Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?

До сега болничните се изплащаха в размер от 70 на сто
Обновена: 19 окт 2017 07:26 | 19 окт 2017 07:00, Петя Славова
140
Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?
Снимка: архив, Булфото

Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.

За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право, съобщава в."Сега".

Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента.

Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., с който "Сега" разполага.

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено.

"В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас.

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона.

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
50
 
! Отговори
До нали има банани преди 1 година
И в момента процент от заплатата се удържа за безработица от държавата, но някак си не е редно да има таван. Това си е грабеж за много хора, на които вноските за пенсия, здраве и безработица са доста големи, но почти не се възползват от този тип услуги.
Ако това го беше въвел Орешарски вече щеше да има бял роял и гола гръд на жълтите павета.
Колко ли трябва да мразиш народа си, за да гласуваш подобно безобразие.
10
15
 
25
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
Не трябва да се плаща изобщо, работотадетля няма вина, че сте се разболели нямa такова нещо. Работодателя ви е превел здравните осигуровки ,търсете си парите от здравната каса и от НС. Да не сте плащали за здравни осигуровки на протест не ходите ами като сте смотани ще ви стрижат.
9
1
 
65
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Пхахаха....ние сме от най-болните нации в света! В пряк, и в преносен смисъл....инфаркти...инсулти....депресии...ЗДРАВЕПОГАЗВАНЕТО у нас е на световно ниво!
Трябва да се щадят работодателите - не е лесно да подържат стандарт - Поршетата и S класите са скъпи - проявете разбиране!
Дали да не се помисли и за наказателни вноски?
За ощетяване на фирмите?
Пхахаха
8
2
 
35
 
! Отговори
Алов666 преди 1 година
Ми ще ходя болен на работа много просто.
7
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е Антон Тодоров-Мумията да вдига пушилка с измислени скандали, през това време ГЕРБ да ограбва държавата и да ви отнема всичките права.
6
7
 
36
 
! Отговори
Нали има банани преди 1 година
Тази практика за болничните е лигавщина от времето на комунизма. Сега ще ви светна как стоят нещата в демократичната държава САЩ. Там има както знаете застахователни дружества. Големите фирми сключват застраховка Short Term Disability (кратка нерабоспособност) като удържат от надника ви % от тази застраховка. Ако работите в малка фирма остава да ходите редовно на църква и да се молите за здраве. Иначе военният бюджет на САЩ е по-голям сума от военните бюджети на всички останали страни на света.
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей сега кой протестира - никой? всички протести са нагласени, само когато политиците ги искат
4
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като сме болни в офисите - работоспособни ли сме? - не, но ще се правим, че бачкаме и ще заразяваме, това искат управляващите - да станем като тях и да се правим, че сме ефективни
3
6
 
73
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
Естетвено всичко в името на печалбата.... Сега хората ще боледуват по офисите ще заразяват и другите.......НЯМА ПО ГОЛЯМА ГНУСОТИЯ ОТ КАПИТАЛИЗМА.....КАПИТАЛИСТ И ПРЕСТЪПНИК Е ЕДНО И СЪШО
2
15
 
15
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Системата се саморегулира няма мениджър който да не се усети че някой взима фалшив болничен и рано или късно тозе човек излита. Защо не вкарат в панделата някой лекар който дава фалшиви диагнози ? Щото БЛС може да свали всяко правителство !
1
4
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не стига, че като си болен плащаш супер скъпи лекарства, сега явно всички ще ходим болни в офиса, вместо пред лекарския кабинет. Така се спасява и здравеопазването. чудесна политика, уникални управляващи