БСП бори корупцията, ГЕРБ нищи приватизацията, народът ги подкрепя

59% вярват на филма на Елена Йончева за строежа на оградата
28 ное 2017 15:07,
52
БСП бори корупцията, ГЕРБ нищи приватизацията, народът ги подкрепя
"Галъп"

Мнозинството българи подкрепят борбата на БСП срещу корупцията във властта и желанието на ГЕРБ да разследва приватизацията. Макар и да са политически опоненти, двете формации успяват да съберат голям процент одобрение за своите инициативи.

Това става ясно от експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен сред 802 българи между 20 и 22 ноември.

Данните от него показват, че срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни, анализират социолозите. Те допълват, че всяко едно политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем. Затова сънародниците ни широко споделят обвиненията в корупция към политическия елит и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия.

Още по темата

Резултатите от проучването сочат, че 61% са съгласни с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тези обвинения се споделят от привържениците и на различни политически формации, уточняват от "Галъп".

Според социолозите числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната и който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа.

Доказват го и процентите, одобряващи искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията - 80%. И в предишни изследвания цифрите показват, че такива идеи се споделят почти автоматично.

Проучването е тествало и нагласите на обществото към филма на Елена Йончева "Граница", в която тя разкрива корупционни практики около строежа на оградата на границата и нелегалното преминаване на мигрантите.

Мнозинство от 59% от българите вярва на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата, 17% не вярват, а 24% се затрудняват да отговорят, показват резултатите.

68% от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на Елена Йончева. Това се равнява на над 3.7 милиона души, изчисляват социолозите и уточняват, че не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи.

Данните показват също, че над 600 хиляди души досега са гледали филма. Това, според анализа на "Галъп" значи, че темата за оградата се превръща в централна за обществото ни.

"В нея се оглеждат и европейският проблем с миграцията, и българската тревога от корупция. Затова и тази тема ще събира интерес и занапред – дори и по инерция", завършва анализът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
7
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Някои българи са странни същества. 17% не вярват(НА ОЧИТЕ СИ), а 24% се затрудняват(ДА ПОВЯРВАТ НА ОЧИТЕ СИ)
28
9
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Никой не се съмнява, че корупцията е един от големите ни проблеми. И една от причините, заради която не можем да се преоборим с нея е не друго, а че няма обществен натиск за отстраняване на корумпираните политици от властта. Нагледен пример е шуробаджанашката схема на Делян Добрев. От ГЕРБ го изкараха най-достойния си депутат и все едно, че нищо не е било.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП бори корупцията, която то създаде в продължение на над 60 години. Делянчо Пеевски бори ограбването на КТБ, което той и другарчетата му от ДС спретнаха. ДПС е бастионът на ДС. ДАНС е ДС.
26
4
 
15
 
! Отговори
Социаглист преди 6 години
Ха ха ха, БСП срещу корупцията е като наркомани срещу дрогата !!!Цирк България продължава - нон-стоп зрелища за шараните!
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП била против корупцията, но е против да се разследва криминалната приватизация...Доста плоски лъжи от БКП както винаги. Като сте против корупцията защо сте против разследването на криминалната приватизация.Комунизмът е равнозначен на корупция, свои хора, терор, убийства и насилие.БКП доказва, че не са се променили въобще.
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз след броени месеци ще ги подкрепя , както 2.5 млн. себеуважаващи се българи - на Терминал 2 .. навън много ще плюя по тая скапана държава и *** народ .
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе народе кого подкрепяш?За 30 години не разбра ли че само те лъжат не научи ли Христовото- не ги гледай какво ти приказват, а гледай какви ги вършат".Какво направиха БСП за 30 години и герб за 10 абсолютно нищо кражби корупция, защита на олигарси и картели, всичко що е кадърно напусна държавата. Отново яи лъжат тези две партии са едно и съшо.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП бори корупцията ! - е това е нещо НОВО , такъв филм още няма измислен.Не Йончева ако ще и Гьончева да извадят няма как да повярвам.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От търкане на лотарийни билети и четене на пеефските лаййййна рки тотално ни се омаза мозъка- какво БСП и борба с корупция? Луди ли сме?! Те са извора- а и партийката на бодигарда от Банкя са си БКП производни- омазани са в кафяво до уши.
20
2
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Как да повярваш, че двете партии изведнъж са се обърнали срещу собственото си естество? При това нито един арестуван или осъден. Как успяват да я борят корупцията и престъпността не нищо да се промени?
19
6
 
16
 
! Отговори
смешка преди 6 години
БСП борело корупцията. Виц на годината. ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
18
9
 
10
 
! Отговори
Патология преди 6 години
Стокхолмският синдром в България се нарича БКП/БСП синдром...
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости...вземете да свършите нещо или се махайте
16
1
 
9
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
80% от народа ги подкрепя!
15
9
 
17
 
! Отговори
МЕДИИТЕ В БГ преди 6 години
са ПОТЪНАЛИ В КОРУПЦИЯ и зависимост от ГЕРБ. Нито една телевизия НЕ ПОКАЗА филма на ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА. Това казва всичко за БЛАТОТО в което живеем
14
3
 
8
 
! Отговори
Кадафи преди 6 години
да, българите лягат и ставата с две думи на уста - Ограда и Приватизация...(само във фантазиите на жълтите павета).
13
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ са олицетворение на корупцията /не че в БСП няма/. Самите те /ГЕРБ/ се издадоха, че са корумпирани. Единствения случай , където депутатите от ГЕРБ не се съобразиха с ББ, бе при гласуването оставката на Дилян Добрев. И логиката бе паднели той, може и ние да паднем, защото практикуваме същите корупционни схеми. И дали има българин да не го потвърди това в неговата община. Едва ли! С обратно мнение са тези , които се облагодетелствани от ГЕРБ.
12
4
 
16
 
! Отговори
Пополисти преди 6 години
Каква приватизация нищи ГЕРБ?и те самите знаят че това е вятар и мъгла,нищо не могат да направят.
11
2
 
22
 
! Отговори
и преди 6 години
Толкова *** народ е света няма !! Вече 28 год. разни разбойници и крадци грабят и ибират народа ,както през турскио не е било ,и още ги търпят !!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Само пропускаш, че мнозинството по принцип определя, кое е правилно т.е. дори да е грешно става правилно.