Искрено и лично от СРС-тата: Ало, ало, грешка... извинете!

Петима българи неправомерно са били подслушвани с бръмбари
16
Искрено и лично от СРС-тата: Ало, ало, грешка... извинете!
Снимка: архив Reuters

Към петима български граждани неправомерно са били приложени специални разузнавателни средства през миналата година, за което са били уведомени. Това е записано в доклада на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС), който в момента обсъждат депутатите.

Шефът на Бюрото Бойко Рашков обаче обясни, че не всички, спрямо които са използвани "бръмбари", са били уведомени.

Още по темата

Най-често специални разузнавателни средства се използват, когато се разследват случаи на участие в организирана престъпна група или в наркотрафик.

Оказва се обаче, че по отношение на корупцията исканията са толкова малко, че според Рашков въобще не се налага да се създаде специализиран орган за борба с подкупите, какъвто политиците искат.

Той попита какво пречи на службите, които са имали възможност да противодействат на корупцията, сега да разкриват престъпления чрез СРС-та.

По отношение на по-високия брой на разрешенията за СРС в сравнение с предходната отчетна година, Бойко Рашков посочи, че според него България се превръща в държава съвпукпност от организирани престъпни групи.

В същото време отказите на магистратите от Софийски градски съд за използването на СРС е едно към две.

"Има 300 искания, 200 отказа и 100 разрешения, прочетох отказите и те са пълни с доказателства за невежество и пренебрежение към закона, занимават ги тия съдии с искания с липсващи реквизити, има искания от заявители без да знаят за какво се използват СРС-та, така се хаби времето на съдиите, един отказ е между 3 и 5 страници", коментира Рашков.

В спецсъда отказите са 30% от всички заявления.

Шефът на Бюрото посочи и конкретен случай на неправомерно използване на СРС: "За 9 лица една национална служба беше направила искане пред съда да се използват СРС-та за бягство от затвора, но по закон не се позволява използването на СРС, защото престъплението не е тежко, а леко, разрешение обаче беше дадено и процедурите бяха протекли, за тази наша констатация уведомихме съответната служба и аз получих странно писмо в което ме питат защо смятам, че е неправомерно прилагането и от този въпрос за мен беше повече от ясно, че заявителят не познава закона", коментира Рашков.

Той се оплака и от служителите на родното ФБР.

"Имаме и проблеми с ДАНС, защото най-големият брой некачествени, порочни искания в близко минало бяха изготвени оттам", каза той и допълни, че заради такива нарушения беше отстранена и дадена на съд бившата шефка на СГС Владимира Янева.

"Ние сме установили няколкостотин нарушения като нейните, но нямаме съдействие от прокуратурата, сигнализирали сме прокуратурата във връзка с 8000 разрешения за използване на СРС", допълни Рашков.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало незаковви подслушвани и други незаконни разузнавателни действия.Айде бе. Защо тогава ББ бе обикнат от ,Радан,Волен,Валери,Антон и много други знайни и незнайни уволняващи свалящи свития му.
14
0
 
3
 
! Отговори
Елементарно преди 1 година
Един шерпойнт с няколко условия щеше да спести тонове бумащина и излишна работа.
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите не били на власт!?!?!?
Суджука не бил комунист!?!?!?
Бойко Рашков шеф на специалните служби за разузнаване!?!?!?
Догодина БГ ще бъде с още 200000-300000 ПО-МАЛКО КРЕПОСТНИ.
12
4
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 1 година
сигурен съм че са проследили и и записали нашия кенгурy шер холдер живеещ край Операта дето вози екскурзоводите за 15 долара на човек и дето си е развял знамето на дъгата в богаташкия квартал Мосман.Нали се фали че е милионер и зима 100 хиляди на месец....
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% съгласен със 6 и 9!
100% се записва ВСИЧКО!
После се вади, каквото наредят силните на деня.
Терминал 2!
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съгласен съм с мнението на zeus. Пари, хвърлени на вятъра, използват се основно за да подсигуряват определени лица. Физически няма как да бъде проследен целият обем информация, но идеята е ако някой много почне да настъпва шефовете по мазола, да имат коз за собствените му бели, но не и инструмент за наказанието му. Получава се въртене в кръг.
9
2
 
7
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До До 8 За това трябва да внимаваме какво пишем по форумете , а не като лудия Атила , че може да има като при соца: А де! А де !
8
1
 
18
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Първият гласово разпознаващ софтуер се появи през 1995. Първият работещ се казваше Драгон Диктейт. Когато Интел пуснаха Пентиум ММХ процесорите на 166 мегахерца се хвалеха колко добре са оптимизирани и работят много добре с разпознаване на глас. Познай 20 години по-късно с няколко десетки хиляди пъти по-бързи процесори и нови алгоритми какво се познава. Записва се всичко. Слуша се само на определени интересни хора или ако софтуера познае - бомба, бойко, атентат, кражба и т.н. 2007 купиха софтуер
7
14
 
5
 
! Отговори
белобрад старец преди 1 година
До Анонимен 6
И кой ще ги прослушва после записите от тези 5 милиона...некои от Марс ли?! Вие като пишете...ами включвайте и манерката дето се намира над раменете Ви.
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има 5 милиона неправомерни подслушвания. Само за 1 милион са успели да вземат разрешение.
Още от 2000 година полицията има нон стоп 24 часа в денонощието 100% от всички провеждани разговори. Още от тогава се записва всичко без изключение. Това дето тука ни го разправят са партенки за оправдаване на още и още пари. Записите на ВСИЧКИ не им струват нищо защото имат едни дебели кабели опънати до сградата в младост 4 където се записва и слуша постоянно. Но това на хората не се казва.
5
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз затова, пращам SMSи на баба, че съм заровил в нивата 3 000 000 лева, 400 килограма кокаин и бойните доспехи на цар Симеон. Всеки сезон, някой все се лъжа, да я прекопава. Новаци ...
4
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербави времена...
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест полицаите ни са пълни тъпоъгълници? Сериозно откритие си е това...
2
1
 
48
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Споменават да отбележат факта, че няма нито един осъден на базата на използвани СРС, с една дума всички пари по тази дейност са хвърлени на вятъра. Също така събраната информация се използва както да се държат непослушните в подчинение, така и да се заработва суджук. На последно място, в България закона важи за цялата територия, така че ФБР няма как да има, понеже нямаме щатски и федерални закони.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По едно време търсиха общината в нас това да нее от срс бре