България - обединителят на Западните Балкани

Регионът трябвало да се успокоява, а не да се търси разединение
43
България - обединителят на Западните Балкани
Снимка: БТА, архив

Западните Балкани са регионът, в който България би могла и трябва да играе ролята на стабилизиращ фактор, още повече, че има и своята роля като страна членка на НАТО и на ЕС, и не само заради предстоящите шест месеца на европредседателството. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на конференцията "България между Западните Балкани и Черно море - история и геополитика" днес в София.

Форумът е под егидата на Каракачанов.

Трябва да се стремим да лансираме и осъществяваме политика на успокояване на Балканите, на търсене на нормално мирно и справедливо решаване на съществуващите проблеми, а не да се включваме в едни или други комбинации, които водят само до разделение в региона. И затова проектът, който се развива - Черно море-Адриатика, коридор номер 8, е от изключително значение и за икономиката на целия регион, както и за стабилността, посочи Каракачанов, цитиран от БТА.

Каква ще бъде обаче ролята на България в това геополитическо пространство зависи от мъдростта, грамотността, отговорността и решителността на българските политици, коментира Каракачанов.

И България, и Албания са държави членки на НАТО. Македония, въпреки споровете си с Гърция, е въпрос на време също да стане член на НАТО. Това засилва и стабилизира присъствието на алианса, а и на европейските институции в перспектива, в региона на Балканите, които продължават да бъдат проблемния регион на Европа, отбеляза Каракачанов.

По думите му България не може да бъде страничен наблюдател на процесите. В целия този регион тя има своите морални ангажименти към българските общности в Украйна, в Македония, в Сърбия, където България трябва да води политика на културно подпомагане на тези хора. Тъй като тези наши общности живеят в суверенни държави, ние трябва да се стремим максимално добре да поддържаме и да развиваме отношенията си с тези държави, посочи вицепремиерът.

Няма съмнение, че днешните времена, в които живеем и се налага да управляваме процеси, са най-важните събития в историята ни от поне век насам, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки, който открои като изключително важни отношенията ни с Република Македония, с Албания, и добави, че присъединяването им към ЕС е задължително условие, за да има стабилност на Балканите. Изключително важно за нас е и да поддържаме добри отношения с държавите в района на Черно море, в които има и големи български общности, посочи Джамбазки.

Ролята на България като стабилизиращ фактор изтъкна също председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който акцентира и върху българските общности в чужбина, които са се интегрирали добре в съответните общества, и могат да бъдат "мост" между България и съответните държави. Присъстващите приветства и Антон Киссе, депутат от Върховната рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна.
Във форума, организиран от фондацията "Нова посока", участват дипломати и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
България не може да обедини собствените си граждани, те тръгнали да обединяват Западните Балкани.Не всички българи сме *** и ***, имайте го предвид!!!
17
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Каракачанов вместо да говори глупости, по-добре да види дали 5-те самолета в БГ-авиация могат да летят и колко от 30-те танка могат да запалят от първия път.
16
6
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До шматка 17Аз си ходя в Русия без виза , защото имам хубава жена-рускиня, такава , за каквато ти може само да мечтаеш, няма да видиш и на снимка такава хубава и всеотдайна жена.
15
4
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 13А ти в Русия без виза ли ходиш.
14
4
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Любимото ви НАТО като пусна бомбите с уран над Белград, които убиха невиини сръбски деца и жени, хубаво ли ви стана?Кажете, господа евроатлантици, не се крийте!
13
5
 
16
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Не прекалявайте в заглавията де...! :)))) България обединител на целия свят..хаха
12
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Много ми е интересно, ако Турция реши утре да си взема част от България, как НАТО ще ни защити.Големите евроатлантици като Соломон Паси (ревлюто с трабанта) и Росен Плевнелиев първи ще приготвят куфарите и ще напуснат потъващия кораб.
11
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До шматкаНе знам дали Нинова е на инструктаж в Кремъл, но Цецо Цветанов редовно ходи на инструктаж във Вашингтон.Защо приятелчетата ти от САЩ ти искат визи , я кажи?Не те бръснат за слива те, ама ти се надуваш тука по форумите,
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 9Всяка област с по един танк и по едни изтребител СИЮЗ и един в София непобедими сме.
9
15
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Червените кхмери не могат да си намерят място от злоба.хахаЧервена *** ами то обединението е вече в ход.Сърбия и Македония чакат покана от НАТО.Въпрос е на няколко години да влязат и в ЕС.Вие къде сте.Нинова напоследък не се чува.Да не е на инструктаж в Кремъл.
8
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Каракачанов-македонски псевдопатриот, накрая се продаде на ГЕРБ и НАТО.А пък армията ни е пародия-имаме 5 самолета и 30 танка.Как ще се пазим от външни врагове?
7
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Как така най-бедната и най-пропадналата държава в целия ЕС ще стане обединител на Западните Балкани.Самите българи сме много разединени, вижда се с просто око.Стига вече с тия ГЕРБ-ерска пропаганда, не се спряхте да лъжете хората.
6
4
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
България не е никакъв обединител на Западните Балкани, те вече се командват от албанската и косовската мафия.Ей, не се спряхте да лъжете хората, ние нас си не можем да оправим , камо ли да обединяваме другите.
5
3
 
4
 
! Отговори
ОН ВИ ПАЗИ преди 6 години
НАТО ДЕ.
4
3
 
10
 
! Отговори
ЗА ВСЯКО ПРАСЕ преди 6 години
идва КОЛЕДА
3
4
 
12
 
! Отговори
ЛАПАЙ СУДЖУКА преди 6 години
на НАТО и карай балъмите на заколение
2
5
 
9
 
! Отговори
НАТОВСКИ СЛАЧАЧ преди 6 години
Уж бил патриот, аизлзе натовско М.ЕКЕРЕ
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оле мале, дръжте се идем, големи сме , силни сме ! хахахаха