Цачева за доклада на ЕК: Най-позитивният досега!

Министърката е удовлетворена от оценката на Брюксел
68
Цачева за доклада на ЕК: Най-позитивният досега!
Цецка Цачева. Снимка: архив, БТА

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че докладът на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка е най-позитивният до момента.

По думите й той дава множество положителни оценки както за работата на настоящото правителство, така и за цялостната ситуация в страната.

„Ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателно изпълнение на 17-те препоръки“, заяви Цачева пред журналисти след заседанието на Министерския съвет.

Тя каза още, че правителството изцяло подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за Европейския съюз.

Още по темата

Цачева посочи, че за първи път в годишния доклад по механизма липсват нови препоръки към страната ни.

Правосъдният министър каза още, че сътрудничеството между ЕК и българските власти ще продължи с хоризонт доклада през 2018 година. Ако тогава успеем да отчетем „задоволителен напредък“, ще има основание в края на следващата година и началото на 2019 г. механизмът да отпадне.

По думите й в доклада е посочено, че заради предсрочния парламентарен вот работата по препоръките се е забавила, но ясно е заявено, че има бърза приемственост между предишния и настоящия редовен кабинет. Отчита се, че заплахата от организирана престъпност е намаляла до степен, сходна с тази в други държави-членки, изтъкна още Цачева.

Тя беше категорична, че предложенията на ГЕРБ за престъпления при приватизацията да няма давност, не са в контекста на доклада и не са за отвличане на вниманието. По думите й няма нужда от това, тъй като тонът на доклада е много позитивен.

Цачева заяви, че е удовлетворена от оценката на Брюксел и че по никакъв начин тонът на доклада не спекулира с това, че предстои председателство на България през първото шестмесечие на 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
24
 
! Отговори
d преди 6 години
Нещо не мога да повярвам на Жерар Депардийо
30
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Гушкането" е задължителното лицемерно мероприятия за пред протокола.Виж, комисиите и докладите им са друго нещо, въпреки старанието за дипломатичност на изказа!Инак герберските тролчета много се кефят га, за пред камерите, в ЕС барат на Баце бицепса, ама после, кат почнат да му шокат канчето, дума не обелват.
29
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 г. мутромилиционерски погром. И предишните 10 не бяха върха, но все пак България вървеше с приличен темп към Европа (за добро или лошо, но с консенсус и на леви и на десни). Три правителства с пълни мандати и всяко постигна нещо за България. Сикаджията за 3 мандата постигна много за себе си и шайката си, но за България може да отчете само стотиците олигавени прегръдки и пълна липса на напредък в нито една област на евроинтеграцията на страната, в т.ч. първостепенните задачи още от първия мандат - провал с Шенген, провал с еврозоната, провали с българските комисари и т.н.
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният доклад, след който нищо полезно няма да се направи, а дори напротив - възможно е да приемат промени в съдебната власт, та съвсем да затвърдят властта си, управляващите.И под управляващи няма предвид само тези в момента - ГЕРБ, а всички, които и досега са били, след 2001г - БСП, ДПС, патриоти и разните му там партийки за коалиции!
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега с негативните доклади какво самочувствие изградихте, пък сега с не толкова негативния направо в облаците ще литнете. Управници от световна величина си имаме.
26
0
 
32
 
! Отговори
бай петър преди 6 години
абе вие акъл имате ли тъкмо да дремна и я видях край
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа не могат дори да си представят, че типажи като споменатите от теб, могат да са в управлението на държавата. Тук такива екземпляри са на ниско нива в общинските и държавни структури. Просто ситото за кариерно израстване е фино, а преминалите по случайност, не се задържат дълго. Да не говорим за езиковите и културни нива на политиците в България.
24
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво стана бе Филия с мас? Стабилен такъв, казаха ли ти го стабилно, че Андрешковските ти номера минават само на улицата в Банкя?
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
здрав но заслужен шамар от европа , върху самодоволното мутренско управление
22
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наивници са, щом вярват, че с трите шишковци начело можем да станем правова държава.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден нови скандали тиквите се въртят пиле във кълчища.
20
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех тази западноевропейска галантност, този вежливо завъртян изказ, този дълбоко психологически подход...Кои са тия области, в които се постига ли успехи - ей в една друга статия коментирахме - 10 африкански страни изпреварват България по корупционен индекс, страната се срива от година на година в класации по бизнес климат, конкурентоспособност, иновативност, образование, ефективност на администрацията, здравеопазване и каквото още се сетиш...
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общи лафове - това не им харесвам на тези мониторингови доклади.Да си кажат право куме в очите - няма реформи и нищо не сте направили. Дори напротив давате заден. Вземете се в ръце защото не искаме да станете азиатска диктатура. Иначе хора като цецака цачева и данаил кирилов не могат да вдянат тънките намеци и за тях доклада е в стил 'ти ги плюеш, те си мислят че дъжд вали'.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ за 10 години една стена не можаха да измажат...
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все се питам защо е този доклад, при условие, че нищо не следва ?Само спиране на еврофондовете евентуално би имало ефект, та герберастките крадци да се осъзнаят.
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божичко, само по това което се каза за доклада от журналистите, които смекчаваха до максимум оценките, миже да се разбере, че докладваше е трагичен за нас. Тази женица е Безсрамница, безлична слуга на едно разпадаща се управление, известно с две неща, бедност и корупция. Когато се обърне палачинката, а тя е започнала, трябва такива като нея да се съдят! Да лъжеш по този безсрамен начин е престъпление и липса на достойнство. Кого лъже грозноватата и глупава леля, себе си ли? Безсрамие е това!
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цачева, направо сте си ОК.Освен ако ОК не го приемем като абревиатура на Ортаци Крадци ...
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама разбира се, няма две мнения по въпроса, а това е защото наш'та майка е министЕр, нали?!Ей сега разбирам, защо еврокомисарят отговарящ за фалшивите новини е от БГ!
13
0
 
26
 
! Отговори
ПРЕЦЕДЕН преди 6 години
Първа държава председателствуваща , която има мониторинг ... Срам, Срам .... ЦЕЦКЕ , поне се засрами и се скрий.. "хоризонтален механизъм за върховенство на закона" - юрист съм , но не мога да разбера какво иска да каже авторката .... УЖАС
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох , колко ли скандала ще преживеем , та политическия картел да отклони вниманието от нелицеприятния доклад?