Ветото на Радев: Корупцията – другият разказ за България

Наблюдатели: Президентът търси място в "Ние срещу властта"
3 яну 2018 10:45,
69

С ветото си върху антикорупционния закон президентът Румен Радев се опитва да направи корупцията алтернативният разказ на българското европредседателство, смята антропологът Харалан Александров.

Вчера държавният глава върна законът за борба с корупцията за ново обсъждане в парламента.

Още по темата

"Румен Радев се опитва да се позиционира в дълбокото разделение "Ние срещу властта", където "Ние" сме добрите, а властта – лошите", каза пък политологът Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR.

Той и Александров анализираха действията на властта и ролята, която играят управляващи, опозиция и президент пред обществото.

"Корупцията и борбата с нея ще бъдат алтернативният разказ на българското европредседателство. Не е случайно връщането на законопроекта. Този акт на Радев има политически ползи за него, той демонстрира, че е на страната на онеправданите, на потенциалните или реални жертви на корупцията", смята Александров.

Делийски вижда ветото като пореден опит на Румен Радев да се позиционира в разделението "Ние-властта".

Според него държавният глава загражда един широк периметър, включващ освен тези, които страдат от корупция, и онези, говорещи за правов ред.

"Засега нещата му се получават, защото президентът консолидира потребностите, желанията, трудностите на различните социални групи отвъд традиционните разделения, с които сме свикнали", каза още политологът, а антропологът Харалан Александров се съгласи с думите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
Венко преди 6 години
Радев е пионката на Нинова, жалки и дребни душици.
60
0
 
0
 
! Отговори
jddn преди 6 години
Да бе, как не го е срам Румен Радев да е "на страната на онеправданите, на потенциалните или реалните жертви на корупцията" (които сме всички ние).Аман от измислени политолози..
59
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 52: Ти бъркаш понятията. Корупция означава злоупотреба с обществени средства за получаване на лична облага. Президента не разполага с обществени средства (освен бюджета на президентството) за да ги присвоява или предоставя на някого. Това е "привилегия" на управляващите, в случая на бат'ти Бойко и гербаджиите в правителството, общините и къде ли не. Това, че в България има корупция означава едно: управляващите са корумпирани, не президента или опозицията.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и президента да не беше наложил вето на закона за корупцията,пресата във Франция,Англия и Германия напомни на Европа,че сме най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС.Нищо,че управляващите се правят на умрели лисици и не признават очевадното.
57
0
 
2
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
До qwer След 30 години грабеж и анархия в България,нещо не е за вярване това за клонингите - излиза че българския народ всички са комунисти??? Ами какво остава за американските партии,които козируват на Маккейн и Ноуланд? Те какви са? Осветли ме ако обичаш!
56
1
 
6
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Тук са се събрали много безхаберни овце които все още не са разбрали, че всички партии са клонинги на БКП ! Четвърт век е недостатъчен на породата "българска тъпоглава овца" да осъзнае как е манипулирана и мамена ! Какво да се прави ген е това, затова и 500 г. робство е било малко, добре, че други са дошли и са ни освободили, ние нямаше да успеем никога да се сетим да се обединим и освободим !
55
6
 
4
 
! Отговори
Oklon преди 6 години
Prezidenta, jena mu i patriarha sa reklamata na bg korupcia?!
54
5
 
8
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
До Един от СеверозападаДа мълчиш че по вашия край сте най-корумпираните. Всичко окрадохте и ревете че сте най-зле. Много ясно че ще сте най-зле, като ви мързи да работите, а само гледате какво да гепите.
53
15
 
12
 
! Отговори
Косю преди 6 години
Радев като е толкова убав защо слугува на бсп-то като всеки знае че това е бандата, чиято единствена цел е да руши България.
52
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаМиков, пий си ракийката и не се обаждай от коневръза!
51
11
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен50Яд те е , че гербаджиите, и лично Вожда не можа да гушне кинтите от Ф16 ли?Защото тези от асфалта, програмите и санирането, както и тези, от КТБ вероятно, /която усилено разследват/, май взеха да попривършват, а запада се ослушва и май няма да дава скоро други?
50
16
 
11
 
! Отговори
Айде мЛого ви моля! преди 6 години
Румен Грипена да говори за корупция е повече от наглост и безочие! Ами че той е много по-корумпиран и от синьо-червената приватизаторка ***!
49
10
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Луда работаМного си прав,комунистите , особено последните 7-8 години откакто са на власт, расипаха безвъзвратно страната! Прав си! Преди време, спасителя Костов не беше комунист, но предаваше политикономия на социализма, и беше женен за партийната секретарка, и бяхме добре.Сега, комунистите са взели властта и не я пускат.Кой в Герб не е бил комунист???? Бивш комунист, бивш гей и бивша лека жена няма.Сега и м е паднало да осребряват ,после-бас ловя, ще гледат България само по телевизията..
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от Северозападачемодан, вакзал, масква
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Морскичемодан, вакзал, масква
46
17
 
8
 
! Отговори
Луда работа преди 6 години
Ще дойде ден и ще разберете че комунистите и руснаците затриха България.Римляни,византийци и османците ще ги търсите под дърво и камък.Най-големия враг на българите са самите български управници.Като хванете от първия/без кан Кубрат и Аспарух защото те са тюрки от род Дуло/ и стигнете до последния.Някакъв си цар Асен обра българската хазна и избяга в Константинопол.Цар Симеон-Махаил изби 100 хиляди българи включително жени и деца.
45
9
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Го4о Я пак, я пак? Кой последните години дава мило и драго, върти се като ветропоказател, а по много въпроси се държи като лека жена-днес с едните, утре с другите, които са и по -изгодни? Има гьл-не е полезен, не , ще строим, няма поток, вреден е, не, ще има хъб и ще моля Путин да има отклонение към нас...Кой върти, суче, обещава, впряга всичкота демагогия на тези, около него , на цялата държава, само и само да остане на власт? Но налода май ще му бие дуспата на дуспаджията...
44
7
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Мястото на на президента в "Ние срущу Властта.." е рамо до рамо с *** Нинова и нейните партийни другари, и ако сегашната власт е "виновна" за Корупцията в България, то опозицията в лицето на ДПС и обръчите от фирми на Ахмед Доган, както и "БСП и СиЕ"АД, са чисти и невинни, като девици...Само да припомним, че последния недовършен мандат на описаната по-горе Опозиция, беше свързан с назначаването на Пеевски за Шеф на ДАНС и костваше на България, протести, кантрапротести и фалита на една банка
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ветото на Радев - Вендетата на Троянския кон !
42
10
 
15
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Радеф е еманация на г-жа Техноимпексова! Двамата са си "плюли в устите" и дават мило и драго само и само да могат да очернят управляващите за да се докопат за властта! На такива аз им казвам УБИЙЦИ НА НАРОДА!