Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе

Професорът напуска поста си заради скандал с обществени поръчки
Обновена: 30 окт 2017 13:21 | 30 окт 2017 11:25, Веселина Йорданова
262
Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Здравният министър напуска поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА.

Сключените договори са за близо 1,2 млн. лв. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Професорът твърди, че законът при провеждането им е спазен. В репортажа е отразено и мнение на премиера Бойко Борисов, изпратено писмено след запитване на bTV дали е запознат с одита. "Моралът е въпрос на личен избор. Аз съм ощетявал семейството си, именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", гласи отговорът на Борисов.

Досега проф. Петров получи подкрепа от ГЕРБ. Знакови лица от партията заявиха, че ще проверят случая подробно.

"Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна", коментира по-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

"Здравният министър затяга редиците и запушва доста пробойни в системата. В тази връзка може да подозираме, че това е някаква ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде на този пост. Аз му вярвам", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Все пак той заяви, че фактите около случая ще бъдат проверени и че "свещени крави" в кабинета няма. "Ако има някакви притеснения и нередности, няма как да подкрепим подобно поведение", заяви още Горанов.

Оставката на здравния министър проф. Петров е първа в кабинета "Борисов" 3, който встъпи в длъжност на 4 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокуратурата да прочете Семейния кодекс, където живеещите на съпружески наачала , са почти ПРИРАВНЕНИ - на тези със законен брак ..:))Имат си и дете ::))Следователно семейството на дъщерята на алчния доктор , е получила поръчката ::)))
105
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да вметна по повод изказването на демагога ЦВЪКИ - законът е категорично и безспорно нарушен, но за ЦВЪК това явно не е проблем, помним апартаментите, а и лъжлива данъчна декларация беше подал в качеството си на министър, разбира се по стара герберастка (комунистическа) традиция не беше наказан (съден) и те така...
104
1
 
18
 
! Отговори
До 1948-До 22 преди 6 години
Положението се дължи на демократичния преход към демокрация и пазарна икономика, при който не само нищо не се построи, но и последва чутовно разграбване и ликвидиране на всичко, постигнато за 45 години.А то изобщо не беше малко.Да си спомним ликвидацията на земеделието, животновъдството, ограбването спестяванията на хората, необезпечените кредити, фалиралите банки, разграбване и ликвидация на индустрията, на цялата държавна собственост. Ликвидация на здравеопазване, образование, армия, ликвидацията на правораздаването.И всичко това- от назначени от новите господари демократи
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Борисов и Цветанов кога ще понесат отговорност за убийстватата на Мишо Бирата и на Ало Ваньо.Ликвидираха ги, защото знаеха прекалено много за наркоканалите на Тиквата и се опасяваха, че може да се разприказват.Особено Ваньо Танов, какъвто си беше простоват.
102
3
 
15
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в Бг то всичко свършва с една оставка, а парите кой ще връща, затвор нещо нема ли да има, или ние сме на принципа, кой е бал, е бал, кой не е ,да си чака реда .
100
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остава впечатлението, че всички случаи в бг се разкриват от видео камери или журналисти. Правете сметка колко си стоят някъде покрити.
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И всичко приключва само с една оставка?!
98
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е знаел тази история още при назначението му и точно той сега го хвърля на кучетата. Не му знаете номерата на банкянския мафиот.
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър Петров ,не може да носи лична отговорност ,заобиколен от безотговорни алчни и нагли и безотговорни хора.
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв професор е тоя селски фелдшер. Та той дори няма диплома за лекар.Професор бил ...
95
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Дончев за НДК кога?А Караниколов за Дунарит" кога?А Горанов за палата които строи кага?А Лиляна за Железница"А Бойко за вилата за два милиона в Барселона която подарил на любовницата си кога, а за комисионната за БТК и Булгартабак кога?
94
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че другите са по-свестни, но гербавите се опитват пак (кумгейт) да минат метър само с оставка.Нещо за разследване и съд нямали да стане реч или всичко е заметено под килима забравете.
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда, ама на неправилния "зет" е дал договора. Я да видиш, ако го беше дал на таткото на малък Бойче (все още неизвестен на широката публика де), да видиш как нищо нямаше да се излъчи, а Петър Нанев щеше да си къса ризите при.... то май не остана вече при кой.
92
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като няма съд и прокуратура да ги тика в затворите така ще е!Ние ще се гърбим от работа за 500 лева а ония ще си крадат милионите като знаят че никой няма да им търси сметка!30 години не се накрадоха да еамаата им ***!За това ще сме най изостаналата държава!
91
0
 
28
 
! Отговори
Internetlumpen преди 6 години
Шуробаджанащината трябва да се криминализира и да има едно от най-тежките наказания.Чрез нея се унищожават отрасли, цели сектори, изтръгва се бизнеса от ръцете на хората! Присвояват се пари, които трябваше да се влеят в икономиката а не в лични сметки. За това нямаме работа.. За това нямаме заплати. Правителството ни притежава цялата икономика и то умишлено ви намалява цената на труда!
90
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... законът е спазен, но можело да се обсъжда моралната страна."Не съм съвсем убеден, че законът е спазен. Най-малкото ЗОП изисква декларация по чл. 47 ал.9 Там се декларира: "Не съм свързано лице с възложителя или със служители на ръководна длъжност в неговата организация" За неверни данни в декларацията се носи отговорност по чл. 313 на НК.Дори само този казус е достатъчен на прокуратурата да повдигне обвинение. Ако пък няма такава декларация в тръжните докъменти, то е нарушен ЗОП.
89
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учудвам се, че все още има има учудени. :) :) :) :)Та това си е стил на Борисов още от първите му дни - Искра Фидосова, Божо Димитров, оня измислен икономист Кольо Паръмов, суджуци, муджуци и т.н. и т.н. и т.н. и т.н.Единствено Делян Добрев за една бройка не влезе в тая графа, но там вече оклеветяването беше не извън пътя ами извън галактиката .......Такова нещо НИКОГА не се случва в НИТО една друга партия.ТОЧКА.
88
0
 
17
 
! Отговори
tralagar преди 6 години
добре , оставка ! а прокуратура , съд ?!!!! КОРУПЦИЯ ЯКО !! *** !
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко май не е прочел папката, която му даде президента Радев! Или я е прочел и точно с това държи в послушание министрите си? Боже! Епидемия да беше, щеше вече да премине, но тази герберска зараза е като чума и няма да спре докато не ни изтреби! Моля медиите да не ги допускат да ни облъчват от екрана, особено Цветанов и Превнелиев! Вчера прекалихте!