Хазната гълта по 5537 лв. от всеки българин догодина

Икономисти: Премахване на три данъка и замразяване на вноската за пенсия
14 ное 2017 07:00, Елка Василева
64
Хазната гълта по 5537 лв. от всеки българин догодина
Снимка: архив, Reuters

Всеки българин ще извади догодина 5537 лева от джоба си, за да подсигури разходите на държавата, предвидени в бюджет 2018. Това показват сметките на Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи традиционния си алтернативен бюджет, пише "Сега".

Сумата е по-голяма с почти 400 лв. спрямо тази година заради завишените разходи, които планира да направи държавата през 2018 г.

Според плановете на управляващите издръжката на администрацията ще струва по 348 лв. на всеки данъкоплатец, което е с 45 лв. повече от тази година. Толкова е увеличението и за армията и полицията, за чиято издръжка се очертава да платим по 627 лв. Други 541 лв. ще отидат за образователната система, а 663 лв. - за здравната.

Най-голямото бреме са социалните разходи - за да има пари за пенсии, помощи и обезщетения, на всеки данъкоплатец се пада да внесе средно по 1841 лв., което в сравнение с тази година е със 118 лв. повече.

Единствено намаление в сравнение с миналата година се очертава на парите, които всеки от нас трябва да плати за дълговете, натрупани от държавата. Лихвата по стари задължения ще коства 102 лв. на джоба ни при тазгодишни 116 лв. Освен това по стари борчове, теглени от различни правителства, на българския данъкоплатец се падат по 3309 лв., което е по-малко с 32 лв.

"Според нас с намаление на някои данъци и с по-разумни разходи можем да постигнем бюджетен излишък от 1.1 млрд. лв. и това е най-логичната политика при развитието на икономиката ни през последните години", заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Икономистите разкритикуваха правителството, че отново залага повече харчове, отколкото приходи, въпреки добрия икономически растеж през трета поредна година и очакванията той да се задържи до 2020 г. "Рано или късно обаче ще има нова криза. Хубаво е да сме подготвени, а не да се изненадваме, както ни изненадва снегът всяка година", коментира Калоян Стайков.

От ИПИ предлагат предвидените за догодина разходи да бъдат орязани с 3.3 млрд. лв. Според тях най-вече трябва да бъдат свити издръжката на администрацията и капиталовите разходи, които традиционно са прекалено раздути, не се изпълняват по предназначение и се харчат безконтролно в края на всяка година.

Вместо това от ИПИ настояват да бъдат предвидени реални буфери за посрещане на евентуално неблагоприятно развитие на икономиката. Това означава да се планира бюджет с излишък и да се натрупат повече пари във фискалния резерв.

В същото време според ИПИ страната ни може да си позволи премахване на някои неефективни данъци като тези върху дивидентите, лихвите и застрахователните премии. Трябва обаче да отпаднат и данъчни преференции като например облагането с по-нисък ДДС на туризма.

За да се подобри положението на пазара на труда с недостига на работна ръка, ИПИ предлага да се замразят планираните увеличения на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт от 2018 г., на минималната работна заплата от 460 на 510 лв. и на осигурителните прагове с 3.9%.

ИПИ настоява още да отпадне възможността вноските за втора пенсия да се местят от частните фондове в НОИ. Друго тяхно предложение е да се премахне монополът на здравната каса и да се развият частните здравни фондове, като 2 процентни пункта от здравната вноска да започнат да постъпват в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
22
 
! Отговори
маке преди 6 години
работата на дръжавната администрация е да мисли секи божи ден да украдне 5лв на бедните за да мое да отчита секи месец поне по 10 нови милионери
33
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мога и без дължавна администрация, ама не ме питате, то нема държава, а само чантаджии...полиция и армия)))
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е регламентирания от ГЕРБ рекет . Отделно ни крадат с дузина иширети!Мутрите най-добре знаят да смъкват пари от превити ягръб на народа!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мен ще ми глътне по мои разчети 5536 лв и 99 стотинки
30
0
 
39
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
заслужават всеки от нас да влезе в сивата икономика и да не им внесе 1 стотинка
29
1
 
30
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
Аз не плащам данъци и не признавам държавата на Бойко Борисов.
28
0
 
30
 
! Отговори
сс преди 6 години
че то кой ги изкарва тези пари за година бе? значи ще ми вземат повече от колкото изкарвам и аз с кво ще живея? ама то не съм само аз??? масата от хората е така?
27
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Ти какво искаш на ключови позиции да бъдат от БСП. Естествено партията спечелила изборите управлява Държавата . По важно е да разбереш , че БСП никога повече няма да бъде ва власт , но ако случайно се случи на другия ден народа ще бъде на улицата и няма да го позволи .
26
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, за герб гласуват само тези, които са на хранилка при тях. Няма град, в който те да не са на ключови позиции по един или друг начин, да не говорим за връзкарщината и методите им на назначаване.
25
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** Другарю ,а за кого да гласуваме, за г-жа Лъжа , която цял ден като клюкарка говори небивалици. Естествено , че умните и образовани хора ще гласуват за ГЕРБ.
24
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не може, трябва ремонт на НДК, Европата ще ни гледа шест месеца :-)и трябва да се представим подобаващо, има - няма 17 милиона и там потънаха, на онзи му се размина и случая приключи. Големи ремонти, големи магистрали, цъфнахме и вързахме... И като се почнат догодина пак целувки, букети, посрещания на Вип - ове, парлеву франсе... :-)
23
6
 
32
 
! Отговори
ДЕБИЛ преди 6 години
НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да по около 500 лв на месец от всеки българин. Хич не е малко като се и а предвид че повечето българи работят за 800-850 лв, а в провинцията дори за 600-700 лв.Как си мислят депутатите че се изкарва не се а с 200-300 лв не знам.А пък който има семейство и дете, което не дай си Боже две - направо не ми се мисли.
21
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така! Тук имат по един - два палата, а останалото го влагат в банките в чужбина. Я им вижте данъчните декларации, живи да ожали човек.. :-) Разпределени фирми и капитали по клановете им до девето коляно и нарочно се губят следите им. На тях по 4000 - 5000 лв. месечно, а на нас по 400 - 500 лв.
20
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хазната е празна. Въпреки изтеглени те милиарди заеми.Суджуците крадат много.Това което що годе все още крепи България да не рухне са Еврофондовете.Но и от тях също се краде много. Най-вече с Обществените поръчки и надутите цени на ремонтите.
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо хранене тия бая ще ходят на хаваи на наш гръб 5000 да им вадим не са нормални в европа данъка пада при нас обратното скача що щото теглим кредити няма такава държава
18
2
 
15
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Значи не трябва да има ниско платени, чистачи и прочие, така ли......щото ако всички стават като теб, никой няма да я работи тази работа.....или медицински сестри с по 700ле заплата преди нуждите на бюджета или учители, от които и *** за зеле не става с по 800лв заплати, *** колко много не ставащи за нищо хора, взимат малко пари, значи не стават за друго, тъпииии учители некадърници 800лв хахах....
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Най - голямото бреме са социалните разходи...." Как не ви е срам грабители??? Значи трябва само да работим безплатно??? И да даваме всичко на вас, без да се храним, без подслон, без пенсии, без здравеопазване и директно да умираме в каторгите, че тежим на бюджета??? Страхотна логика, господа властимащи!
16
44
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13Хайде спри с мелодрамата. Щом бачкате за малко пари значи за друго не ставате. Кратко и ясно. Държавата не ви е виновна.
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко Тиквата на въжето