БАН си извоюва още пари, кабинетът дава нови 15 млн.

След серия протести на учените се намериха и средствата
Обновена: 3 яну 2018 08:36 | 3 яну 2018 08:19, Камелия Цветанова
17
БАН си извоюва още пари, кабинетът дава нови 15 млн.
Снимка: БАН

Още 15 млн. лева за БАН ще отпусне на редовното си заседание правителството.

В дневния ред на министрите е включено  одобряване на споразумение между Академията и Министерски съвет.

До решението за отпускане на допълнителни средства за учените се стигна, след като те проведоха поредица от протести, защото според тях средствата, които им дава държавата ги обрича на гибел.

Още по темата

Академиците дори си написаха програма за протестни действия по време на българското председателство на Съвета на ЕС и спуснаха черни знамена над фасадата на сградата си.

В едно от последните заседания на правителството за изминалата година, след среща между ръководството на БАН и премиера Бойко Борисов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че Академията ще получи допълнителни 15 млн. лева, които ще бъдат за сметка на планираните в централния бюджет разходи за научни изследвания и ще бъдат разпределени между научните звена на БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Синодалните старци ще свалят ли черните знамена или пак ще изнудват бюджета на държавата? БАН и МВР висят вечно пред НС, като кучета пред касапница!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 15 милиона няма да се разпределят на калпак, за да се повишат заплатите.Няма да се разпределят поравно и между институтите.Вече се водят битки между най-силните на деня в БАН. Не всеки институт ще получи от тези пари, а в онези институти, в които ще влязат допълнителни парички, вътрешното преразпределение ще бъде пак само между някои!Запомнете ми думите, след време пак ще коментираме това тук.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SharkИли, казано с други думи, тази година БАН-аджиите успяха да откъснат само 15 милиона от парите, предназначени за ФНИ. Което не означава, че отделно няма да кандидатстват за финансиране на проекти от ФНИ и ще получат още пари оттам, както всяка година.Идея си нямаш какви пари влизат в БАН. Но се разпределят само между някои хора. Във всеки институт има такива миропомазани!
14
0
 
3
 
! Отговори
До Shark преди 6 години
Ще ти припомня нещо.Един от най-безочливите новоизбрани директори в БАН вече от години опява, че парите, отпускани на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), трябвало да се дават на БАН, та БАН да решава чии проекти да бъдат финансирани.Далавери с парите, отпускани на ФНИ се правят непрекъснато и всяка година стават големи скандали. Но от БАН искат само те да се облажват при това разпределение. Защото е обществена тайна, че за да ти одобрят проект, "шариш" комисиона, даваш част от отпуснатите ти пари
13
2
 
5
 
! Отговори
Продължение на 12 преди 6 години
От БАН отговарят, че заплатите на академиците били държавна тайна!!!Значи ние, данъкоплатците, нямаме право да знаем какво получават хора от учреждения на бюджетна издръжка!Но има друго нещо, което не могат да скрият.Преди 7-8 г., при одита, какво се оказа? Че онези постижения на БАН, които могат да се изразят в цифри, се равняват на 1/5 от сумата, която се дава за издръжка на БАН.Значи,влагаш в БАН 5 лв и получаваш продукция за 1 лв.На хуманитарните институти пък не можеш да им хванеш края
12
2
 
3
 
! Отговори
Пак до 1 преди 6 години
Потърси в мрежата материали от проф.Петър Иванов (на места се подписва като академик, но е такъв не в БАН, а в БАНИ).Ще ти станат ясни много неща относно разпределението на парите, отпускани за наука и възможностите за злоупотреби с тях. Също и че над 400 "учени" са с депутатски заплати, а месечното възнаграждение на академиците се формира от много пера и в крайна сметка се равнява на петцифрени суми, в отделни случаи и на шестцифрени.Но ако официално се поиска справка, отговарят, че заплатите
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Грешиш.Когато ГЕРБ за първи път спечели изборите, още на следващия ден в някои институти отделни млади хора дойдоха на работа с тениски, на които беше отпечатана абревиатурата ГЕРБ. По-зрели хора не сложиха такива дрехи, но се записаха в ГЕРБ и дори станаха членове на местни ръководства в тази партия. Някои се изкатериха и по-нависоко в партийната йерархия.Политическото пребоядисване е популярен спорт в БАН още от 10 ноември 1989 г.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Pisnizite ot ban da pijat i smardat pove4e
9
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Нищо не си е извоювала БАН. Това е Пирова победа. Дадоха им пари, за да им затворят устите. Някой знае ли откъде дойдоха тези пари, ще ви кажа, от ФНИ. Което знаете ли какво означава? Че същите тези от БАН няма да видят нито лев за проекти. Нито одобрените ще бъдат финансирани, нито нови ще има. Защото парите им ги дадоха на тях, за да млъкнат. Очаквайте скоро нови протести, пак от БАН, но този път във връзка с проектите по ФНИ.
8
1
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Я, феодалните старчета, станаха новата любов на Бойко Методиев Борисов и то страстна любов;)))
7
2
 
5
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
15 милиона допълнително - що ракия ще изпият учЕните от БАН.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 млн.за удобен доклад за АЕЦ Белене,сега нови 15 млн за удобна експертиза за Банско...Живот!!!
5
6
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ех не си довърши работата дянков....
4
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 6 години
да де, ама тези 15 млн. са си точно онези допълнителни средства, изпросени в края на 2017, а не други (т.е., не са допълнителни на допълнителните...) А като преведат тези същите пари - пак ще се тръби, че са преведени "допълнителни" пари.Знаем, че герберастите имат неизчерпаем арсенал от номера и фокуси
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има още кинти за ядрения институт да изследват вина и ракии. Браво *** с титли!!!
2
4
 
8
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Тия пък, новите 15 млн от кого ли ги взе, та ги лиши ? Значи можело, ама като му го набиваха в ти.квата "...бюджета бил балансиран..." и т.н. !
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари има, но тиквата пари не дава за наука или ако хората не протестира,т защото няма да могат да крадат от излишъка гнусните гербаджии.