Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!

"Трябва да помним завета на будителите и да продължим делото им"
Обновена: 1 ное 2017 20:11 | 1 ное 2017 20:05,
140
Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!
Снимка: архив, Булфото

Трябва да се върнем отново към идеята, че това е празник, който се обръща преди всичко към младите, които да научат урока на историята. Това каза Росен Плевнелиев – президент на Република България 2012-2017 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители, предаде "Фокус".

"Към младите, които да се поучат от великото дело на националните будители и революционерите. Към младите и към всички, които да отдадат заслужена признателност и почит към тези, които помогнаха българският народ да се издигне духовно, да възстанови своята държавност и да гледа със самочувствие и гордост напред", заяви Росен Плевнелиев.

По думите му, най-важното е да помним историята и завета на будителите, революционерите и да продължим тяхното дело.

"Нагледахме се на криворазбран национализъм, на популизъм, на хора, които се кълнат в Левски и Ботев, но правят точно обратното на техния завет", коментира Плевнелиев.

По думите му, затова трябва да се даде на младите истината за миналото, да им се помогне да гледат напред, стъпили здраво на корените на нашата история.

"Защото Левски ни казваше, че трябва да бъдем равни на европейските народи, това още не е постигнато. Левски ни казваше, че трябва да изградим чиста и свята република, не сме я постигнали, а това зависи от всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас да постигнем завета", каза още Росен Плевнелиев и допълни, че за него е много важно да направим разлика между патриотизма и национализма.

"Защото днес като че ли национализмът стана отново модерен. Той шества по улиците в България и в Европа, но нека никога не забравяме, че криворазбраният национализъм, който се базира на това да се набляга на различията, който ни казва, че чужденците не са добре дошли, който се базира на използване на езика на омразата срещу някои групи от населението в нашата държава, няма да ни доведе до нищо добро", заяви Плевнелиев.

"Аз искам да се върнат младите и всички ние към този чист идеалистичен патриотизъм на нашите деди, които искаха чиста и свята република за България, правила за всички и институции, които да гледат с лице към хората и да им служат. Които казваха, че всякой роб, щом стъпи на родна земя, свободен става. Които направиха най-модерната за времето Конституция. Които издигнаха българската икономика и предприемачество на много високи нива. Които пазеха завета на Неофит Рилски, на Левски, св. Йоан Рилски, на братя Миладинови, Христо Ботев, Георги Стойков Раковски – една плеяда гиганти на българската духовност и революционно движение и развиваха техния завет", коментира още той.

Плевнелиев уточни, че по същия начин иска да види в България социално отговорни действия и икономика, а не олигархични кръгове.

"Институции, които работят с електронно правителство, с пълна прозрачност, в интерес на хората, а не всеки ден от скандал до скандал за това, че институциите по-скоро може би служат на силните на деня, отколкото на народа. Тази чиста и свята република трябва да я постигнем и зависи от всеки един от нас", коментира още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
27
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Този още ли не е разстрелян?
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За един французин африканеца и арабина които говорят френски са му по мили от колкото европеец от източна Европа които не владее френски. За англичанина африканеца и пакистанеца са му по мили от колкото евроопец без британско гражданство. За руснака един Таджик, Арменец, Узбекистанец са му по мили от колкото европеец който неговото добре руски. На къде отива тоя Света ?
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе тия не са националисти те са робовладелци . Владеят цялата България
48
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този тип е олицетворението на падението на политическата класа в България.
47
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уот дъ фак???
46
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ти го гониш през вратататой ти влиза през коминаслед година до аминане мож го спре и админа
45
8
 
37
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Да преведем речта на господин президента:"Презрени сънародничета, нагледах се на българи, които не желаят да се разтопят в бъркоча на мултикулти , гейпедофилните евроценности!Много ми е лесно да поругая паметта най-истинските българи Ботев и Левски вдигайки ги в защита на знамената на дъгата!Патриоти и националисти - не са ни нужни!Искаме безлична маса от послушни марионетки, които да изпълняват - без много да му мислят"Р.Плевнелиев
44
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е по-досаден и втръснал от деспасито.
43
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роска, мандатът ти приключи в първия месец на годината. Не знам дали са ти казали и ако са ти казали- дали си разбрал какво ти казват. Разбирам, че трябва да си изкарваш прехраната с новоткритата ти фондация със седалище във Вашингтон, но все пак, да си имаме уважението.
42
52
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-ДОБРИЯ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ
41
8
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Тоя пък до кога ще ни се явява?И ние му се нагледахме докато беше президент,сега вече го забравихме.Никак не ни липсва.
40
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислех и аз да напиша нещо, ама като хвърлих един поглед на коментарите реших, чевсичко възможно е вече написано.Само едно мога да кажа: ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ!
39
6
 
41
 
! Отговори
Национал преди 6 години
Ние също се нагледахме на всекакви, гейове вегани, американски слуги и прочие.Ако всички си купим по една вила във Халкидики като тебе какво правиме дрогар Плевел ?
38
9
 
54
 
! Отговори
горгона медуза преди 6 години
Уважаеми м-р Бийн, нагледахме се на криворазбран глобализъм и неолиберализъм! Аман от такива като тебе! Предателска пасмина!!! Затрихте България!
37
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много се радвам че поне в тая статия сме единодушни по темата за роската
36
6
 
36
 
! Отговори
6249 преди 6 години
Неее, криворабран х0м0сексуализъм е това. А ти си доказателството. Всъщност в качеството на какъв се изказваш?!?
35
8
 
44
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Ей, бивш уж "президент", вземи и прочети коментарите тук (помоли да ти покажат и изтритите, за да стане картинтката ясна напълно) и се махни, махни, махни.
34
7
 
46
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Днес.бг ще ни направите голяма услуга, ако разпечатате коментарите под статията, и ги изпратите на г-н Плевнелиев!Може и в открито писмо до водещите български медии!Така най-сетне и от вас ще има полза!Своеобразен "фитбек" за брюкселския политкоректен слугинаж!Да се окъпе и той в "народната любов"
33
7
 
35
 
! Отговори
Ка ка лашни ков преди 6 години
Тоя е като благороден елен, хем с рога, хем за отстрел!
32
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ейиииии докато е жив че мърси страната ни това недоразумение на природата