Сделка с Русия: Даваме 81 млн. за ремонт на 15 изтребителя МиГ 29

Военното министерство е обявило обществена поръчка, руснаците са единствените участници
12 дек 2017 07:00,
212
Сделка с Русия: Даваме 81 млн. за ремонт на 15 изтребителя МиГ 29
Снимка: архив "Булфото"

България ще даде 81 млн. лв. за ремонт на 15-те български изтребители МиГ-29. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от военното министерство. Руската компания РСК МиГ е единствената, която е поканена в процедурата. 

От документите става ясно, че за тази сума руската фирма ще ремонтира 12 едноместни бойни самолета и 3 двуместни, които са учебно-бойни. Реално това са всички изтребители МиГ-29, с които България разполага, пише"24 часа".

Руснаците трябва да осигурят годишен нальот от 1450 часа - 1000 за едноместните изтребители и 450 при учебните, при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Още по темата

Изпълнението на договора би решило част от проблема на изтребителната авиация за 4 г., каквато ще е продължителността на рамковото споразумение.

Преди време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че изтребителите ни МиГ 29 са все още годни за летене и затова държавата ще предприеме стъпки към ремонтирането им докато текат процедурите за закупуване на нови изтребители.

От обществената поръчка за ремонта, публикувана от МО, става ясно още, че първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81,290 млн. лв.

Специалисти от РСК МиГ извършват в момента технически прегледи на всеки от българските изтребители.

Самолетите имат летателен ресурс до 2029 г. Каракачанов дори допусна възможност те да се модернизират. В проекта за купуване на новия за армията многоцелеви изтребител, който беше приет от парламента миналата година, възможността за модернизация на МиГ-овете е оценена като по-скъпа и по-неефективна от купуването и на нов самолет.

Все още на българските МиГ-29 не са монтирани купените за тях през частна фирма руски двигатели. Причината е, че руснаците не предоставят оригиналната документация на двигателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А земеделеца с перуката колко милиони даде на Полша и какъв е резултата от това?
77
6
 
22
 
! Отговори
коко преди 6 години
350 часа полет и ресурса на двигателя свършва-сменяй двигателя!А бе вие нормални ли сте,златна ще ни излезе експлоатацията на тези стари хвърчила които във всички войни в които са участвали не са свалили НИТО ЕДИН самолет! Само са били сваляни.
76
15
 
23
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Това посмешище МиГ-29 в цялата си "бойна история" има свалени два аероклубни "Чесна" в Куба и едно еритрейско Су-22. Толкова. А иначе има около 50 свалени от Ф-ки и над 100 "самоубили се".
75
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убеден съм, че на България не са нужни бойни самолети - нито стари нито нови! И военни летци не са необходими, особено генерали!
74
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом за АЕЦ-а нито един комунист няма в затвора какво да кажем?За какво ни е въобще армия?Ние сме превзета държава.Превзета от комунистите.
73
13
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Не това не може да е вярно ! След като още изплащаме версиите по "Трапа Белене", с които можехме да купим цяла нова ескадрила с модерни изтребители, сега новият ни военен министър е решил да кърпи старите рушки таралясници, и то с помоща на "братушките" същите които са оградени с противоракетните щитове на НАТО, организация към която принадлежим и ние. С подобни действия само ще възродим старите си привички, и комплексите на някои другари от времената на нерушимата българоСъвецка дружба .... !!!
72
6
 
4
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Това са инсинуации. Ненчев никога не е носел перука. Косата му е присадена.
71
4
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 76Как точно ще ни саботират.Нали тези самолети ще бъдат инспектирани преди въвеждането им в експлоатация.
70
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гоуема далавера.А ще литнат ли поне веднъж?
69
11
 
22
 
! Отговори
бай петко преди 6 години
най-правилното решение към момента португалците ни искат за техните Ф-16 толкова пари само за един...а те са трета употреба и на 30г което е чисто безумие
68
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ние на руснаците цяла АЕЦ им платихме дето реално я няма...
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тези пари пак от нашият джоб ще бъдат.
66
11
 
13
 
! Отговори
Льотчик преди 6 години
От всички сделки с Русия вечно сме губещи. Дадохме пари за двигатели,които не са монтирани! Ще дадем сега пари за неясно какво,никъде не е уточнено какви ремонти ще се правят и какви части ще се сменят,просто потъват едни пари в ретро изтребители. Освен това как да бъдем сигурни,че няма руснаците да ни саботират,все пак сме към НАТО!
65
3
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 67Пак корупция ви е в главата.Това е най правилния ход в момента.Защо да купуваме втора ръка самолети на 30г при положение че имаме такива.Разбира се процедурата за новите не трябва да спира.С тези 81млн закрепваме положението временно.
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България в момента е за миг 21 най-достъпния изтребител ,просто толкова са ни възможностите.Те в САЩ се базикат ,че изтрелват ракета за 200 000 долара ,за да убият 2 магарета ,една керпичена колиба и един пастир.Изтребител е машина за борба въздух-въздух ,ПВО върши същата работа ,че и по добра.
63
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като искате американски самолети ,олеквате с 2 бона от джоба си и ги дарявате на държавата.Като ви са толкова важни ,направете дарение.
62
7
 
10
 
! Отговори
g преди 6 години
Е много хитри тея руснаци, вдигат по тревога наще изтребители, нашите харчат ресурс, сега ще си платим за ремонт ха
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един военен министър земеделец с перука който плати на поляците за ремонта на двигателите. Какво стана с него? уж дело имаше ама май като всички за големците в тая държава се потулва. Нека от неговата сметка сега да плати за ремонта ва МиГ овете ни.
60
8
 
9
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Може би това е по-добрия вариант. Ако са съвместими със стандартите на НАТО и са годни за летене, какъв е проблема. Това са жълти стотинки за да имаме 15 годни изтребителя. Нови, според мен не са ни необходими. Не само, че нямаме пари, но и реално, само Турция са заплаха за нас. Ако те тръгнат да ни нападат, нови изтребители няма да ни помогнат, така или еднъче ще ни смажат.
59
8
 
14
 
! Отговори
9К51 преди 6 години
Днешните бойни самолети са такива скъпи " мъжки играчки", че бедни държави трудно могат да си ги позволят или купуват "летящи ковчези", тоест машини втора и трета ръка, каквито предлагаха и на нас. МиГ-29 е доказал се самолет, който експлоатираме още от татово време и най-логичното нещо е да ги "постегнем" и продължим да използваме, все пак не сме С. Арабия или Катар с милиардите петродолари..