Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?

До сега болничните се изплащаха в размер от 70 на сто
Обновена: 19 окт 2017 07:26 | 19 окт 2017 07:00, Петя Славова
140
Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?
Снимка: архив, Булфото

Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.

За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право, съобщава в."Сега".

Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента.

Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., с който "Сега" разполага.

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено.

"В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас.

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона.

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
4
 
! Отговори
ФЕРХОНДЕ преди 2 години
ИЗКАРАЙТЕ бизнеса излезе на светло и тогава ще има пари, за безработица, майчинства и всякакви други обезщетения. Не търсете вината в народа, че боледувал, раждал, останал без работа и се пенсионирал. По-голямата част от тези работодатели, които уж едва свързват двата края /всички виждаме какъв стандарт на живот имат/, осигуряват своите подчинени на минимума на длъжността, а реално получават 1/3 и повече. Сами сметнете колко ще постъпят в бюджета...?!?
127
0
 
7
 
! Отговори
георги преди 2 години
Аз имам диабет тип 2!Т.е. не съм на инсулин, но съм на хапчета. Нямам и 45г! Поради тази коварна болест се разболявам 4-5 пъти годишно, понякога по-тежко.Държавата поема част от медикаментите за диабета, но като боледувам си ги плащам и понеже трябва да са съобразени със състоянието ми са доста по-скъпи!
Болен ли, да ходя на работа?Не стига , че давам пари за лекарства , но и от заплатата ми режат!
И аз искам да съм здрав!Да ме возят на служебна кола и друг да плаща!
126
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В целия свят няма нищо по-гадно, по-долно и по-алчно от българския работодател!
Пиявици и кръвопийци са те!!!
Пият човешка кръв и се хранят от болката на хората!
125
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провежда се целенасочен геноцид над обикновените българи!
Докога ще търпим , братя и сестри???
124
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли, че Макдоналдс бе обявена за една от най-добрите компании за млади хора в Дания ? Защо ?
Ами защото Макдоналдс, винаги правят нещата, на в границите позволени от закона. Тъй като датските закони са ... Няма какво да въртя - по-добри са, то работещите са доволни.
В България, познавам хора, който са ми споделяли, че им е идвало да запалят ресторанта, след смяна.

Т.е. - ако имам и спазва е хубавите си закони, работодателите нямат избор. Но виж - Ние има минимална заплата, която е смешна.
123
1
 
15
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
И тоя мотив, да се намалят злоупотребите с болнични.... Това значи че всеки с болничен е виновен лъжец!!! Законодателят казва „щом си болен значи злоупотребяваш” и клъц на 50%, смешнициииииии. А къде остана принципа за невинност до доказване на противното, брутално погазен за пореден път в окаяната ни робска държава.... И моля нека не говорим за модели в другите страни, щото сме безмерно назад по отношение на социална система, права и възможности. Просто сме предназначени за експолатация .
122
0
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Продажни политици!!! А народът кротува..... не е народ а мър... Осигоровките и тях ли ще ги намалят с 50% питам аз? И защо кротко и тихомълком се прекроява социалната система и се режат ПРАВА! Това не е тема на дискусия, това е тема на дискриминация. Защо се дискриминира болният служител, защото плаща осигуровки ли?
121
0
 
10
 
! Отговори
До ??? преди 2 години
Колко сте прав! Ако стачкувахме за всичко,както гърците и им покажем къде е вратата, нямаше да сме на това дередже.Уви стадо сме,роби сме...жалко за България,тя отдавна почина.
120
2
 
8
 
! Отговори
??? преди 2 години
То вие живеете ли ?
Заспали овце сте всичките до един в тая държава , всеки гледа как да набара далаверата, да точи ДДС , да измами някой др честен търговец,производител,служител само това е важното да се оцелее в тая територия. ТАРИКАТ СЪМ АЗ ГОРД БЪЛГАРИН.
Никой не иска да протестира и да се оправи държавата , тя не е важна , ако аз съм добре!
Така станаха нещата, че ще квичите от тема на тема, а който може ще краде , а вие които не можете ще пукнете от вредни храни,стрес и немотия за лекарсва
119
0
 
15
 
! Отговори
таипаи преди 2 години
мошеници . само да работим и да мрем . и пенсии да не вземаме . ...
118
1
 
3
 
! Отговори
До 106 Риторично преди 2 години
До 106 Риторично (До Мнение)
Как се добраха до инвалидна пенсия защо не кажат ? Колко много болни не могат да се доберат !? Щом са се преборили с ТЕЛК-овете значи НЕ са болни или поне не толкова на колкото се правят. Да вземеш ТЕЛК с над 71% увреждания в трудоспособна възраст е все едно да спечелиш Втората Световна Война сам срещу целия свят. ТЕЛК-вете съдебно-медицински експертизи и съдебни решения за задължително лечение НЕ признават (относно лудите), за другите не знам !
117
0
 
20
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
Просто си лъжец....... Всеки ден работя и се сравнявам и с западняци и американци и германци...... Достатъчно съм се нагледал на нищо неправещи германци, нагли американци..... итн..... Лъжа е че сме били мързеливи......

Това са мантрите на десните продажници които освен да мразят народа си и да продават задника си за дребни стотинки друго не могат.
116
0
 
38
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Защо въобще работодателят да трябва да плаща болничните? Здравните осигуровки се плащат към НОИ, значи НОИ трябва да плащат ВСИЧКИ дни на болния работник.
115
2
 
16
 
! Отговори
риторично преди 2 години
До Solar Power
Защо да ставам работодател? Някъде видя ли желание в постовете ми да пия човешката кръв и да гавря с хората? И за сметка на техния живот да градя своя?!
За мен най- правилният вариант е да работя за себе си :)
114
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А здравните осигуровки не се намаляват, нали? Долна паплач крадлива! Сега пък хем болни, хем наказани!
113
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мързеливият, некадърният никога няма да получи заплата като в Германия, дори и там да отиде.
В България всеки иска голяма заплата, пък ака може да не работи.
112
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВИТО РАБОТЕЩИТЕ - ТАКИВА И ЗАПЛАТИТЕ.
КОЙТО Е РАБОТИЛ В ГЕРМАНИЯ, ЩЕ ВИ КАЖЕ СЪЩОТО.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
_ лева ще стане от 1 януари и то ако го приеме нар.събрание.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАКОНЪТ Е ЯСЕН

ДОБРОВОЛНО НАПУСКАНЕ ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ И ЖЕЛАНИЕ НА РАБОТНИКА =
получава на борсата по 7,20 лв. на работен ден (НЕРАБОТНИТЕ ДНИ НЕ СЕ ПЛАЩАТ).
109
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната тесла за честните и съвестните заради лъжците и лицемерите.

Ами тогава намалете вноските за временна нетрудаспасабност...ама не ги намалявате нали?