Нинова звъни на Борисов: Стига инат, сгрешихте, поправете се!

Соцлидерката иска актуализация на бюджета за Здравната каса
Обновена: 19 дек 2017 16:44 | 19 дек 2017 16:42,
60
Нинова звъни на Борисов: Стига инат, сгрешихте, поправете се!
Снимка: архив "Булфото"

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е провела телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. Тя го е потърсила, за да поиска от него да се промени бюджетът за здраве за догодина и да се премахне мораториумът върху лечението с нови лекарства.

Новината съобщи самата Нинова след заседание на червеното ръководство. Соцлидерката обясни, че се обадила на Борисов, след като е била упълномощена за това от онкоболни и организацията на болните от рак, протестиращите пред парламента и своите съпартийци.

"Разговарях с Бойко Борисов и настоях за актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г., тъй като ГЕРБ направиха голяма грешка спрямо онкоболните", каза Нинова.

Още по темата

Разговорът й с Борисов идва няколко дни след като парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума. Държавният глава коментира тогава, че управляващите са загубили човешкия си облик, а в отговор премиерът Борисов обясни, че майка му също е починала от рак и ще помисли за отмяна на мораториума.

Вчера пък здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще бъде създадена комисия, която да решава кой да се лекува с лекарства, засегнати от мораториума.

"Разговарях с г-н Борисов като му казах, че единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще бъде прецедент, току–що е публикуван. Това е единственият начин онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени", коментира Нинова, цитирана от "Фокус".

Според нея това може да се случи до края на годината. Нинова съобщи и че БСП ще внесат поправка в бюджета на Здравната каса до края на днешния ден, а също и че имат готовност за извънредни и нощни заседания на парламента, за да се приеме тя.

"Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6-ти от бюджета. Тъй като правителството твърди, че има пари, очевидно не е проблем на числата в бюджета", обясни Нинова.

Тя допълни и че държавният бюджет е задължение единствено на правителството, но въпросът не стои така с бюджета на Здравната каса.

"През 2010 г. Евгени Желев е внесъл такова предложение и то е гледано. През 2012 г. Ваньо Шарков е внесъл такова предложение и то е гледано. Затова се обърнах към г-н Борисов, нека не работят на инат. Очевидно това, което направиха, е голяма грешка. Очевидно комисията няма да реши проблема, а ще го задълбочи", беше категорична Корнелия Нинова.

Тя разказа, че Борисов е обещал да помисли, а малко по-късно й се е обадил Цветан Цветанов и й е обещал да събере парламентарната група на ГЕРБ.

"Останах с впечатление, че са склонни да разгледат нашето предложение", заяви тя.

Корнелия Нинова беше категорична, че ако правителството не приеме предложението на БСП – партията ще внесе жалба в Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
11
 
! Отговори
акуд преди 6 години
нинова е.....
28
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ НИНОВА РЕВЕ, ЗНАЧИ ВСИЧКО Е ДОБРЕ
27
3
 
6
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
Заглавието би трябвало да е - "Другарката Нинова и г-н Борисов се разбраха по мъжки за лекарствата"...и двамата са абсолютни карикатури.
26
6
 
23
 
! Отговори
Решетников преди 6 години
Когато решиш да звъниш на Борисов ,треба да поискаш разрешение от мен! Поняла!
25
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИНОВА ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАНАИРИИИИИИИ.............ПАНАИРИИИИИИИ............. !
23
3
 
21
 
! Отговори
Како Корни, преди 6 години
А ти поне веднъж ще кажеш ли "Сгреших, извинявам се, ще се коригирам"?Или си на принципа, възпят от Христо Радевски в "Ода за партията", много важен ваш принцип:"Но ти си права,когато съгрешиш дори!" (Казал го е на времето, обръщайки се към БКП)
22
10
 
19
 
! Отговори
Мяу преди 6 години
До БауГреберче, а ти кой искаш да бъде наш герой?;))) Прехваленият ти Бойко? Цвичката Цветанов? Тия са герои само на селяните по селата. Сериозен човек, няма как да види в Бойко и Цецо техен изразител. Ако Корнелия се пласира добре и се бори открито срещу ГЕРБ, ще я направим мин. председател, ако не, Бойко шъ требе се сваля с камъни и дръве, а БСП ще минат на 27 депутата кът Патриотарите и ДПС.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, трябва да бъдат помолени! Иначе няма отстъпление! Бе те там са един отбор срещу народа, но си имат своите закачки! Кой с кого ще си легне, кой ще открадне повече, кой ще улучи по голям трофей на ловен излет тук и в саваните на Кения и подобни неща, но почти всичко на ваш гръб.
20
18
 
37
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Да се застъпиш за живота на десетки хиляди болни от рак е въпрос на морал. Да пратиш самолет с един болен в Германия е въпрос на PR
19
36
 
27
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Противна жена бореща се САМО за власт. Само да я вземе и ще й видим гърба. До тогава е героя на малкия човек. Отвратително.
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАСтига се престарава твоите любимци вече се засрамиха и си признаха, че са сгрешили за разлика от теб.
17
3
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Наште смениха другари с комисари,а КТБ глътна милиарди.Никой не идва във мутро-държава,тук да работи за чест и за слава.
16
4
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
"....Нинова била упълномощена за това от онкоболните протестиращи пред парламента и от своите съпартийци...."Това че Нинова е упълномощена от съпъртийците си е напълно обяснимо, що се отнася до онкоболните, тя Нинова по презумпция е опълномощена и от целукупния български народ, нищо че е Премиер на Правителство в сянка. Той "Народа", както и "Родината" винаги са били подвластни на Партията Майка и нейните отрочета, та затова от "БСП и СиЕ"АД гледат на него като на свое движимо имущество
15
1
 
18
 
! Отговори
Kuncho преди 6 години
Това изказване напълно показва некомпетентността на политиците! По предложение на Здравния министър, финансиране на лечение с тези нови молекули ще става от МЗ. Това означава, че ще трябва да се актуализира Държавния Бюджет, а не този на Касата. Касата е фонд на здравно осигурените и на политиците трябва да се избие от тъпите глави, че могат да бъркат там когато си поискат.
14
7
 
22
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Политиката на ГЕРБ за приемането на закон е "ако мине". Ако има реакция, следва корекция. Не разбрах защо настроиха цяла България против тях?
13
13
 
26
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
БСП Ключови думи:Демагогия, популизъм, волунтаризъм, корупция, шуробаджанащина, кражби, диверсии, саботажи, атентати, инфлация, фалити...
12
16
 
17
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Да бе спечелила изборите за да разпределя. Много е лесно да даваш акъл, без да носиш отговорност. Гнусното е, но матреала си е матреал. Спира се финасирането на лечение със супер нови лекарства, с недоказан все още ефект! Чули, че са спрели нещо и адееее! Бил съм на Коледен купон на голям дистрибутор на лекарства. Там бе поканена и сегашния вицепрезидент. Станишев един път, след това Орешарски. Какво направиха повече за онкоболните? Гнусен и евтин PR.
11
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Звъниш притеснен на телефона спешен,но често чакаш във графа погрешна.Забавена, заб(р)авена била линейка.Това са правилата европейски !
10
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички 80 процентови-Боко спря лекарствата а пък Корни ви е виновна?Защо бе?