Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави

Заделени са 700 млн. за по-високи заплати през 2018 г., отчете премиерът
17 окт 2017 14:31,
138
Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов отчете успехи в борбата с контрабандата и заяви, че сме пример за останалите държави.

Има много неща, които като приключат, престават да бъдат интересни, без да се оценява какъв огромен труд е положен, но ние наистина сме пример за останалите държави, посочи той по време на конференцията "Бизнесът и правителството в един отбор", организирана от Български форум на бизнес лидерите" /БФБЛ/.

Когато поехме властта, контрабандата на цигари беше 34 процента, бюджетът се пълнеше с по 2 милиарда лева по-малко. Сега контрабандата е под седем процента. Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата, каза премиерът, цитиран от БТА.

В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с двеста милиона лева, допълни Борисов.

Когато започнахме да се занимаваме с еврофондовете, усвояването беше 0,48 процента, сега сме седми и двайсет държави в ЕС са след нас. Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше, каза премиерът. Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях, каза той. Сега увиваме с фолио оборудването, пристигнало на площадката в Белене, добави Борисов. Премиерът посочи и инвестицията в Цанков камък.

Променихме над 100 закона за намаляване на административната тежест и ще се справим и с този проблем, каза Борисов. Намаляваме натиска в туризма с кадри отвън, но нашите хора отиват да работят в други държави - не може ли да направим така заплатите, че хората да си остават тука, попита Борисов участниците в срещата. По думите му имаме абсурдна социална политика, защото плащаме за всичко и навсякъде.

Като приоритет ние поставяме образованието, макар че в една държава всичко е приоритет, заяви Борисов.

Заделили сме 700 млн. лева за по-високи заплати през следващата година при положение, че в бюджета за тази година тези пари са били 115 млн. лева, допълни премиерът.

Министър-председателят коментира и отношенията на България с Турция.

Каква критика понесох за добрите взаимоотношения с Турция, но само България има нулев емигрантски натиск по границата, отбеляза той. Ако не бяхме се разбрали с турския президент Реджеп Ердоган, нямаше да можем да пазим заедно границата. Ако Турция пусне три милиона бежанци и на нашата граница дойдат 100 - 200 хиляди души, какво щяхме да правим, попита Борисов. Щеше ли някой да даде заповед да се стреля, защото аз нямаше да я дам, заяви той.

А като влязат тук, къде ще отидат тези хора, след като навсякъде има огради, попита още той. Много трудно е да имаш добри отношения с всички страни, каза Борисов.

На 7 януари ще открием заедно ремонтираната църква "Свети Стефан" в Истанбул, на която вече златното кубе и кръст вече греят над Босфора, каза Борисов.

Премиерът коментира и председателството на Съвета на ЕС.

"Това не е нещо като да ти дадат властта за шест месеца и да правиш което си поискаш, каза Борисов. По това време можем да поставим въпроса за Западните Балкани, защото и те трябва да имат перспектива. Там младите хора си вземат куфарите и заминават и така целият регион се оголва, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Председателството на Съвета на ЕС не е нещо като да ти дадат властта за шест месеца и да правиш което си поискаш, каза Борисов.Е, не е!!!Само в България е така - идваш на власт и кум, сват и баджанак - стават важни и значими и правиш каквото си щеш - крадеш, лъжеш, мамиш и не те съдят дори!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не е отчел най-големия отрицателен прираст в световен мащаб?Браво, Бойко!
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов използва властта да се саморазправя с конкурентите си наркопазара и тези на приятеля си Дебелян на тютюневия пазар.Народът нищо не усеща от тази епична борба.
17
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ и медиите им създават непрекъснато една фалшива и паралелна на българската дейсвителност картина.Възможно е да го правят и заради Европредседателството - да се покжат пред света.Лошото е, че ние живеещите тук си траем и по този начин ставаме техни съучастници.Всеки си заслужава съдбата.
16
1
 
24
 
! Отговори
Боче преди 6 години
Прав е! Просто той брои само на конкуренцията му, а неговата не споменава...
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нелегалният внос е наистина силно ограничен, а какво е положението с нелегалния износ? Щото ние не сме чак толкова слабоумни и можем да се досетим каква е една от причините Пеевски да е persona non gratta в Турция.
14
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борим успешно контрабандата, а няма нито един осъден контрабандист.Борим успешно корупцията, а няма нито един осъден корумпиран.Как точноя борите бе, Борисов - с гърмките ти изказвания ли,тиражирани от слугинските ти медии ?
13
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го слуша човек, цъфнали сме и сме вързали. Затова бяха тези напъни да влезем в ЕС, защото една шепа хора с техните обръчи от фирми присвоиха всички милиарди. За обикновения българин - работник или пенсионер, ползата е НУЛЕВА. Да не говорим, че заради урпавлението на този на снимката три мандата, държавата е в абсолютен хаос. Нито една институция не работи нормално, МВР, здравеопазване, образование, култура, всичко е в калта. Престъпност в пъти по-голяма. Закривай!
12
3
 
29
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Басии невероятния кретеноид!!!
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От началото на тази седмица, гледам, че пак Го прихвана логореята и не изтича само от чешмата. Хиперактивен един такъв и мазен, мазен, при това на ниво като за "простия" мат'рял.Какво ли Го е напънало този път?Такива изблици Го налазват когато е на някакъв пангар ...Само че кой от многото?И дали ги занем всичките? Вече?
10
1
 
12
 
! Отговори
дф преди 6 години
e dobre de daj 1 osuden za tiq pari 2000000000!и къде са отишли те? защо не ги вземете?
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думите на този престъпник са подигравка с цялата нация!
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но сега сме член на ЕС и имаме в изобилие тоалетна хартия и банани.
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че ще борят контрабандата на цигари, нали така се вдига оборота на младия бизнесмен Пеевски, който е собственик на Булгартабак. А как стои въпроса с горивата г-н премиер? Там се спрягат едни ужасяващи 30 % контрабанда.
6
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде са парите от преборената контрабанда ?Защо покривът на Пирогов тече ?Защо улиците ни приличат на Киркурк след бомбардировка ?Защо няма поне едно нормално нещо в България ?Само лъжи и медийни манипулации ...
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ние по думите на Главния Суджук, винаги сме пример за всичко и винаги сме най-бедните и на дъното на всички класации.И така мандат след мандат ... вече трети.
4
0
 
42
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: ". Ако Турция пусне три милиона бежанци и на нашата граница дойдат 100 - 200 хиляди души, какво щяхме да правим, попита Борисов."Магистрали - за по-бързо прекосяване на България от сюриите в посока Германия!
3
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е наказание да му слушаме приказките на този.За тази контрабанда не сме видяли едно доказателство, един документ...една статистика, но не от България, а от ЕС.На български статистики-стакмистики не вярваме.Той пак ни разправяше колко сме били добре, докато от Европа не го зашлевиха през лицето със статистиката, че отново сме най-бедните.
2
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено,нали те контролират цялата контрабанда.
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сам не си вярва на приказките .