ГЕРБ иска: Без давност за престъпления при приватизация

От партията на Борисов чакали подкрепа от "златния пръст" на Нинова
Обновена: 13 ное 2017 15:54 | 13 ное 2017 15:45, Веселина Йорданова
110
ГЕРБ иска: Без давност за престъпления при приватизация
Десислава Атанасова. Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов.

В член 31 ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 - 2017 г., разясни той.

Крайният срок е фиксиран на тази година, защото към момента има около 20 нераздържавени търговски дружества и те са в забранителния списък. Няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията - съд и прокуратура, разясни Кирилов и подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията, като сред тях са били и поправки в НК. В крайна сметка промените в Конституцията са най-правилното решение по думите на Кирилов и най-добрият начин да се види как е била разпределена огромно държавно и общинско имущество за споменатия период.

ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриоти, на ДПС, а "Воля" неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия. За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарна зала - 180 гласа.

ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП.

Очакваме и "златният пръст" на Корнелия Нинова да се подпише, коментира Десислава Атанасова. "Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише", добави още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден се кълняхме, че няма да работиме с г-жа Лъжа днес сме на колене пред г-жа Лъжа, тоя ли самованец е най-подготвения за политик на Балканите ?
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане, колкото стана с мажоритарния вот. ГЕРБ играят популисткия ход отново. А защо не започнат с престъпленията от последните 10 години? Или чакат и тяхната давност да мине?
11
19
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ако прокарат това! Ако го и следват! Ще гласувам за тях - за вечни времена!Другарката курСланинова, Гергов, Царя-комарджия-алкохолик....безкрайна листа от га до ве с милиони награбени от "народа"Това трябваше - Да е ЗАГЛАВНА ТЕМА - А НЕ ПРОСТОТИИТЕ НА УЧИНДОЛСКИЯ ЧАЛГАР!БРАВО ГЕРБ!
10
0
 
24
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Деси - Тежката артилерия. Ние пък искаме и безсрочна давност за бившите министри. Предложи го, ако ти стиска.
9
3
 
27
 
! Отговори
ама да започнат преди 6 години
с Цветелина Бориславова,Емо Фаса,Златев,Маджо и Пашата!
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой какво ще спечели от това или по-точно - кому е изгодно това,след толкова време?Нито предприятията и пазарите ще се възстановят,нито материалите и средствата,нито хората ще получат нещо или списък с отчетност за боновете си. Това е само една пушилка,от която някой иска да изведе полза,но определено не в полза на народа.
7
5
 
27
 
! Отговори
ПРОФ. ИВОВА преди 6 години
МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ. ТРЯБВА ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА. ГЕРБ НАЧЕЛО С ТИКВАТА ЗНАЯТ ТОВА МНОГО ДОБРЕ, НО НЕ ИМ ПРЕЧИ НАГЛО ДА ГЕМАГОГСТВАТ ИЛИ КАЗАНО ЗА Д ЕБИЛИТЕ ИМ, ДА ЛЪЖАТ, ЗА ДА ГИ ИЗБИРАТ Д ЕБИЛИТЕ ИМ
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре а принципно ако не подпише какво правиме ? Имаха два мандата, кой удобно изчака 2 мандата и давноста премина сега си правиме вятър и прехвърляме горещия картоф. Най-вероятно г-жа Лъжа ще подпише и Тиквата после ще хленчи, каквото е обичайното му състояние. Без г-жа Лъжа сте за никъде бе Теееквиии.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как шъ стане с задна дата ?
4
4
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
То цялата приватизация е една огромна далавера, ощетила държавата с над 50 милиарда долара. Имам едни съмнения обаче, че закона ще се прилага избирателно само за който не иска да дава суджук.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитрата сврака, с двата крака!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасно да започват червени,сини,жълти,едни други пак със син цвЕт и най-важното да не пропуснат себе си. На края като се сложи чертата за всичките тези години май един свестен няма.
1
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова сега да му мисли!