Бюджет 2018: По-високи заплати, ама ако ги произведем!

Кабинетът одобри бюджета за следващата година, на ход е парламентът
132
Бюджет 2018: По-високи заплати, ама ако ги произведем!
Владислав Горанов. Снимка: архив, БТА

Заплатите в следващите години може да растат повече, но преди да похарчим тези пари, трябва да ги произведем. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри бюджета на държавата за догодина. Министерският съвет прие и бюджетите на НЗОК и ДОО, които влизат за обсъждане в парламента.

В най-важния финансов закон на държавата е заложен ръст на икономиката от 4%, дефицит 1% и вземане на нов държавен заем в размер на 1 млрд. лв.  

По думите на Горанов растежът дава възможост за по-високи заплати в бюджетния сектор, нещо, което не можехме да си позволим в годините след финансовата криза.

"Над 730 млн. повече разходи за персонал е стъпка, която по моите разбирания е значителна. Дали може още, със сигурност хората, особено заетите в бюджетната сфера, имат желание да получават повече. Неслучайно Алън Милн в книгата си, когато се опитва да предаде послание на своето дете, казва: "Колкото повече, толкова повече“, но това не са средства на финансовия министър, а на българския данъкоплатец и ние трябва да търсим баланс между всички сектори“, каза Горанов.

Той оцени бюджета като добър и оптимален, отчитащ приоритетите на правителството в образованието, сферата на сигурността, социалната сфера и др.

Горанов коментира, че претенции за повече пари винаги ще има и допусна, че да се прави бюджет в период на икономически растеж е по-трудно, отколкото в период на криза, когато всички знаят, че рестрикции се налагат.

Субсидията за политическите партии за догодина остава същата – 11 лева за подаден глас.

"Не съм сигурен, че ако тя се намали, демокрацията ще укрепне", аргументира се Горанов, но допълни, че от лидерите в Народното събрание зависи дали ще има промяна. Той обаче предупреди, че алтернативните методи за финансиране на партиите означават зависимостта от задкулисието да расте.

По думите му коалиционният партньор – Обединените патриоти, са удовлетворени от финансовата рамка, но само парламентът може да реши как ще изглежда тя окончателно. Все пак финансовият министър не очаква изненади при гласуването в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ВИЙ ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ ОСВЕН КОРУПЦИЯ КАКВО ДРУГО ПРОИЗВЕЖДАТЕ И НА КАКВО ОТГОРЕ ПОЛУЧАВАТЕ ИЗОБЩО ЗАПЛАТИ КАТО БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО КОРУПЦИЯ И НА ПОСЛЕДНО ПО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ НА НАРОДА ? ВИЕ ЗА КАКВО ПОЛУЧАВАТЕ ЗАПЛАТИ И ТО ОГРОМНИ НА ФОНА НА ХАЛА НИ ?
87
1
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Господин Горяне добре казваш че по високи заплати ако ги произведемД а навярно някой си ги произвеждат но тези които непрекъснато протестират и отдавна са прехвърлили пределните 53год.6 месееца преди 2020 г и взимат пенсия и заплата .Каква производителност имат при наличната престъпност
86
1
 
17
 
! Отговори
министърчето преди 6 години
да обясни какво произвежда администрацията за да и вдигат парите заради ръста на производството ??? заплатите на администрацията се плащат от частният бизнес и от техните работници. не стига това ами горанов тегли 1 млрд нов заем и раздава 750 млн увеличение на заплатите на администрацията .този нов заем ще се изплаща от бюджета с пари събрани пак от частнят бизнес и работниците му. много са щедри от правителството раздавайки ЧУЖДИ пари !! съкращения в администрацията ако искат повече пари !!
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да се произведе повече,управляващата каста ще ги окраде пак,а за паплачтта,наречена "народ",стояща и скимтяща,пак ще има един все още реформиращ се среден пръст!Ама пък Стадото е свикнало на лъжи и ако случайно ги няма юе вземе да се обеси!Нали щяха да вдигат минималната пенсия до триста лева,ама нещо пак не ги разбраха,че ставало дума за три лева!Стадо,стадо-о!
84
1
 
15
 
! Отговори
Оставка на Борисов преди 6 години
Борисов въпреки че е отровен с наркотици вкл тн"широки пръсти" Знае че от народа с а ограбени десетки милиарди за ненужни нагло престъпни обекти ..Неносещи нито лев доходи..Не е изучавал "Ефективност на капиталните вложения"..Не е научил даже БОжиите заповеди - НЕ кради Не лъжи
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а 4 000 000 000 лв дето ги произведохме за ктб къде отидоха?,сега за коя банка или кой джоб да произвеждаме,ние и 200 млрд да произведем все има кой да ги вземе и за нас няма пак,ай сектир корумпета крадливи,каква е гаранцията че за нас ще произведем,тази система е скапана,тези политици не стават,трябва кардинална реформа в политиката ,трябва да се почне наново от нулата,ако трябва и преврат да е
82
1
 
12
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 6 години
ЦАрство България се оказа най ограбваното Царство в Евро Азия и Африка..Позлват нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии вкл БСП<ДПС<ГЕРБ и други по списъци..Дават яки заплати само на участващи в ликвидацията на народа бюрократи за останалите БЪлгари нема пари ..Трябват им за мутренски вили и палати с яхти и джипове .За канцерогенни корупционни водни цикълчета и заразителни сметища и пречиствателни станции
81
1
 
16
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 6 години
Горанов не знае вероятно че над 5 000 000 Българи нямаме доходи за живот в БЪлгария. ЧЕ над 2 900 000 съгласно официални публикации нямат никакви доходи..Затова не е орязал около 10 000 000 000 живи лева ограбени от народа чрез бюджета от парите за нагло корупционни ненужни мутренски обектчета./давани само на партиино подставени/
80
0
 
22
 
! Отговори
Know how преди 6 години
Докога с лъжите, в Африка да не би производителноста да е по-голяма, та вземат по-високи заплати. Истината е друга, много ни са ненаситни работодателите в България
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** кажи на БАН, че Неграмотния човек от шайката на Сорос все БАН му пречи..
78
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгонихте хората по чужбина , няма кой да ви произвежда , след половин и аз си бия камшика.. Заплатата ми е 2200лв. храня колко на 4 човека минималните ми заплати.. Заминавам за Германия , стига заблуждения тука нищо не става..
77
1
 
11
 
! Отговори
Иди кажи на БАН, че преди 6 години
трябва да си заслужат заплатите!Преди няколко години успяха да измъдруват твърдението, че резултатите от труда им щели да станат явни поне след 20 години! Неотдавна пък на Менда Стоянова беше казано, че научният продукт не бил подходящ за продаване на Женския пазар!Бива наглост, бива, ама да врещиш непрекъснато, че са нужни неколкократнопо-високи заплати за 8 000 хрантутника?!Така че, г-н Министре, прати тези "учени" да постъпят на трудов договорвъв ВУЗ-овете, където и без това преподават!
76
0
 
24
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Плащаш с фъстъци, работят ти маймуни.Какво бъдеще има държава, която прогони умния и работлив българин, а сега се надява ромите да спасят икономиката?!?
75
0
 
9
 
! Отговори
като на кино преди 6 години
ТАТЕ КАЗА ЧЕ ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО АМА ДРУГ ПЪТ..
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има ляп, шъ напраим попара. Ама няма сирени.
73
1
 
12
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Еее омах производство но Боко ми праща НАП за процент в техния джоб.Затова продадох бизнеса и напуснах България .Да се оправят се бъдещите М***нгали в БГ.
72
0
 
31
 
! Отговори
Така е преди 6 години
По високи заплати се произвеждат отдавно , но работодателите не искат да ги дадат.*** има , желание няма.
71
1
 
42
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
Ами хванете Бизнеса ( вашите дружки) да прекратят сивия сектор и ще намерите пари за четворно увеличение на заплатите + 100 нови бойни самолета/кораби/хеликоптери и т.н
70
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво "произвежда" армията чиновници, освен бюрокрация? Как се увеличава производство без промишленост и реално селско стопанство, а доколкото ги има са с техника от средата на миналия век?
69
1
 
37
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
Много сте зле, не е проблем 1 млрд, проблем е, че мутрите на ББ ще го откраднат!