Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе

Професорът напуска поста си заради скандал с обществени поръчки
Обновена: 30 окт 2017 13:21 | 30 окт 2017 11:25, Веселина Йорданова
262
Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Здравният министър напуска поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА.

Сключените договори са за близо 1,2 млн. лв. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Професорът твърди, че законът при провеждането им е спазен. В репортажа е отразено и мнение на премиера Бойко Борисов, изпратено писмено след запитване на bTV дали е запознат с одита. "Моралът е въпрос на личен избор. Аз съм ощетявал семейството си, именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", гласи отговорът на Борисов.

Досега проф. Петров получи подкрепа от ГЕРБ. Знакови лица от партията заявиха, че ще проверят случая подробно.

"Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна", коментира по-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

"Здравният министър затяга редиците и запушва доста пробойни в системата. В тази връзка може да подозираме, че това е някаква ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде на този пост. Аз му вярвам", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Все пак той заяви, че фактите около случая ще бъдат проверени и че "свещени крави" в кабинета няма. "Ако има някакви притеснения и нередности, няма как да подкрепим подобно поведение", заяви още Горанов.

Оставката на здравния министър проф. Петров е първа в кабинета "Борисов" 3, който встъпи в длъжност на 4 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това добре. Едно некадърно и крадливо корумпе вече утече.А Нено Димов, Емил Караниколов, Валери Симеонов, Владислав Горанов, Красимир Каракачанов кога?
85
17
 
1
 
! Отговори
1948-До 22 преди 6 години
Да положението се дължи на ,,строежа на комунизма".45 загубени години.През това време държави от нашата черга-Австрия,Дания,Белгия,Холандия,Норвегия и т.н..Те не строиха комунизъм и не воюваха непрекъснато с класовия враг и вглавите им не бяха само пушки и пищови ,а си гонеха икономиката/не планова/А ние само с лозунги за революции и омраза към врага живяхме.Няма Герб-мерб,който и да дойде още толкова ще ближем рани,от този експеримент.И като говориш за омраза виж по сайтовете-новото поколение.
84
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цацарооооооов,защо прокуратурата е отказала разследване по случая?Защо,бе Цацаров?Защото те си те избраха,затова ли?
83
1
 
20
 
! Отговори
питанчо преди 6 години
Сега ясно ли е защо не искат Антикорупционен закон ?По върховете на властта нама такъв, който да не е присвоил( откраднал) поне милион.Затова.....ОСТАВКА ! ! !
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да очакваме , Таня Андреева както през 2013 . Пешо Нанев - БТВ - това му е второ убийство на министър на здравето от ГЕРБ - обективен - дали .
81
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готово! Оставка и всичко е забравено! А нещо като разследване, онвинение, дело и наказание няма ли да има?
80
0
 
17
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
"200 000 лв. са платени на участник без данъчна регистрация..."МИЛИОН и 200 000 са.
79
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поздравления за д-р Петров.
78
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпадаща се прогресивно държава под вещото ръководство на мутрата !
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а КОЙ от гербавата прокуратура ще поеме отговорноста за мистериозно спряната проверка по случаят ?
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се променят законите и при случаи на доказано участие на служители на бюджетна издръжка в корупционни схеми, да бъдат отписвани служебно в НОИ всички осигуровки, които държавата е плащала по техните заплати, да губят право на пенсия за стаж и да остават на социална, както и да бъдат незабавно уволнени, без право на доброволно подаване на оставка или молба за напускане.Освен това военни, които позорят честа на пагона, участвайки в корупционни схеми, незабавно да бъдат разжалвани, без право да работят на държавна служба, както и да им се отнемат всички привилегии посочени по-горе за
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някой пледира за оставки.Блажени са вярващите,че в България някой доброволно би си подал оставката.Оставки се искат по друг начин,ужажаеми сънародници,а не пред компютъра.
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мишката Борисов пак ли се покри.Няма ли да даде изявление. Или пък другите двама защитници на корупцията - Цветанов и Горанов.
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 000 лв. са платени на участник без данъчна регистрация...На какво ти прилича това?
72
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 6 години
По Вазов " ....българче да се наричампърва радост е за мен...", НЕ вече нито е радост, нито е гордост да си такъв.Жалко за великите ни предци, за постиженията им , ние не ги заслужаваме.
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в този и всички подобни случаи народа трябва да се позиционира пред НС, докато не го вкарат в затвора въпросния крадец! Протест всенароден срещу наглите кражби на властта, а после нямало пари....
70
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Делянчо открадна детски милиони от обществените поръчки на Хасково и дори и оставката не му приеха, явно добре се е отчитал нагоре по веригата до главния суджук.
69
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важно.На др Петров никой не може да му вземе знанията,прецизността и компетентност за оставката !
68
1
 
17
 
! Отговори
Ка(Ца)царов преди 6 години
Не е за всеки да бърка в кацата, а само комуто позволи Цацата.Изисква се, като бръкнеш да сипеш и на партията, а като се оближеш пак да остане.Старо като света е горното.Лошото е,че все по-големи головодници го вършат-явно срама е за тях непознат.Как е възможно в тия партии да няма икономически кадри, които да оформят що годе грамотно нещата.Другарки и Другари, дружество без регистрация в ТР,БУЛСТАТ,НАП, не СЪЩЕСТВУВА.Дори римляните купуваха по-читави фирми.Срамота Бой Бор...ПАДЕНИЕ...!
67
1
 
10
 
! Отговори
мен преди 6 години
Ех,г-н Борисов..Не Ви върви със здравните министри.