Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а

Държавният глава поискал смяната си след натиск от Москва
Обновена: 10 ное 2017 07:04 | 10 ное 2017 07:00, Александър Попов
199
Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а
Снимка: Олег Попов, БТА

Непубликувана досега стенограма хвърля нова светлина около драматичните събития на 9 ноември 1989 г. Тя излезе в книгата "Откровения" на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов, съобщи БНТ.

От текста става ясно, че на историческото заседание на 9 ноември Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.

Събитията имат своята предистория седмица по-рано. На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души - Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

Георги Атанасов адмирира решението на Живков, но си прави отвод и предлага всички да се обединят още същата вечер около кандидатурата на Петър Младенов, да отидат единни на утрешния пленум и да "изкажат благодарност на другаря Тодор Живков за дългогодишната му работа".

Луканов определя решението на Живков да се оттегли като "акт на политическа мъдрост" и подчертава, че "всяка друга позиция е лоша услуга и на другаря Живков, и на партията".

Георги Йорданов заявява, че дълг на членовете на Политбюро е да дадат "пример за цивилизованост при вземането на това изключително важно, съдбовно решение“, но накрая на изказването си прави неочквана констатация: "Питам се: Защо в КПСС, в нашите комунистически партии естествените промени в ръководствата се превръщат в драми, понякога дори в "панаири на суетата?".

"Това не бива да го допускаме", отговаря Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
25
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
ЗА КАКЪВ ДЯДО МИ ГОВОРИ БОРИСОВ, КОГАТО НЕ АЗ , А ТОЙ БЕ ЛИЧНАТА ОХРАНА НА ТОДОР ЖИВКОВ. НИМА КАТО ТАКЪВ НЕ Е БИЛ ПРОУЧВАН ??? ИЛИ МОЖЕ БИ НЕ Е БИЛ И ОХРАНИТЕЛ НА ЖИВКОВ ?? Това , че няма... още нищо общо със стария репресивен апарат може да го разправs на Първанов, щото и той няма нищо общо с агент Гоце. ДРАЗНЕЩО Е И ДВАМАТА ДА КОМЕНТИРАТ ТЕМАТА ЗА АГЕНТИТЕ НА ДС ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ И ДВАМАТА СА РАБОТИЛИ В СТАРИЯ РЕПРЕСИВЕН АПАРАТ. За съжаление в България по времето на Живков не е имало реална опозиция и затова кадрите които ни се предлагат са или бивши партийни секретари като Цачева или пък ох
23
20
 
16
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Спокойно ли ти беше в тъмното и студеното.Спокойно ли ти беше на безумните опашки за елементарни неща.Не бъркайте младоста си със социализма бе хора.И в зоопарка животните са на сигурно място ,но на свобода им е по добре нали?Върнете байТошовото време и България ще останат 1 милион.И то над 70 годишни.
22
6
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Приятелю...аз този "Онзи" го знам!Дядо му беше пазавантин в Белене!Носеше му луканки от ппасетата людоеди!Влез му в положението - тогава беше някой ...днес е "Онзи" никому неизвестен некадърник....налага му се да работи !Другарите му от партията столетница го забравиха! Трупат милиони - а за него няма и троха!
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дразни ли те истината? Ако искаш да направим както Тодор Живков е направил - да се наемат историци, които да напишат нова ХУБАВА биография на Бойко Борисов. Например да се каже че е бил десидент, или нещо такова преди 10-ти, а след това е бил един честен трудоблюбив бизнесмен в сферата на производстото, и тези лица Пашата, Петров, хората от СИК никога не ги е виждал. Ако може и да се изтрие ,че е бил доверено лице на Царя също няма да е лошо, я и това с Тодор Живков да се заличи завинаги
20
19
 
2
 
! Отговори
Професор преди 6 години
По времето на комуниста Живков, Бойко беше репресиран от комунистите. Те застреляха дядо му както и дядото на Цачева.
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветан Цветанов е син на Генчо Цветанов. Това е дългогодишния шофьор на Григор Шопов - шефа на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ по Тодор Живково време...
18
13
 
16
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Помнете ми думата. Един ден моето време ще се нарича последният златен век на България....... Единствено евроталантическите престъпници и егоистите няма да го признаят......
17
20
 
25
 
! Отговори
Бай Тошооооо, преди 6 години
Бай Тошо. Много лошо.Ако станеш и съзреш,отново ще умреш. Няма я вече твоята спокойна,подредена и прекрасна страна. Твоят бивш охранител срина всичко,което ти създаде и ни потопи в мизерия....Царство ти небесно. Някога не те обичах и ти се присмивах,сега дълбоко съжалявам.Прости.Винаги ще ти паля свещица.
16
9
 
26
 
! Отговори
До онзи преди 6 години
Да ,и за това бай Тошо каза ,,Социализъма се оказа едно недоносче" Спряха да ни дават зяеми защото не можехме вече да ги погасяваме.Ние работехме и търгувахме 95% със СИВ,а там валута няма.През 60те и 70те /продадохме си златото/биваше Но в средата на 80 те почн режим на гока,на бензина,оскър дефицит на сгоки/знаменитото,,Пуснали са..../и накрая купони,мораториум на дълга.Лош експеримент беше социализма.Дания,Белгия,Холандия,Норвегия къде отидоха без социализъм-построиха го но не го нарекоха тъй
15
17
 
20
 
! Отговори
Комуне ТКЗС Видин преди 6 години
Хубво се крадеше на времет от ТКЗСтата, а сега трябва да се работи, акъл е нужен, а не като преди, да се върне комунизъма!!
14
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не сте си умили ифата и легените дрогарю кубик вода беше 2 стотинки ? Малко са трепали комунистите.
13
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След това се редяхме на друга опашка пред хлебарницата, където чакахме друг камион да докара от хлебозавода глетав хляб, по 30 стотинки за кг. В оня хубав социалистически хляб често имаше миши изпрaжнения и фасове, а понякога и други "късметчета". Киселото мляко и тогава беше в пластмасови кофички, само че беше от полистирол трето качество и затова се пукаха. И чушки помня. . . и домати. . . и краставици по два типа - ставаха само за храна на прасетата.
12
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така добре се грижеше за енергетиката, че кварталите и селата ни мигаха като дискотеки, а всеки обект на ЦК и УБО предвидливо беше снабден с дизелгенератор, който се ползваше ежедневно. За 35 години не успя да направи изцяло магистралата от София до родното си село. Помня как сутрин чакахме на опашка пред млекарницата да дойде ифата от която млекарят да разтовари мръсни пластмасови кални легени с плуващи пликове прясно мляко в тях.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горбачов е разбрал че бай е искал помощ за прескачане в другия лагер от канцлера Щтраус значи това е било истина
10
21
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Тошо така добре се грижеше за язовирите, че през 1966 г. издави почти до крак населението на врачанското село Згориград (мир на праха им). Така грижливо опазваше здравето ни, че за да угоди на господарите си не позволи на хората от Гражданска Отбрана да си свършат работата и да ни предпазят от радиоактивното замърсяване след като гръмна бомбата за евтин ток в Чернобил. Така добре се грижеше за сигурността, че нарочно разяри турците и те започнаха да слагат бомби във влаковете.
9
14
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
А защо са го свалили 2 дена преди перестройката ,ае стига гупости бе тази стеногрома дори да съществува, вече никой не може да докаже дали е истинска Поредния фалшификат на превратаджиите да се оневинят. А Горбачов по чия заповед беше свален ?
8
16
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което Тодор Живков построи, пазвантинът му, който управлява стадото десета година не може дори да го боядиса. Защото ще открадне и боята.
7
31
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво беше при бай Тошо - режим на тока, дефицит на стоки, редене на опашки за банани, радияцията от 1986 също беше хубава, качествена, ефективна, колите на ниво - москвич, лада, запорожец.
6
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи все пак Живков е свален по заповед на Горбачив, а не от някакви измислени дисиденти, както ни лъжеха и които се нароиха след това, алчни за власт и да съсипят България.
5
25
 
27
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Айдеее...събраха се безмозъчните подлизурки с изпечени от селското слънце текезесарски вратове! Лъжат и мажат , колко добре беше в затвора на правешкият овчар! И както винаги се "изхитряват" да забравят, че ДО ДНЕС СЪЩИТЕ ДРУГАРИ СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА РЪФАТ ОТ ТРУПА НА БЪЛГАРИЯ, КАТО ХИЕНИ НА МЪ РША!АНАТЕМА БОKЛУЦИ МРЪСНИ - ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ Е РЕЗУЛТАТА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА РАБОТНИЧЕСКОСЕЛСКАТА ВИ CГАН!!!