. Да ни отсрамват обаче надупените политици. Особено оня наперения от БАНКЯ.
12
4
 
16
 
! Отговори
ТО И БАЗИ НЯМАШЕ преди 6 години
да има за постоянно АМЕРИКАНСКИ тук. Ама има постоянно поне 100-на солджъри, дето гърмят на Ново село. БЕЗ ПАРИ разбира се. Щото ние пари не щем Даже им даваме да идват тук като плащаме двойни цени на американските ТЕЦове
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всеки майтап има по малко истина .Всяко временно нещо става постоянно , едни си отиват и други идват и това временно ли му се казва ? Ама това не било у дома , а у съседите . И после защо рибата била отровена с тежки метали ... Ще се откажат хората изобщо да не ходят по нашите плажове по същата причина .
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Трудна работа, равносилно с това да закриваш например посолства. Тези бази са чужда неприкосновена собственост и съм сигурен, че и дете да прескочи оградата ще го пратят в по-добрия свят.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво са му харесали на това Черно море направо не знам.
8
4
 
23
 
! Отговори
Да ама НЕ преди 6 години
Знаят какви са нагласите на Българския народ и се опитват да ги пречупат и да засеят омраза към Русия....и да ни вкарат в мръсната си игра.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са само учения,защо в Черно море,а не в средиземно или отвъд океана например.Защо дрънкат оръжия под носа ни и предизвикват "потенциалния враг".Нещо много са ги засърбели ръцете американците да си пробват оръжията,но защо на наш гръб.Нали Бойко каза,че в Черно море щяло да има само яхти и чайки?Ама кой ли пък го слуша него.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учение учение ама на практика си е чисто присъствие
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Янки го хоум!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то и кака е малко бременна ,ама....
3
4
 
17
 
! Отговори
Освалдо Риос преди 6 години
Да бре, и аз така на времето работех актрисите за по-голяма реалистичност на сапунките: "дай само ***", а после, той нямал рамене и докато се осъзнае, взел та улетел до макарите..
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мерят на кой е по-голям.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще ревна