Валери Симеонов: България е била мащеха за българите в чужбина!

Полето за действие е широко, но да има кой да бачка, каза той
23 дек 2017 14:40, Петя Славова
114
Валери Симеонов: България е била мащеха за българите в чужбина!
Снимка: архив, Булфото

"България винаги е била мащеха за българите в чужбина, но с нашето съдействие и с активната позиция на сегашното правителство, сегашното управление на България, мисля, че ставаме и баща, и майка". Това каза вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с откриването на инициираната от него нова въздушна линия по маршрута София-Одеса.

"Виждам как тези жестова, това внимание, тези постижения, които реализираме, предизвикват още искания от страна на нашите сънародници. Сега например подарихме на Всеукраинския културен дом 16 костюма за народни танци от македонския и родопския край, които са пълна комплектация ивъобще не са евтини. И веднага заваляха заявки и от другите  културни домове. Така че нашата работе а молко повече да обръщаме внимание на тези общности, защото те генерират едни истински българи, носители на традиционни български ценности, които, за съжаление, в България започнаха да поизбледняват", каза Симеонов пред "Фокус".

Вицепремиерът обясни, че и през следващата година ще продължава работата по отношение на българските общности извън пределите на страната. "Ще продължаваме да подпомагаме дейността на неделните училища в Украйна. Ще продължаваме да се опитваме чрез икономически форми да ангажираме някакъв по-широк кръг от бизнеса в България към Украйна и обратното - от Украйна към България.

Няма да оставим без внимание и нашите сънародици в Западните покрайнини, в Македония и в Унгария, където вече също имаме доста голям напредък за тези 7 месеца, включително с осигуряването на средства за изграждането на Български културен център в Будапещ

Трябва да споменем и топлите отношения, които са свързани със срещи на най-високо ниво с министъра на външните работи наУнгария, държавни секретари, форумът "16 + 1", който е свързан с прокарването на китайски инвестиции в страните от Източна Европа и т.н. Така че полето за действие е широко стига да има кой да бачка", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
15
 
! Отговори
Хан Дуло преди 6 години
До сърбежното, добре че бяха БЪЛГАРИТЕ да ви вдигнат един голям и хубав град от камИк - Белиград... На нас го дължите това "имане4".
22
1
 
31
 
! Отговори
кон фъстъци яде ли? преди 6 години
Да ще се върнат българите...Шанс Фъстъци в Билефелд Лидл 2.4 евро а в Шумен Лидл 8 лв..Омекотител също 2.6 а в Шумен 8 лв. Бедна ви фантазията за другите продукти.Не по 16 а по 32 милиона ще харчи българина на Коледа
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VINKEL KADE E MOIYATA PENSIA OT 300 LV.?
20
4
 
24
 
! Отговори
До сърбомана преди 6 години
Сърбия - 77470 кв кмБЪЛГАРИЯ - 111000 кв кмНа нас тръгнали акъли да дават. Ще го търсите Тито ама ..на курац
19
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валерка ,а биеш ли още бабички по границата,а корупцийка има ли нацистите пасти да ядат пред този селски черкезин!
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-0добре създайте условия българите в чужбина да искат да се върнат тук,а не да обгрижвате с нашите данъци хора,които са избрали по-лекия живот и които едва ли ще се върнат при тези условия.
17
5
 
26
 
! Отговори
До сърбомана преди 6 години
Относно инфраструктурните ви проекти ще ти кажа да бъдеш благодарен на транзитно преминаващите през вас. Иначе майка ви жална. Откак румънците си пооправиха пътищата и плащам 4? за денонощие ми е много добре. Втръсна ми от ненаядените сръбски митничари. В 1 посока през Сърбия от Калотина до Суботица сега се плаща 13? , от Нова година става 15 ?. Аз за 4? минавам Румъния . Доста понамаля трафика през вас. Оправете си цените
16
5
 
23
 
! Отговори
Бай Киро преди 6 години
До СърбоманНеразумний, ние българите имаме голяма държава с най-различни културни особености. Вие в белградския вилает, модерна Сърбия, си се дръжте заедно. Никой не ви пречи.Поздрави от Шоплука и наздраве!
15
12
 
24
 
! Отговори
До сърбоман преди 6 години
Много по-зле сте от нас, българите. В чужбина ходите, защото държавата ви е пълна скръб. Там се стискате и ядете сух хляб за да купите някое старо Ауди и да искате на концерт на Лепа Брена. Имахте глупостта да водите и *** войни, да останете до последно комунисти. Сега за вас сме Запад и ни завиждате. Това сърбин го може най-добре. Другото е да се хвали и кутия Марлборо и стара западна кола.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 16 имам предвид западните покраини(грешка) при бързо писане.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мащеха за българите в страната, а за това емигрират в чужбина.Защото тези които емигрираха са в пъти повече от някакви малцинства отделени от поколения в източните покраинини и прочие. Въпросните македонци взимат бг гражданство за по лесно заминаване в Европа, а не защото са българи или имат бг самосъзнание.
12
4
 
24
 
! Отговори
Боли ма ... преди 6 години
...щангата за сърбия. Нали ва разпокъсаха като федерация и вече май и от България сте по-малки. Тръгнал на нас да бере гайлето. Маккейн ви го тури на вас. Пък и с вас никога не сме били съюзници. Винаги сте били с/у нас.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ?КОЙ гласува за тоя?
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С народни носии и културно- информационни центрове майка и баща не се става.
9
23
 
29
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
Българите никога не са били единен народ. Валерка, много хляб трябва да изядете докато стигнете съседите си! Ще ви дам един пример. СЪРБИЯ, дори не е в ЕС, нито в НАТО, нито има ВОЖД като вас, но сме по-напред в инфраструктуртите проекти от вас, ядем по-качествена храна, имаме по-развито земеделие, по-силна армия... а, да, още нещо. Не си ПРЕДАВАМЕ СЪЮЗНИЦИТЕ срещу пари! И където има сърбин в чужбина си помагаме, ходи там и праща пари обратно! А българите... един ваш възрожденец ви е описал!
8
0
 
17
 
! Отговори
Бай Ган/цитат преди 6 години
Голям е зорът за власт.Явно огладня оня с обръчи от фирми,който държи ножа и хляба и разпределя порциите.ГЕРП да се прегърне хем с патреотете,хем с дпс,тю да ги порази господ!Така е било и преди 120 години.Алеко го е описал хубаво.
7
15
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ко ривети всички ве. Все пак нещо се прави и то за българщината. Кат става дума за мохамеданите ривети,за българщината пак ривети. Няма угодия. Ама всеки се скрил в къщичката си и акъли дава. Поздравявам Симеонов ,че говори истината. Никой друг не бих отличил. Пак за него ще гласувам.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валери, няма смисъл да гледаш в чужбина, огледай се в България и ще видиш очевадната истина.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И се снимал дп портрета на Ботев.Недей да скверниш великия революционер.
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелеееее,отврат!Ако не са били шайката и опитомените патриоти,да сме се затрили,според тях.Тия съвсем се самозабравиха.А българите в чужбина сами са си избрали коя държава да им е майка.Тук има работа за всеки,но трябва труд,упоритост,образование и креативност.Без тези неща трудно се просперира.А новите "бащи" на нацията прогониха 2 милиона млади хора и с политиката,която водят няма шанс да ги върнат обратно.