Парламентът срещу президента: Депутатите бутнаха вето №3 на Радев

Срещу него гласуваха от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС, Воля
Обновена: 19 окт 2017 11:26 | 19 окт 2017 11:25, Камелия Цветанова
103
Парламентът срещу президента: Депутатите бутнаха вето №3 на Радев
Снимка: архив, БулФото

Мнозинството в парламента бутна ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Още по темата

Това бе третото вето на Радев към този парламент. Първото бе срещу вечните концесии, второто бе заради премахната втора инстанция при обжалване по закона за околната среда. И досегашните две бяха отхвърлени от депутатите.

За да бъде преодоляно вето на държавен глава, са нужни гласовете на над половината от народните представители. Сега срещу него гласуваха 131 депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС, Воля, макар и след прегласуване.

При първото явно депутатите от мнозинството не бяха в пленарна зала и против ветото имаше едва 117 гласа. Това накара Данаил Кирилов от ГЕРБ да поиска прегласуване и така се стигна до резултата 131 народни избраници да приемат отново промените в закона.

Единствено от БСП подкрепиха единодушно ветото на Радев. Промените в закона бяха предложени от депутати от управляващото мнозинство.

След като бяха приети обаче, президентът им го върна, защото не му харесаха някои от поправките.

Той възрази срещу текста, с който се въвеждат нови, завишени изисквания за заемане на длъжността "постоянен секретар на отбраната" като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната. Според държавния глава новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм.

Друг оспорен от президента текст беше разпоредбата, според която удостоените с висше военно звание офицери се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър. По този начин законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

Това според върховния главнокомандващ не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната.

Представянето пред Комисията по отбрана, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ. Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне, заяви президентът.

Според червения депутат Николай Цонков мотивите на Румен Радев са напълно аргументирани и верни. Съпартиецът му Таско Ерменков също възрази остро срещу представянето на военните в комисията по отбрана.

Според Борис Вангелов от Обединени патриоти обаче това нямало нищо общо с даването на офицерско звание, а било просто израз на уважение на депутатите към висшия военен състав.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък отсече, че би било много добре депутатите да уважават армията и нейния ръководен състав, а тя пък да знаела кой дава пари за самолети, техника, въоръжение.

Константин Попов от ГЕРБ обяви, че няма нищо лошо в това новите висши военни да се представят в парламента, още повече, че България е парламентарна република.

Според Пламен Манушев от партията на Бойко Борисов промените в Закона за отбраната не целят противопоставяне на президента, а да се ограничи партизанщината при назначаването на секретаря на отбраната.

"Тяхното представяне в Комисията по отбрана е заради авторитета на комисията, за да може тя да познава и по физиономия българския генерал, а те не са толкова много, те са 34 човека, да може да види не само как изглеждат, а да ги чуе какво говорят", коментира той.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
7
 
! Отговори
БОКО НИ СРАМУВА преди 1 година
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, БОРИТЕ СЕ С ПРАСЕТА. А КОГАТО СЕ БОРИТЕ С ТЯХ И ДВЕТЕ СТРАНИ СА ОКАЛЯНИ, НО НА ПРАСЕТАТА ИМ СТАВА ДОБРЕ. ГОВОРЕТЕ ИСТИНАТА.НЯМА ПО-СИЛНО ОРЪЖИЕ ОТ ИСТИНАТА. ЗА ГЕРБ И БОРИСОВ ЛЪЖАТА Е ИЗДИГНАТА В МОДЕЛ.ЛЪЖАТ, ЧЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ,ЛЪЖАТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ИКОНОМИКАТА И СТРАНАТА,ЛЪЖАТ ЗА БАДЖАНАЦИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА,КОИТО РАЗПРЕДЕЛЯТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПАРИ. КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ, МНОГОУВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,КОГАТО ТРЯБВА ДА СТЪПВАТЕ В КАЛТА КОЯТО ПРАСЕТО,Е ОСТАВИЛО СЛЕД СЕБЕ СИ ПО СВЕТА
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой регистрира незаконната партия ДПС и терористичната ислямистка партия ДОСТ???
Това са двете крила на турската мафия, не разбрахте ли???
93
0
 
5
 
! Отговори
Конституция преди 1 година
Не могат да се образуват етнически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. (чл.11 т.4 от конституцията на България)
ДПС да се забрани, има ли прокурори и съдии в тая държава???
Или те само знаят да вземат астрономически заплати???
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво прави турската етническа партия ДПС в БГ-парламент-бившата терористична организация "Турско национално-освободително движение"????
ДПС да се забрани, има ли прокуратура в тая държава???
Г-н Цацаров къде спи? Защо не предприема никакви мерки??
Какво стана с КТБ???
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентска република и всички крадци от последните 28 година в затвора.
Рефораматори, турски партии-ДПС,ДОСТ, ГЕРБ-ери и червените милионери от БСП, които искат да свалят Корнелия Нинова, затова че иска да спрат да крадат.
90
0
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Какви са тия вечни концесии?
Значи канадците вечно да крадат златото на България?
Къде е "Атака" и Сидеров?
Явно ОП се комадват от русофобското крило на НФСБ и Валери Симеонов- мафиота от голяма класа.
89
1
 
2
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 1 година
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
88
2
 
4
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Нямам спомен някай президент да е наложил вето за нещо , и то да е прието от НС.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ли се струва, че детската градина"Пор"
трябва да се закрие окончателно! МНОГО Е ОБИДНО, ЧЕ ВСИЧКИ ГИ ТЪРПИМ!
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата се управлява на инат от прости и зли хора. Никога да не забравяме откъде изпълзя Боко, от коя гнусна клоака. Превърнаха държавата в турски *** и казино-пред всяко училище "Лафка". Не могат да понасят президента, защото никога няма да е един от магията ГЕРБ.
85
2
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 1 година
"Владимир Тошев от ГЕРБ пък отсече, че би било много добре депутатите да уважават армията и нейния ръководен състав, а тя пък да знаела кой дава пари за самолети, техника, въоръжение."

Владко, не ги даваш парите ти смешко противна! Давам ги аз с мойте данъци нещастнико! Спрете като бащицата си все да "давате"! Не ги давате, вие ги взимате от обикновенните хора! Може майка ти да дава на който и поиска, но ти нищо не даваш!
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, червени тикв.еници, светът се променя. Това че любимият ви Сесеристан е
сто години назад си е ваш проблем. Най-добре стягайте бохчите, и марш към панелната съветска мизерия
83
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полирани Герберски мозъци. Още малко им остана. Кухи, нагли лейки.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите трябва да се крадат и да се бойкотира непрекъснато законът за корупцията!
Кому е нужна армия? Така и така сме безлични, слаби и клекнали пред всички.
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 60 (62)

Той е съветвал "правилните" хора. Ние пък му вярваме, че го е правил в извънработно време и в отъствие на конфликт на интереси. С други думи - чист като момима сълза. Той е пример как се забогатява бързо и "честно"
80
0
 
1
 
! Отговори
Смешно ли ? преди 1 година
До генерал-смешно е
Не забравяй, че си имаме 2 генерала начело. Единият е премиер, другият президент.
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка не президента, да се чете - марионетката на другарката приватизаторка Сланинова
78
4
 
11
 
! Отговори
някой преди 1 година
Дано не доживеете дните, в които военните ще имат реална работа. Всички плюете по армията, но помнете, че който не храни своя армия, храни чужда.
77
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гусин Грипен АУТ
76
9
 
7
 
! Отговори
генерал-смешно е преди 1 година
Мястото на генералите е в армията, а не в политиката. В цивилизована Европа в мирно време няма нито един президент(прецедент) – генерал.