Бракониерство, събиране на дърва... Наказанието – затвор!

Ако щетите са над една минимална заплата има и глоба до 20 бона
19
Бракониерство, събиране на дърва... Наказанието – затвор!
Снимка: Булфото

Затвор за незаконна сеч на дърва. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от Обединените патриоти.

Според поправките всеки който сече, добива, взема или извозва каквито и да е било дървета или части от тях и когато щетите са над една минимална заплата, се наказва със затвор до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лева. Същото важи и за пренасяне на паднали дървета.

Действащите разпоредби предвиждат преписките за незаконна сеч да се пращат в прокуратурата, но се оказва, че в 90% от случаите досъдебните производства се прекратяват и се връщат отново на горските служби, обясняват патриотите.

Така че те настояват мерките да се затегнат и вече тези престъпления, които касаят щети до една минимална заплата да станат предмет само на административното производство, а целта е да се повиши налагането на глоби и тяхната събираемост.

Промените предвиждат още построяването на сграда в горска територия без правно основание да се квалифицира като престъпление. Горските също се включват в списъка с длъжностни лица, посегателството върху които също е престъпление.

Патриотите искат още да има и по-високи санкции за бракониерство.

За убийство на едър дивеч без нужното разрешение наказанието да е до 2 години затвор или пробация до 4 години и глоба от 1000 до 5000 лева, искат от ОП. Това означава, че санкциите скачат поне 10 пъти. Досега при незаконен лов авджиите можеха да бъдат глобени между 100 и 300 лева или евентуално със затвор до 1 година.

Прецезират се и разпоредбите, когато се лови дивеч извън разрешеното време и без билет. Според текстовете, внесени от патриотите санкциите за това ще са от 6 месеца пробация и глоба до 300 лева и ще важат и когато щетите са над една минимална заплата.

Криминализира се и съхранението, пренасянето, превоза и укриването на незаконно убит или уловен дивеч, е записано в мотивите. Глобите ще са от 1000 до 5000 лева.

Същото ще важи когато даден човек намери болен, ранен или мъртъв дивеч и реши да го транспортира. При рецидив пък се предлагат затвор до 5 години, глоба и вземане на разрешителното.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
отново популизъм и нищо повече. Имаме планина, има дърва за огрев и дърва за материал, при правилно управление всичко би си било на мястото. Справете се с корупсцията сред горските и не мислете за падналото дърво, което бай Иван ще издърпа с магарето.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То и за возене в градския транспорт без билет има глоба по закон 40 лв. но за НЯКОИ има доживотен безплатен неписан абонамент...ако ме разбирате! Абе смех от "задника".
17
7
 
9
 
! Отговори
Нов преди 11 месеца
Ако забранят добиването и използването на дърва за огрев ще има повече полза
16
2
 
20
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
До 10

Този закон няма да хваща ***.Наказание ще има ако дървесината е над мин заплата
Една каруца събира 1-2куб. максимум.Дори да изчисляват по пазарни цени пак са 110-130лв
Продължават да коват неработещи закони.
Всички депутати трябва да минават тест за интелигентност.Всички
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А аз питам - кой разрешава да се смъкват българските гори, да се мелят във фабрики като Кроношпан, има още няколко такива, да се изнасят, да се оголват баирите и никой да не залесява?
Кой си пълни ненаситната гуша от това?
Така нареченият цар -скумрия, или ДПС?
Безобразно се изсякоха горите и върволиците от камиони с ремаркета не спират!!!
Как няма да има бедствия!
Пустиня стана България, хора!
Не сме в добри ръце!
14
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
1. А как се изчисляват щети? Взима се предвид цената на куб. м. на пазара и към нея добавят ли се разходите за закупуване, превозване, засаждане на дърветата и времето което ще бъде необходимо да израснат колкото отсечените такива?
2. Посегателство върху който и да е човек е престъпление и трябва да се наказва строго!
13
1
 
13
 
! Отговори
Чачо преди 11 месеца
е че то една минимална заплата е един камион с дърва. те, ако крадеш по един камион няма проблеми.
12
2
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 11 месеца
Дърва събират и българите, не само ***, тъй, че тоя закон е удар срещу определена прослойка "ком.унета". Така, че "Патриотите" са вредни. И обслужват дървената мафия.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще забранят дървата , това е ясно . Въпроса е кога ?
Според мен най-късно 2020г
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оо, супер, дано да минат поправките. И почвайте да строите затвори за ***.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То и до сега по закон си имаше наказание за бракониерство. Е, и!?
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всичко в тази държава се прави с цел. Целта е да е колкото се може по гадно на народа, за да бъдеме в постоянен страх от нещо! Тъка няма да имаме време да надигнем глава!!
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредния закон, който по документи трябва да събира глоби от дървената мафия, ама всъщност ще касае само кокошкарите, които събират съчки да се сгреят, но не и онези, които извозват цели камиони по нощите
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е да,но в затвора трябва да се работи яко,а не обществото да издържа затворниците за да си почиват.Те трябва да ремонтират пътища и язовирни стени,да залесяват гори,да копаят напоителни канали,да почистват корита на реки и всякаква такава дейност в полза на държавата.Който реже гора-да засади десетократно.Толкова ли е сложно и трудно за-изпълнение?Или липсва политическа воля.Щото престъпниците после няма да гласуват за нас
5
0
 
19
 
! Отговори
някой преди 11 месеца
Ама само, когато щетите са над една минимална заплата. А те с коньовете и каручката си ги карат, то това е под една заплата.
4
5
 
25
 
! Отговори
маке преди 11 месеца
дивеча рибата горите водите реките и так далее са държавна собственост демек принадлежат на всички демек и на мене а тва че дръжавата сака да печели на мой гръб не ке да стане спирт за 80 стотинки ми го продават за 16 лв литъро ами ке си варим домашарка тютюн за левче ми го дават за 5 ами ке си купувам нелегален свръшил съм работа за 5000лв плащат ми 500 ами не ке да работим и так далее
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не са само тъмнозелените. От провинцията всички "берат"като за последно с камиони и машини. Горските са пияници и няма проблем с тях. Пък и като се познават и са от едно село какво може да му каже?
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а си запалил огънче в гората, а са те вкарали в затвора. :-) Те не можаха да преборят онези, които секат и изнасят с камиони, та за падналите дървета се загижили. Сложете мораториум върху износа на необработен дървен материал, забранете продажбата на държа за огрев и нещата ще се решат мигновенно. Не с тежки репресии, с решения, които работят.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не че нещо, ама как точно ще се съберат по 20 бона от тъмно зелените колкото до затвора те го нЕмат за нищо влизат, излизат и пак по старо му.