Да излекуваме здравеопазването!? Говори Радослав Гайдарски

Отделените средства в сектора са крайно недостатъчни, смята той
Обновена: 11 ное 2017 07:32 | 10 ное 2017 21:15, Красимир Ангелов
25
Да излекуваме здравеопазването!? Говори Радослав Гайдарски
Снимка: Bulgaria ON AIR

Парите за здравеопазване изтичат на твърде много места. Трябваше да бъде направена национална здравна карта, която да ограничи възможността за откриването на лечебни заведения там, където не е необходимо, заяви в "Денят ON AIR" бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Още по темата

В студиото на Bulgaria ON AIR гостът коментира проблемите в здравния сектор, както и предназначените за него пари от бюджет 2018 г.

Проф. Гайдарски подчерта, че отделените средства са крайно недостатъчни и България е единствената страна в Европа, която заделя "толкова малко пари за здравеопазване".

Логично, той бе попитан има ли начин как да бъдат "налети" повече пари, на което професорът отговори: "Има!"

"Може, но при нова реформа, при здравна система, която не позволява изтичане на средства", посочи Гайдарски, като се върна назад в годините, когато заема поста министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев през 2005 г.

Тогава, продължи хирургът, здравното министерство е предложило като решение на проблемите в здравната система създаването на национална здравна карта, национално медицинско досие, както и реформа на националната Здравна каса.

"Без такава карта парите никога няма да достигат, защото се "нароиха" много болници. София е препълнена със здравни заведения, в други градове има по 5-6 частни такива, средствата изтичат на много места", алармира гостът на телевизията.

Проф. Радослав Гайдарски коментира и отбелязването на датата 10 ноември като началото на Прехода у нас, като сподели, че не забелязва нещо да се е променило за 28 години.

"През 1977 г. за първи път видях просяци във Франция и бях шокиран. Такива не бях срещал в България. У нас не се живееше богато, но нямаше и гладни", разказа професорът.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анониме 10 Гайдарски е от БСП,но има свои хора в ГЕРБ.Нищо ново,парите правят чудеса.
21
0
 
4
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО! преди 6 години
"ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО" ---само със "здравна карта" от БАНКАТА!!!!!!!!!!!ДЪРЖАВАТА ТИ ДАВА ДО ОПРЕДЕЛЕН %.....ДРУГОТО СИ ВНАСЯШ ТИ САМ!ТАКА--САМ ЩЕ СЕ НАУЧИШ , ДА СИ ПАЗИШ ЗДРАВЕТО!!!ДРУГОТО СА "СОЦ-ПОЛИТ-ТЪПИЗМИ"!!!!!
20
0
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
Точно "червеното го.в.но"Гайдарски ли казва това...ПРИ КОГОТО СИ НОСЕХМЕ ЧАРШАФИ ОТ КЪЩИ ЗА БОЛНИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ??!ЩО , НЕ ГО ИЗЛЕКУВА , КАТО БЕШЕ МИНИСТЪР БЕ ДОКТОРЕ...??!/...ИЛИ БЕШЕ АДСКИ ЗАЕТ ДА СИ СТРОИШ , ЧАСТНАТА КЛИНИКА У ВИДИН...С ПАРИ ОТ ТОВА "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ"??!!!.../
19
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Не мога да разбера какво означава самоуправление и децентрализация, когато един народ ти е дал портфейл и те е упълномощил да си свършиш работата. Как ти ще делегираш правомощия на всякакви хора, да съсипят или фалират това, за което отговаряш ти? Според мен държавата трябва да си разработи стандарта, който трябва да бъде постигнат и да го постигне през реално управление на всички държавни болници с приоритет, като си постави цел, да даде качество навсякъде в границите на България.
18
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Според мен самоуправлението е най-големия бич на здравеопазването и образованието. Те са пирамидални структури и би трябвало да работят като веригите в бизнеса. Никой уважаващ себе си собственик на верига магазини или заведения няма да награди онези, които работят добре, а да фалира онези, които не работят добре. Защото това би означавало, че е *** некадърник, който не може да ги управлява и да даде еднаква услуга навсякъде.
17
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
УМРЯЛ КОН НЕ РИТА НАПРАВЕТЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕЗПЛАТНО САМО СЪС ЗДРАВНА КАРТА ЗА ОСИГОРЯВАНЕ ТОВА Е РЕШЕНИЕТО
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен13 Този не е нито толкова добър лекар,нито"търговец".Прехваленият от червената пропаганда"проф.Р.Гайдарски",пристигна в политиката,защото не бе толкова добър,а на селско ниво лекар.Той и през цялото време си пийваше с червените в родното село на жена му,вместо да напише поне е дин научен труд,отговарящ на степента му."Професор-практик",такова нещо има само при комунизма.Провали се,като"търговец",докато бе шеф на *** и като здравен министър.Тъжно,но факт.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас!Как може професор,"доктор на републиката",каквото и да означава това,да не говори нито един чужд език?Червените професори имат най-малко правото,да обсъждат съсипаното от тях,българско здравеопазване.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде се появи пак,този пъпеш?Това недоразумение в българската медицина?Съсипа здравеопазването,окраде де що имаше,прибра безбройни рушветии и отново-в медиите.Съсипа държавните поликлиники,за да печели неговата частна.Гайдарски никога не е разпитван за произход на имуществото си.Само веднъж,цяла нощ разследващите органи,са го"разпитвали",него и лакомата му жена,за липса на скъпоструващи лекарства от клиниката в ***,когато й беше шеф,а тя, старша сестра.Явно,за да видят,как да потулят кражбата
13
1
 
4
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
12
1
 
4
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите са търговци, здравето е стока, така е при капитализма, свиквайте.Няма какво да ревете, сами си избрахте тая система, нали?
10
0
 
10
 
! Отговори
Просто е 2 преди 6 години
Благодарете на Куманов и шефове на СРИОКОЗ за кръчмите и болници в жилищни сгради.СРИОКОЗ - да се премахнат всички кръчми и частни болници, клиники за болнична и доболнична помощ в жилищни сгради. При заварено положение в разстояние на една година да се промени предназначението им, освен ако 100% собствениците им са съгласни да имат кръчма. Не може цели блокове да страдат, заради търговец или лекар.Как така кметовете на общини са издавали денонощен режим на работа, в жилищни сгради?Корупция.
9
0
 
11
 
! Отговори
Просто е преди 6 години
НЗОК се дели от бюджета. Забрана НЗОК да финансира частни лечебни заведения. Годишно малка частна болница взима 2 мил. от НЗОК.Управлението на държв. болници да се извършва от доказани финансисти поне с 20 г. стаж, а не от лекари завършили курс "Здравен мениджмънт". Строг контрол върху здравените заведения държ., включително от граждани. СРИОКОЗ да е 30 лекари/70% експерти граждани , там Куманов какви ги е вършил, нямате представа. Има недопустимо съсловно покровителство, скандално покровителств
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един герберастки крадльо, пребоядисан комунист се изтъпанчи да дава акъл.Тия нямат свършване.
7
0
 
12
 
! Отговори
Adasha преди 6 години
Няма да стане с наливане на пари. Превърнахте личните лекари в администратори - помислете върху това.
6
1
 
7
 
! Отговори
Георги преди 6 години
С пари и то не че няма но ако се дадат за това за което трябва да се дадат герберската *** от какво ще затлъстява? Пари бол в България но като имаш едни 0.000001% пиявици дето обират 99.999999% от парите и ти разбравят как България била бедна и няма пари как да стане.. Истината е че политиците са рефлекция на народа, а народната мъдрост е 'Аз да съм да добре, па комшията да умира от глад'. Пълно е със *** тука и се радвам,че напоследък тая *** емигрира по света да бъде *** там.
5
5
 
15
 
! Отговори
Гайдарски нагъл преди 6 години
Този беше 3 години министър на здравеопазването и един от тези , които го съсипа. Трябва да си много нагъл комунист за да даваш акъл сега...
4
1
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Неправилен ти е примера,явно си чул нещо но неси го разбрал.Печели се от клиничните пътеки прикоито ако ЛЕЖИШ в болницата ти се полагат храна,цена за спането ,меди каменти,манипулации/всяка има цена/ и т.н.Ако обаче ако ти поставят инжекции и разтвори както казваш и си идеш вкъщии след 5-6 дена да се разпишеш все едно си лежал от това се печели защото ти уж си лежал и разходите са направени.От такава хватка РЕДОВНО се печели. Минал съм го този път.Гот ти е че си вкъщи,те доволни че ,,кярат"
3
1
 
8
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
Как можем да разберем кой краде от'' Здравна каса'' ?Краде се по много начини . Един от тях е следният : Отивам аз като пациент в лечебното заведение Х, защото съм имал нужда от ,например лечение на криза с неврологичен проблем на опорно-двигателния апарат. Кризата стандартно се лекува с поставянето на определени инжекции и/или вливане на инфузионни разтвори в рамките на 1-2 дена. В заведението Х обаче , ми обясняват ,че е нужно да остана като лежащо боленоще 10 дена. ЕХ пари , париииии....