Столетницата се обяви против Истанбулската конвенция

БСП зове правителството да не ратифицира конвенцията
3 яну 2018 21:37, Боряна Павлова
108
Столетницата се обяви против Истанбулската конвенция
Снимка: архив Reuters

Столетницата се обяви против ратификация на Истанбулската конвенция, съобщиха от пресцентъра на БСП.

От там обясниха, че БСП винаги се борила с насилието над жени и деца.

"Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции", заявяват от партията.

Още по темата

Столетницата обаче настоява, че няма как да приеме текстове от Истанбулската конвенция, които задължават "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". БСП негодува и срещу термини като “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола".

От партията на Корнелия Нинова посочват още, че Конвенцията не е получила еднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа и до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са, посочват още от БСП.

"Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов  на първото заседание на МС за 2018 г. и първото по време на председателството", посочват още в позицията си от столетницата. Те настояват, че конвенцията разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството.

С това си действие правителството минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза, твърди БСП и завършва с призив правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС.


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
До Shark
59
0
 
3
 
! Отговори
Бети преди 1 година
Освен всичко друго тази конвенция е дискриминираща спрямо мъжете. Аман от сегрегация! Трябва да се предовратява всяко насилие, но без възможности на хора от един пол да набеждават хора от другия пол и да се възползват от половата си принадлежност при разчистване на лични сметки.
58
0
 
3
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
ВИНАГИ СЪМ БИЛ ЗА ТЕБ.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Корни! А на какво мнение са другарите? Например Станишев ( нищо лично )?
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запомнете едно - от това европредседателство България ще има само негативи и ще приеме всички имбецилни искания на деградиралата Европа - гей бракове, трети пол, шистов газ в Добруджа, гмо храни, ползването ни като буфер за преговори с Русия, ще ни отредят и някаква роля в която да изядем шамарите от Иран, и на всичко отгоре ще изхарчим стотици милиони да ги хрантутим европейските бюрократи.
55
8
 
0
 
! Отговори
Мека Мара преди 1 година
Абе гейовете трябва да имат повече права бе хора защото са еволюирали личности с обществена значимост!
54
3
 
5
 
! Отговори
Ако имате акъл преди 1 година
Само се замислете как в Турция се приема съществуване на 3-ти пол и ще разберете, че Столетницата е в апогея си на саботирането на България по всички направления.
53
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До 45: Ти си яхнал г'лупостите си, драги. Кое е по-важно: дали това, което се обсъжда е в интерес на обществото, или кой е "яснал" темата. П'ростотиите гербаджийски са ненадминати. Да, правителството може би е длъжно да внесе тази конвенция за гласуване (но не обязателно сега) но гербаджийските министри не бяха длъжни да я подкрепят. И тук не става въпрос за насилието над жените, а за няколкото точки за т.н. "социален пол", които се пробутват заедно с тях.
Но този път ще получат среден пръст.
52
3
 
9
 
! Отговори
Et tu, Brute? преди 1 година
Момата и Вагинин, и те ли? Чичковите червенопрашковичета!
51
0
 
23
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Без да съм симпатизант на БСП казвам, че в случая са прави.
50
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са против всичко ,особено против ревизия на приватизацията.
49
2
 
16
 
! Отговори
Джъстиса преди 1 година
След истанбулската конвенция очаквайте афганистанската конвенция. После пакистанската.
48
0
 
19
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Да тази конвенция няма да намали обратните, но поне няма да влезе в училищата предмет социално образование, който да учи децата, че тяхното поведение е нормално. Иначе рискуваме да изпаднем в ситуацията на един американски щат, където показваха 9 годишно транс-сексуално дете. Как може на възраст на която дори не си осъзнал пола си, да се смяташ за обратен...
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството изпълнява решение на ЕС да се разгледа тази конвенция и толкова. НС да я отхвърли след като не я одобрява и въпроса е приключен .
46
2
 
24
 
! Отговори
коки преди 1 година
Вместо тези политици да приемат и ратифицират нещо важно, те ще ратифицират някакви простотии. Е.б.а.т.и. Защо не приемат нещо за стандарта на живот примерно, а за "трети пол". Оня ден водата поскъпна с 10 процента, сега наред са парното и токът. Браво. И българинът пак ще си мълчи.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ!
44
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от глупости. Много са жалки тия от БСП. Пак се опитват нещо да яхнат.
43
4
 
7
 
! Отговори
Ааа преди 1 година
Стига глупости Изаура.Гласувайте,и да видим какви пари могат да се усвоят(откраднат) по край тая работа.
42
6
 
33
 
! Отговори
дядомраз преди 1 година
Нека БСП или ВМРО да инициират референдум. Само с приказки няма да стане! Защото кучетата си лаят,а керванът си върви.
41
5
 
29
 
! Отговори
дядомраз преди 1 година
Който и да беше на власт щеше да направи същото. Защото нас ни управляват отвън. Всички наши властимащи са продажни и им плащат отвън за да прекарват чужди интереси.И депутатите ще купят и ще го прекарат. Защо няма референдуми? Толкова важни решения бяха взети и се вземат без да им пука за мнението на хората. Къде е демокрацията?