Глоби за превъртане на километража! Край на фиктивните прегледи!

Регистрацията ще се прекратява служебно, ако колата е неизправна
22 дек 2017 07:00,
44
Глоби за превъртане на километража! Край на фиктивните прегледи!
Снимка: Булфото, архив

Повече контрол и ограничаване на фиктивните технически прегледи на автомобилите и глоби за превъртане на километража. Такива мерки записаха депутатите при второто четене на поредните промени в Закона за движение по пътищата.

Те гласуваха служебно да се прекратява регистрацията на превозните средства, за които има уведомление от "Автомобилна администрация", че поради технически неизправности не се допуска движението им по пътищата.

"Когато установим, че е извършен фиктивен технически преглед на автомобил, даваме възможност този преглед да бъде прекратен служебно, защото той реално не е извършен", обясни главният секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски.

По думите му с промените се цели да се подобрят изискванията към техническите прегледи и пунктовете.

Намалява се и админстративната тежест за пунктовете, които ще могат да удължават разрешителните си само с подаване на заявление, без документите, които вече са подадени при първоначалното кандидатстване.

С новите текстове ще има и санкции за тези, които манипулират километражите.

"Слагаме санкция за техническите специалисти, ако не отразят правилно показанията на километропоказателя - 1500 лева", уточни Войновски.

Ще има глоби и за шофьорите, които не укрепват товарите си правилно. Войновски отрече да става дума за ски и велосипеди, както настояваше червеният депутат Георги Свиленски, тъй като обикновено те се превозват на специални стойки.

"Става въпрос за обемни товари или такива, които се превозват неправилно в пикапи и товарни автомобили. Има много случаи, в които върху автомобилите се поставят какви ли не товари, връзват ги с въжета, найлони, което е опасно", обясни Дамян Войновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ ПРЕГЛЕДИ НА ТУРИСТИЧЕСКИ КАРАВАНИ СА ФИКТИВНИ ! В България не съществува пункт за ГТП ,който да може да провери дъли спирачките на туристическите караваи са изправни !!! Но за сметка на това ,караваните се "преглеждат" на всеки 6 месеца..... Важното е джобчето да се пълни...И когато стане ПТП със жертви ,кой ще е виновен ? Кой е гарантирал изправността на караваната ?
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Че Геварато за 11 години аз ще навъртя повече пеша бе :)))
20
3
 
23
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
И сега супер *** как ще си купи гоУф на 11 години ,обаче на 143 000 километра ?
19
2
 
25
 
! Отговори
.... преди 6 години
ДЕМАГОГИЯ!
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще се вземат мерки да се продават бракувани коли като "нов внос на 120 000км" ?
17
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че улиците ни са пълни с коли които в една нормална държава нямаше да бъдат на пътя. За българина обаче да кара кола явно му е рожденно право и градския транпосрт е под нивото му. Вместо това с гордост се качва в БМВ 91-а за 2000 леа и надува яко чалгийката за да могат всички да го видят колко е гОлем.
16
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното комунизогерберастко неработещо законче, като това става ясно още в неговия зародиш. Важното е да се имитира дейност. То и в момента манипулацията на одометъра е наказуема, ако новият собственик не бъде уведомен за това. Ама явно толкова си може бандата на суджука.
15
3
 
12
 
! Отговори
Алов666 преди 6 години
И как ще ни спрът нас автомафиотите???
14
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението с фалшивите прегледи, както и с много други проблеми е повишаване на стандарта на живот. Другото е просто изнасилване на стадото.
13
0
 
47
 
! Отговори
санкции преди 6 години
Километражите се превъртат от търговците на коли,които от 400-500 000км ги правят на100-150 000км. Там трябва да са санкциите,а пак уж се прави нещо ама дори и на половина не е както трябва,но се вдига шум все едно ще решат проблема с глада по света....
12
4
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Ехей, колко често се случва това?Нали си поддържаш колата всяка година, Преди да стане повредата се вижда на колко километра е колата плюс 10/15 хиляди км е реалния километраж.Никой няма да те накаже ако сложил 150 000 км. Въпроса е да не си занулил погрешка или нарочно от 500хил и после на 150....Ако индикацията показва +/- 10% от това което е в компютъра няма да имаш проблеми.
11
3
 
36
 
! Отговори
Тарикат преди 6 години
Спокойно,не се вълнувайте.Ще му намерим цаката.То и тютюнопушенето е забранено на обществени места,но всички знаем как се спазва.Ние сме велик народ,не се предаваме.
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някои хора сутрин май като станат, правят кафе, седят на тоалетната чиния и се чудят какви фекалии да "роди"..."превъртане" на километраж на ГТП.. все едно на някой му дреме на пункта на колко км е колата, а още по- малко на хрантутниците от държ.администрация... само на търговците на трошки им е фетиш 20 годишна кола да я видят на 50 хил.км....
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В западните страни се кара най-малко 25 хиляди км на година. При скъпите модели 50-60. Всеки може да си направи сметката.
8
1
 
31
 
! Отговори
ББ преди 6 години
До цела мара фтасалаТОВА ИМ Е ХРАНИЛКАТА НАЙ-ЛЕСНО МОГАТ ДА ТЕ РЕКЕТИРАТ КОГАТО ИМАШ НЯКАКВА СОБСТВЕНОСТ
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КратунПодвели са те за въжето. Имаш интернет, а там може да прочетеш закона. Не е забранено.пп. освен ако не теглиш микробус или нещо друго по-голямо.
6
4
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Аз да питам: милицюнерът ли ще решава кой товар е укрепен правилно? Знаете ли, че вече било забранено тегленето с въже на друг автомобил? Аз скоро го научих. Законът става все по-безумен, като законотворците си.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОй превърта километражи? Търговците на "нов внос". Какво общо има между тях и ГТП?Ще си въртят километражите, а народа иска да вярва, че си купува 10 годишна кола на 130 хиляди километра. Нема такъв случай. Таралясниците от Италия идват у нас на около 250 до 400 хиляди .
4
3
 
29
 
! Отговори
цела мара фтасала преди 6 години
Интересно защо се занимават САМО и ЕДИНСТВЕНО със закона за движение по пътищата?
3
3
 
9
 
! Отговори
кво ше прайме са! преди 6 години
До Анонимен 2"фърчило" а аз се притесних, че съм написал пробек(Г) грешно. Много полезно и грамотно мнение си написал.