Слухтенето със СРС-та – поголовно, но законно!

Проф. Николай Радулов и Николай Марков пред Bulgaria ON AIR
27 ное 2017 09:07, Златко Желев
13

Има много голям проблем с използването на специалните разузнавателни средства (СРС) в България. В това бяха категорични пред Bulgaria ON AIR експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов и бившият служител в НСО Николай Марков.

Преди дни от БСП поискаха шефът на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков да бъде изслушан на закрито заседание на парламента по повод изказването му, че магистрати, политици и журналисти са били подслушвани с цел сплашване.

Още по темата

"В момента този проблем има политическа страна. Ако някой търси решение, то трябва да е на друго ниво. Този въпрос няма да бъде решен в НС. Проблемът започна с махането на г-н Гатев. Конфликтът стана политически от момента на неговото махане", обясни Николай Марков в "България сутрин".

Той подчерта, че всяко използване на СРС-та у нас е законно. По думите му, ако политиците се обвиняват в нерегламентирано използване на СРС, те директно си казват: "Ти си престъпник".

"Има много тежък проблем с използването на СРС-та и не е от вчера. Спомнете си, че главният прокурор бе жертва на такова нещо в момент, в който е под охрана на Националната служба за охрана", каза още Марков.

Проф. Николай Радулов посочи, че по стария закон заявителите за използване на СРС са били едновременно изпълнители и са отговаряли за правата на гражданите. Според него този порочен кръг е продължил да съществува и новият закон не е бил преработен.

"ДАНС работи по издаването на достъпа до класифицирана информация. Бюрото трябва да контролира работата на ДАНС по използването на СРС-та. Законът дава право всеки законно да бъде подслушван и наблюдаван тайно", коментира проф. Радулов.

Той алармира, че бюджетът за СРС-та само нараства и предложи да има статистика по отношение на резултатите, които трябва да се представят на съда.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 4 години
Щом доброволно си купил това устройство, значи си съгласен да се знае кога си пръднал!
12
0
 
2
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Не се чудете. Самата Меркел беше подслушвана от ЦРУ и после я привикаха в САЩ. Когато се върна беше смазана и започна да играе по "американската ***" В този момент, когато пиша това, вече знаят от къде и кой.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една лъжа за незаконните подслушвания и ще кажа как става. Да кажем законно се послушва лице на име Иван. Той се обажда на майка си. Кого подслушваме в момента-него или майка му? Иван се обажда на жена си- пак кого подслушваме. Специалистите казват,че се подслушва само Иван, но политици с цел спекулация вземат броя на лицата , с които говори Иван и, които говорят с него. Така за 1 законно слушан могат да се съберат 50, които са незаконно подслушвани.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я ми припомнете, кой е на власт последните 7-8 години?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като слушат, имат ли преводачи от римски?.... или римляните не са интересни, терор над българите само!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mislq che Boiko Borisov likvidira Andrei Lukanov i kolkoto poveche ostarqva shte stava po shizofrenichen. Gospod da pazi bulgarite ot Cacarov, Peevski i Borisov, dokato ne gi vkarat v zatvora
7
2
 
13
 
! Отговори
21 век е така преди 4 години
Абе те политиците преди да станат такива си знаят че ще ги слушат. По лошо за нас е че ни прослушват в нета, през телефони, фирми си следят служителите, жени/мъже се подозират и следят взаимно, големите градове са наситени с камери, търгува се с всякакъв тип лични данни....и т.н. То не е БГ феномен, ами цял свят е така вече. Който иска да е "невидим" - да отива в планините, ама по-далечко..
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терминал 2! Няма друго спасение от ченгеджийската простащина тук!
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познайте, при такива новини, колко от младите ще се върнат в България и колко от тях и чуждите биха инвестирали в време и пари в тази страна...
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достатъчно е само един съсед да ти има някакъв зъб.Подшушва законно и законно се почва ...И да доказва, че няма сестра, никой повече не го слуша.По-интересно е да го "слушат", кинтите си текат, работа се отчита, има "класов" враг ... всъщност, нямам представа, каква е формулировката в момента, на "врага".Някой да е видял законни резултати от подслушването на обикновените хора?
3
0
 
30
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Слухтенето се ползва за изнудване, от стотици подслушвания едва няколко са стигнали до съда, няма нито една осъдителна присъда на тази база, това е статистика на МВР.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цветанов Дългото ухо бди.Цецомобилите са навсякъде.ФнимаФайте в картинката.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАЩАТА НА НАЦИЯТА БДИ, ЧЕ ТОКУ ВИЖ НЯКОЙ МУ ДРЪПНАЛ ЧЕРВЕНОТО КИЛИМЧЕ