Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!

Русия снабдява 42% от природния газ за Европа, каза тя
12 ное 2017 11:50, Петя Славова
265
Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!
Снимка: архив, Булфото

Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

"Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта", обясни министър Петкова.

По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС. Тя увери, че България има опция да удължи живота на АЕЦ "Козлодуй" още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ "Белене", в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване.

По думите й, Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника.

Министър Петкова увери, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.

Петкова коментира и информацията, че ЧЕЗ ще бъде продадена на индийски консорциум."Няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вероятно да е вярно".

По повод появилата се информация, че зад въпросния консорциум стои един от най-големите български продавачи на електроенергия - Валентин Христов, Петкова каза, че при всички случаи купувачите на ЧЕЗ ще бъдат проверени.

По думите й, тази процедура провежда чешката държава, тъй като това са нейни активи и тази продажба се извършва по реда и условията на тяхното законодателство.

"Трябва да бъде направена проверка от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е електроразпределителното предприятие с най-много и най-ценни активи. Така че ще бъде направена много сериозна проверка и, ако тези купувачи по някакъв начин не отговарят на изискванията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение", допълни още министърът. 

Петкова увери още, че държавата няма да закрива ТЕЦ-ове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"втечнения газ идва с 30-40 % по ниски цени"ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХХХХААААЯАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХВАВАВАВАВАВВАВАВАВВАВАВВАВАВВАХАХАХАХАХАХАХАХАВАВАВАВВАХАХАХА
167
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за това трябва да ликвидирфаме русия и сами да им то4им гаста
166
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едроган ще диктува цените за цяла Европа през турски поток, Турция ще взема лъвския пай от транзитните такси.Гарантирано от ГЕРБ!Харесва ли ви, така ви се пада, като не можете да мислите, само слушкате западните шефове какво казват?
165
2
 
1
 
! Отговори
до 173 преди 6 години
Първо, Турция не пуска газовози от средиземно към четрно море. Второ, газовози за компресиран газ няма, защото цената на газа става по - висока от тази на транспорта. Трето - наема на кораб - завод за втечнен газ не е 30 000 на ден ;)- И пристанищните му такси не са като на обикновен газовоз. И цената му не е като на обикновен завод за втечняване на газ ;)- Съответно и цената на газа няма да е като на газ ;)-
164
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той ББ ако искаше нещо сериозно досега да го е направил, още 2010 година Саакашвили му предлага съвместен порект за транспортиране на втечнен азерски газ през черно море, там има един порект още от съветско време за терминал, отделно можеше да се възползва от кризата в Гърция и да договорят съвместен терминал на бяло море, втечнения газ идва с 30-40 % по ниски цени, но трявба инфраструктура, вместо да залита по руснаците досега можеше сумати неща да направи
163
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган и Турция ще изнудват не само България, но и целия ЕС.Борисов скоро ще му дърпат ушите в Брюксел, ама европейците сами се насадиха на пачи яйца.Защото българите им свършихме мръсната работа срещу Русия.Кой печели-американците.
162
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да купува директно от Русия и да печели от транзитни такси, "умното и компетентно" БГ-правителство ще се моли на Ердоган и турците за едно хъбче и газта ще е с надценки.Ердоган прецака не само Бойко Борисов и ГЕРБ, но и цяла България.Честото. ще станем турски вилает, харесва ли ви???
161
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южен поток е болна тема. Борисов погреба шансовете на България да бъде нормална държава. Скоро, в смисъл в близките 100 години едва ли пак ще имаме такъв шанс. Тоя трябва да си плати за това. Както и германците и целия ЕС. Нямаме работа в ЕС.
160
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААПоне малко да се беше информирал преди да пишеш тези глупости, 1-во регулисрането на коарбоплаването през проливите е регулирано с конвенция от Монтрьо 1936 година когато въобще не е имало кораби за втечнен газ, та да бъде забранено преминаването им през Босфора, 2-ро има голяма разлика между втечнен газ и компресиран, 3-то вече има кораби които представлява сами по себе си заводи за втечняване на газ, на тях не им трябва специален терминал, а турски поток няма да стане )
159
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то друга газ освен руска в българия няма и не се очертава да има. Може би турска, но тя и тя ще е с произход някъде от Сибир.
158
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искахте зависимост от Русия, станахте зависими и от Турция сега, не само от Русия.Глупави ли сте или сте заблудени?Или такава е евродирективата от Брюксел?
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думите на Петкова са извадени от контекста и преиначени.Това, което е казала е, че САМО с руска газ хъб не може да има.Четете внимателно текста.
156
2
 
7
 
! Отговори
Даскала преди 6 години
Дано Борисов да си е научил урока и да не дрънка врели - некипели , че ни проглуши ушите с тоя хъб!Хъб , хъб , ама така както се противопоставяш на руските интереси , ще закопаеш и българските !Не е много умно Вашето поведение г-н Борисов !Вие до трето отделение ли сте учили?Май , май .....не се знае!
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръгне ли турски поток кранчето на Украйна ще се затвори! Правете си сметка!
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тръбите газа се компресира, но не до втечняване. Разходите по втечняване са към 200 пъти по - големи отколкото ако желаеш само да повишиш налягането до транспортни стойности. Разликата в цената идва от енергията, която е нужна и от оборудеването. И, естествено, от работната ръка, дебита, амортизациите и т.н. При високо налягане всеки среден техник ще ти каже, че амортизацията е по - голяма и оборудването е в пъти по - скъпо.
153
2
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Добро утро голямо прозрение след толкова години...
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма независимост по газа. Дори американците за да продават втечнен газ в Европа го купуват от Русия. Мога да ти кажа и от кои пристанища го зареждат. Идва им много по - евтино да го карат от Русия до Европа, отколкото откъдето и да е другаде. Дневните разходи на един газовоз са огромни, а те се движат бавно. И в едната посока винаги са празни... А разходите си вървят.
151
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SCHE VIDITE VIII ZIMYSKA TYI SCHTE SE VTECHNITE CHE SCHTE ZAMRYZNETE NEKA BOKO VI TOPLI ONQ DEN VKLUICHILI RADIOATORI V NAODNOTO SYBRANIE A PYK NIE STPIM NA STUDENOI IM PLASCHTAME NEKA NI
150
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ВСИЧКИ развити икономики употребата на втечнен газ е под 10% и се единствено за резервен вариант или за инцидентни повишени нужди. Всиочко останало е по тръбички. Мисля, твърде много *** тука се насъбраха. Целенасочено плямпат глупости и си мислят, че от това изданието печели. Напротив, губи. Никой не уважава самотролещи се издания.
149
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
терминали за втечнен газ имат абсолютно всички държави в западна европа, от Испания, Италия, Франция, Германия.... та до Гърция, защо мислите ги имат ? щото е по-скъпо ли, не по-евтино е и дава независимост