Топката е в депутатите: Закон решава за имотите на царя

Цачева: Няма как да се приеме, че монархът не е имал имоти!
13 дек 2017 12:52,
42
Топката е в депутатите: Закон решава за имотите на царя
Снимка: архив "Булфото"

Съдбата на царските имоти трябва да бъде решена със специален закон. Това смята правосъдният министър Цецка Цачева. Според нея приемането на такъв закон е неизбежно, защото и действащият в момента мораториум го изисква.

"Мораториумът, гласуван от 43-ото Народно събрание, също казва, че действа до приемането на закон", каза Цачева пред БНТ. 

В момента в правосъдното министерство работи специален екип, който ще излезе с препоръка към депутатите.

"Те бива да бъдат оставени сами да решат този въпрос. Трябва да се ползва експертизата и опитът, събран досега", смята Цачева. Тя допълни, че има списък от 1947 г., който казва кои имоти са държавни и кои на монарха.

Още по темата

"Не е нормално да се приеме, че монархът не е притежавал никакво имущество. Добре ще бъде за българската държава да се намери законовата форма да се реши този казус", каза още правосъдният министър.

Преди време се появи информация, че държавата подготвя сделка с царя – да го остави да ползва имотите си срещу отказа му да съди страната в Страсбург. Сакскобургготски пък коментира новото напрежение около имотите му с въпрос: "Ако бяха на държавата, защо тогава тя ги одържави?"

Цецка Цачева коментира и доклада на Европейската комисия за България.

"Той е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки по препоръки от януарския доклад. Отчита се, че правителството е успяло да навакса изоставането при служебния кабинет", каза Цачева.

Тя оценява тона на доклада като позитивен и обективен.

"Констатирано е, че правителството е успяло да навакса времето и на служебното правителство. Докладът обективно очертава ситуацията, която е актуална у нас сега", каза още правосъдният министър.

Цачева обясни, че утре започва второто четене по антикорупционния закон и че той трябва да бъде приет до края на годината.

"Предвидени са и промени в Наказателния кодекс срещу корупционни престъпления и срещу групи за организирана престъпност. Това е посочено и в препоръки на ЕК. Няма препоръка, по която да не се работи, това се отчита и в доклада", каза още правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиявица
17
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да върнст на цара имотите. Кво се орават на утрепани ? Куцу и съкату се писаха реститути и присвиа държавни имоти.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А според Търновската конституция дето се тълкува като тип Конституционна монархия като управление и се отнася за него период,къде го монарха като са били назначавани генерал-губернатори преди и на дядо му наверно като губернатор не бил генерал,но от друго място с нечии протекции и родословно свързани като братовчеди,шуреи,сватове и т.н,че като абдикирал оставили да се чака за следващото назначение на сина му пак по същата позиция губернатор,а дали бил генерал,ако са го изучили по таз държ.сметка
15
2
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Този като е "цар" къде му е монархията ?Ако е истински цар, трябва да се грижи за царство и поданици.
14
1
 
24
 
! Отговори
Цачева: Няма как да преди 6 години
КОЙ ГИ Е СОБСТВЕНИКА ИМ ЦАЧЕВА - ЛИЦЕТО САКСКОБУРГГОТСКИ или ЦАРСКАТА ИНСТИТУЦИЯ, която поради РЕПУБЛИКАНСКАТА КОТНСТИТУЦИЯ не само не съществува, но е и противоконституционна. ИСКАТЕ С ЗАКОН КРАЙ ИМОТИТЕ ДА ЛЕГИТИМИРАТЕ И ЦАРСКАТА ИНСТИТУЦИЯ която е собственика на имотите!Ако гласувате с над 2/3 "ЗА значи вече от РЕПУБЛИКА сме се превърнали в МОНАРХИЯ!!ХИТЪР ХОД ГОСПОДА от ГЕРБ. Сменихте компрометиралата се НДСВ с ГЕРБА на ВАШЕТО НИЩОЖЕСТВО Бойковия цар.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе царят май е гoл. Гoл с имоти.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На колко инстанции мина това царско дело и има решения ,че имотите не са на гражданина Симеон,сега Дедо трябва да си плати съдебните такси за това ,че е загубил!Какъв закон ,какви глупости,или Дедо Мони пак изхарчи заграбеното по казината,че е зейнал за още!
11
0
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН 6 преди 6 години
До голяма гнусотияДА МУ ВЪРНАТ ЗЕМИТЕ ДЕТО НЕКАДЪРНИЯТ МУ ДЯДО ФЕРДИ ДАДЕ НА ТУРЦИ ГЪРЦИ СЪРБИ И ДА СИ ГИ ТЪРСИ ОТ ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ И ДА СЕ МАХА
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има физиономия на изпечен престъпник и психхопат занимаващ се с мътни и окултни дейности.
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски беше казал - чиста и свята рупублика. Пък после някои чуждофили и мекерета хукнаха из Европа да ни търсят Цар сред низвергнати "аристократи". Ами още сърбаме попарата на това безумие.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледнете историята на Балканските държави и ще видите колко нещастия са причинили царете или кралете,колко кръв се е проляла от алчността им.Гърците изгониха техния като мръсно коте.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядото на бяй Симо Ментата е дошъл в България с ръките в джобите. Т.н. имоти са били на монархическата институция, придобити с бюджетни пари. Семейство Сакскобурготски с пари придобити от трудови възнаграждения или дивиденти от собствен бизнес не са си купили и кучешка колиба. Тази сага е обидна за българите.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Одържавили са имотите,защото са били на военните преди 9 Септември.Какво търси под вола теле?Специален закон,за да си присвои чужди имоти,това само в България може да се слу4и.Гърците подгониха и изгониха техния цар още в морето,не му дадоха да стъпи на гръцка земя,та камо ли нещо да му дават.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе какви имоти какви пет лева бе? Тоя нали мислеше само за благото на България, но не и за собственото си благо бе???Срамна работа, резил, както биха казали комшиите, резил за това старче-царче!Поне като мисли за имотите си, да помисли и да оправи спирките на градския транспорт, сутринта ми се наложи (случайно) да се кача там на един от рейсовете с малки номера и зъзна като африканец в Сибир! А преди мен имаше майка с малко дете, седнала на ледено студената метална пейка! А рейс няма!
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с какво "царят" е по-специален, та трябва да се конструира закон само за неговия случай?
3
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
вьн от бьлгария да се отнеме бьлг паспорт на цялата рода никакви имоти вбьлгария няма да си тьрси имотите в италия и австрия фердинанд го намират ведна крьчма вьв виена болен и беден в резултат на тази династия бьлгария остава111 000 кв км и 7 милиона а колко са избити вьв воините и в името на царя амидаже и 50 000 лв за партизанска глава
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На лакомото и ненаситно старче само един шут в кльощавия ***. Върна се за да граби от народа.
1
0
 
21
 
! Отговори
голяма гнусотия преди 6 години
въртят , сучат да спрат решенията на съда