Минималната заплата – 50% от средната. Дали?

БСК дава най-много 43%, държавата склонна и на 40 на сто
20 ное 2017 19:11, Екип на Investor.bg
26
Минималната заплата – 50% от средната. Дали?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага на социалните партньори Рамково споразумение за процедура по договаряне и определяне на размера на минималната работна заплата (МРЗ) за страната.

Според него те трябва да договарят размер на минимална заплата между 40 и 50% от средната. Дава се и конкретна формула, по която да се изчисли този диапазон. МРЗ трябва да се определя според инфлацията, БВП, линията на бедност, производителността на труда, както е заложено в Конвенция №131 на Международната организация на труда (МОТ), която се предлага за ратификация.

Министерството на труда и социалната политика предлага на синдикатите и на работодателските организации ежегодно до 1 февруари да се открива процедура за договаряне на размера на минималната работна заплата (МРЗ) за страната, която продължава до 31 март. МТСП ще им предоставя и необходимата информация за провеждането на двустранните преговори - икономически и социални индикатори и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за съответния период, изготвена от Министерство на финансите.

При постигане на съгласие между социалните партньори, се подписва споразумение.

При непостигане на споразумение между социалните партньори в посочения срок, министърът на труда и социалната политика, съгласувано с министъра на финансите, ще определят нов размер на минималната работна заплата за страната, като вземат предвид достигнатия размер на МРЗ и средната работна заплата за страната, както и икономическите и социални индикатори. Този проект трябва да мине и през Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От Българската стопанска камара (БСК) не са съгласни с предложението на социалното министерство.

БСК настоява да се фиксира горна граница на интервала за преговори по минималната заплата, не по-висока от 42-43% от средната заплата, става ясно от позицията на работодателската организация по проекта на рамково споразумение.

Според организацията горната граница на предложения интервал от 40 - 50% за определяне на МРЗ спрямо средната работна заплата надхвърля значително средното съотношение за 22-те държави членки на ЕС, прилагащи минимална работна заплата, което достига 41 - 42 на сто.

Предложената горна граница от 50% надхвърля и граничното съотношение на минималната към медианната работна заплата от 66%, съответстващо на определенията за нископлатен труд и нископлатени работници, използвано от Евростат, допълват в мотивите си от БСК.

В БСК смятат, че трябва да бъдат осигурени актуални ежегодни данни за медианната, средната работна заплата и за броя на наетите лица за предходната година от информационната система на НАП, включително по общини, области и на национално ниво.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
псевдо държава с псевдо заплати води псевдо преговори с псевдо работодатели и псевдо синдикати :)
22
0
 
2
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До 2312 години и 3 месеца трудов стаж. (+1,5 години в чужбина), но той не се брои поради много специфични причини.
21
2
 
3
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До 22аз съм сменил 3 работи със тази схема. Имам познати които са по-добри от мен -сменяли вече по 6-7. Това че ти лично не можеш не значи че другите не могат. Или може би се имаш за най-добрия на планетата? Всеки нормален работодател би предпочел човек който да се старае и да върши работа за двама срещу (примерно) 1500 лева, место 2-*** актьори дето да са на 750 лева. Естествено има и работодатели-*** дето не си ценят кадрите, но трябва да си много *** че да седиш и да му работиш
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО ПФФТи си бил голям фантазьор, бе. Бас държа, че нямаш и един ден трудов стаж.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пффТи на коя планета живееш?Ще се местиш от фирма във фирма да попиваш знания? Кой ще те търпи така като цветарка? Хващаш се да работиш, блъскаш яко, меринджеят ти диша във врата 12 часа, КОГА и ОТКЪДЕ ще дойде тая допълнителна квалификация, докато работиш нонстоп 12 часа? Нямаш време да се почешеш. Работиш готвач и в кухнята трупаш квалификация фризьор или заварчик? Повишение може да искаш в Сф, в провинцията шефът ще ти се изсмее или ще те изрита. Оставаш на улицата. На новата работа-МРЗ
18
5
 
3
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До 18Започваш някъде на минимална - бачкаш яко 3 месеца и попиваш знания колкото можеш. Като стане време за постоянния трудов договор искаш заплащане съответстващо на производителността ти (спрямо другите). След 1 година - повишение на заплатата. След 2-3 години - повишаване в длъжност или смяна на длъжността - ако не ти оценяват труда подобаващо в които и да е момент - напускаш. Капитализма е като природата -или се адаптираш и развиваш постоянно - или загиваш
17
8
 
2
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До 18"Фалира фирмата, в която работиш от 15 години и на къде?" И какво дириш в тази фирма толкоа време? А дори да е била хубава фирмата, защо си само с 1 клалификация за 15 години? Хем искате западни заплати, хем икате като по Тошево - опчваш някъде и караш там докато не се пенсионираш. Не става така.
16
0
 
6
 
! Отговори
до Реалист преди 6 години
Бихте ли дали дефениция за реалност.Благодаря.D
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пффПодходящото образование се променя. Сега е подходящо едно, след 5 години- друго. Фалира фирмата, в която работиш от 15 години и на къде? Ще променяш образованието, докато се пенсионираш. Или терминал 2.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Много точно! Пишех същото, когато сте публикувал(а) поста си.Искаме качествено ушити дрехи, вкусна храна в ресторант или от кетъринг, качествено обслужване от продавачка или сервитьор, хубав хляб, кисело мляко, месо, колбас, чисти училища, болници, обществени сгради, хотели, улици, поддържани паркове и градинки, даже на аптекарките им плащат минимално, а учат 5 или 6 години и още, и още, а тия хора работят за МРЗ.Всеки човешки труд е нужен, няма важен и неважен труд.
13
1
 
8
 
! Отговори
противоречиш си преди 6 години
До РеалистЛекар, учител, юрист, държавен служител в частния сектор ли ги назначават?Колко висшисти работят в частни фирми- 1-2 инженери, 1-2 счетоводител, администратор или нещо подобно. Всичко друго е среднисти.ИТ сектора е единствен с високи заплата и гарантирана работа.Продавачки, шивачки, аптекарки, ресторантьорски и хотелиерски сектор, селскостопански работници, много са със средно-специално образование, готвачи, хранително-вкусова промишленост, хлебари, сладкари и още други са на МРЗ.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реалист!Реално Вие също се ползвате от услугите на посочениет от Вас "неучили" хора. Съгласен ли сте да си перете готвите и сервирате сам в хотела на морето за 100 лв на вечер минимум.Някой трябва да върши и тази работа, защо да я върши безплатно, докато хотелиерът богатее от НЕКВАЛИФИЦИРАНИЯТ МУ, труд, авие съдействате това да е факт, ползвайки се от робския им труд?А хлебарите, шивачите колко взимат? Никой не е може да живее без да яде и никой не ходи гол по улиците.
11
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Анонимен 8Не съм съгласен с теб колега,но не оспорвам правото ти на мнение!Не че липсват връзкари,но са капка в морето.Никой в частния бизнес няма да предпочете подобен връзкар,пред кадърен млад или дори не толкова млад доказал се специалист.Това че напоследък се навъдиха твърде много безпереспективни специалности и работните места са много по-малко от завършилите е проблем на образованието,а не на работодателите!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пфф*Подходящото образование ти гарантира.... (поправка)
9
0
 
5
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До 8в момента има нужда от хидро-инжинери (реални, не като Доган), агрономи (а не рекламни лица на дадена фирма), механици (истински, а не самоуки от типа проба-грешка) и т.н. само че на младите им се учи нещо с което ако може да не си оцапат ръчичките. Файда от икономисти, прависти, психолози и т.н. е малка понеже има прекалено много такива. Подходящото образование не ти гарантира работа по образованието - само че хората не си дават сметка кое всъщност е подходящо образование
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименВ провинцията никой няма да плаща по 7 евро на час. Ще плащат по 2-3 ерво.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реалист!Не е вярно, че който е инвестирал в подходящо образование, гладен и жаден не е останал. Забравяш, че подходящото образование не ти гарантира работа по образованието.Човек с връзки, роднини и подходяща партийна принадлежност гладен и жаден не е останал.На МРЗ работят прекалено много хора.
6
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Всичко е много просто.Нали сме в ЕС,нали сме в чакалнята на Шенген?Тогава да го направим както е в Европа_почасово заплащане на труда.Това е около 7евро на час минимално.Това означава,че който работи,каквото работи,да няма по-малка ставка от 7евро.Толкоз.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама по браншове, нали? Минималната в транспорта - процент от средната в транспорта, минималната в хотелиерството - процент от средната в хотелиерството, в търговията - също, в образованието, в медицината, в каквото друго се сетите
4
12
 
9
 
! Отговори
Реалист! преди 6 години
Някой замислял ли се е,кой в България получава минимална заплата?-Оранители/ пазачи /-но повечето от тях са работещи пенсионери-работещи в чистотата-сервитьорки-хора без сериозно образование и ценз,ще кажете има и висшисти,ама по измислени специалности.Лично аз лекар,учител,юрист,икономист,програмист на минимална не съм видял!За останалите не ме е грижа.Който е инвестирал в подходящо образование,гладен и беден не е останал,няма и да бъде!Ай ся,ривете още!