Горанов дава повече пари за наука, но само според резултати

Разходите за наука през 2018 годна ще са със 120 млн.лева повече
23
Горанов дава повече пари за наука, но само според резултати
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Разходите за наука през 2018 годна са със 120 млн. лева повече, но няма да бъдат разпределени поравно сред институциите, а според постигнати резултати в програми и проекти, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Още по темата
Протестът на колегите от научната общност намират аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура, каза Горанов. Той посочи, че не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лева.

Около 5 млн. лева са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за пет процента увеличение средно на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси според потребностите за държавата, посочи министърът на финансите.

По-добрите институти могат да постигнат по-високи резултати и да имат добър финансов ресурс, каза Горанов. Бюджетът на БАН може да бъде удвоен и ако постигнат добри резултати той може да бъде увеличен с десетки милиони лева, посочи той.

Никой не се опитва да омаловажава протеста, всеки има право на позиция. Българската наука е исторически недофинансирана, каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
До №19 преди 6 години
До До 18Намирам се в България, но дълго време съм се "намирал" в БАН и знам какво е положението! Написаното от теб са абсолютни глупости. БАН не е мястото, в което се печелят пари. Оттук нататък всичките ти глаголствания са неверни и неубедителни.Запази ги за кварталната кръчма! Знаеш ли колко учени от БАН обикалят света и четат лекции в големи университети и други научни звена? И как са приети? Като правило тях ги канят, а не ги командирова Горанов!
19
2
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Какъв импакт-фактор бе, човек?Намираш се в България! Тук те оценяват по два критерия:1. На кого си човек? Ако не си под протекция, не те броят за хомо сапиенс.2. Какъв келепир ще падне, ако предпочетат теб сред останалите участници в съответния конкурс? Ако не си дал сухо, не си направил услуга или не си се договорил какъв процент от парите за спонсориране на проекта ти ще дадеш на членовете на комисията, можеш само да свиеш устни на тръбичка и да изпуснеш струя въздух към супата.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой беше този Горанов? И какво е дал? Негово лично? Една калинка е този Горанов, срам, че такива ни управляват! Как ще оцени този качествота на работата научените? На учените във всяка наука. По лични импакт-фактори? Или по вложени средства/импакт-фактор? Има много наукообразни начини за оценка на научния продукт. Знаете ли, че важен показател в САЩ за оценка на университетите е "колко пари ще получава, като завърши N-ския университет?". И МГУ и СПбУ отиват много зад университета в Галвестон, ТХ
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов нищо не дава! Просто разпределя бюджета по погрешен начин от години. За хората - нищо, а за гербаджии - всичко. Солените сметки ги плаща целия народ!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ ЗАЩО ВЗЕМАТЕ ЗАПЛАТИ КАТО 27 Г. НЕ ПОКАЗВАТЕ НИКАКВИ РЕЗУЛТАТИ .НИМА ДА СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ДОХОДИ И НА ПЪРВО МЯСТО ПО КОРУПЦИЯ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ ,ЧЕ НЕ РАБОТИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ А ЗА СЕБЕ СИ И ЗАПЛАТИ НЕ ВИ СЕ ПОЛАГАТ ?
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди около 20 години в Китай си реформираха тяхната Академия на Науките за по-малко от година на пазарен принцип. Които имаха договори позволяващи им да се само издържат останаха, а повечето други бяха закрити. Явно, че в този си вид няма как БАН да продължи да съществува.
14
3
 
8
 
! Отговори
Горанчови глупости преди 6 години
До Ама как бе намер 13Като тъй много четеш, що не вземеш да прочетеш колко е бюджетът на MIT. И стига с неолибералните простотии за българския учен - той като отиде на запад, се реализира добре. Даже и в MIT и в Харвард. А, вземи и прочети колко са служителите в MIT. Доста повече са от учените в БАН. Ама то простотията по читанките като тебе ходи. И по Горанчовците
13
7
 
6
 
! Отговори
Ама как бе преди 6 години
До Горанчови глупостиникой нищо не разбира от Науката, която се твори от великаните в БАН. Нищо, че от 1869 до сега имат десетина велики открития, от които най-известното е чушкопека! Явно и западните им колеги не могат да вденат и оценят подобаващо соц. Учените ни, защото нито награди, нито отличия им дават. За разлика от тях, през ден чета за открития в MIT USA, нищо че сигурно имат 1/4 служители от котилото БАН.
12
1
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 6 години
Може да започнат с един проект за мутациите в ДНК на управляващите последните 30 години
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Нищо не работят в БАН. Или почти нищо.Запълват си времето с допълнителни дейности, за които им се плаща. Заплатата в БАН им е нещо като сигурна ежемесечна социална помощ.Ако нещо се върши тук-там в БАН, то е дело на млади асистентчета, докторантчета и висшисти, които са на научно-помощни длъжности, защото не са им стигнали връзките да се уредят на научна длъжност. "Учените" се подписват под постигнатите от тях резултати като уж-ръководители или съавтори.
10
6
 
5
 
! Отговори
А допълнителнитеПари преди 6 години
Тези още 350 милиона за наука, за които говори Горанов в същото си изказване, но тук не е отбелязано?Той подчертава, че те са отделно от въпросните 120 милиона и също ще се разпределят според постиженията.Значи, на нашите "учени" от БАН ще се дадат:1. Пет милиона, които ще се разпределят "на калпак", за да бъде увеличена заплатата на всекиго;2. Ще им дадат допълнително и 120+350=470 милиона, които обаче ще се разпределят според постиженията, реализирани от институт, не от отделен човек.
9
2
 
6
 
! Отговори
пери преди 6 години
Няма да видят скоро пари от Горанов - ще им отнеме доста време да му обяснят (и още толкоз той да разбере) защо трябва да им ги даде. Щото то се иска да си компетентен, за да прецениш...
8
1
 
10
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
НБУ-университета на Сорос, трябва да се закрие, както Виктор Орбан закри Централноевропейксия университет в Унгария-проводник на вредното влияние на Сорос!А "професора" спец. по мумиите на фараоните в Египет няма да го коментираме.
7
1
 
11
 
! Отговори
на калпак преди 6 години
Ами той ако остави и митници , и ДАНС , и БОРКОР , и съдебна система и прочие на бюджет //според резултатите// - те ще *** гладни , горките . . . . . Всъщност едва ли - ще си стоят на местата те - и без заплати . . . . вЕрвайте ми ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
6
1
 
12
 
! Отговори
Горанчови глупости преди 6 години
Що не вземе Горанчо да тури тия от финансовото министерство на минимални заплати, пък нека си изкарат *** по Хоризонт 2020.Знаете ли какво ще стане - ще умрат ог глад след 2 месеца. Или както каза един дето преди 2 дни взе една голяма национална награда за наука - разбирането за капитализма като система, при която за по-неквалифициран труд се плаща по-голама заплата (министерска чистачка взима повече от професор в БАН) вирее само в малки крайдунавски градчета, развъждащи счетоводители
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България има около 10 световно признати открития, а по професори и доценти на глава население сме на първо място в света???Как стават тия неща , да кажат умниците от БАН?
4
2
 
10
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Това икономистче от УНСС кога започна да разбира от наука???
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво работят учените?
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава, в която Еднокнижника разпределя парите за учените... такава държава може и ще отиде по дяволите.
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неукият Горанов ли е критерият за постигнати резултати ? Когато наричаш един АЕЦ гьол как да работят учените атомни физици ?