Ново вето от Румен Радев - върна антикорупционния закон

Имало риск комисията да е политическа и репресивна
Обновена: 2 яну 2018 13:07 | 2 яну 2018 11:58, Камелия Цветанова
85
Ново вето от Румен Радев - върна антикорупционния закон
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Както се и закани, президентът Румен Радев върна за ново обсъждане на парламента антикорупционния закон при това още в първия работен ден от годината.
 
Ветото на държавния глава не е върху отделни текстове, а  върху целия закон.

Според  него противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон.

Още по темата

Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото, смята Радев.
 
В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна, допълват от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Радев отбелязва още,че корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нейните проявни форми се овладяват основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт от частни икономически интереси, които оказват сериозно влияние върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние.

"Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията. Поради тази сложност на корупцията като социално явление с различни проявни форми в преамбюла на Конвенцията на Организацията на обединените нации срещу корупцията изрично се подчертава, че, за да бъде ефективно предотвратяването и борбата с корупцията, е необходимо прилагането на всеобхватен и мултидисциплинарен подход. Затова многократно съм призовавал за предприемането на широкомащабни законодателни мерки, в които акцентът да е върху разкриването, пресичането и разследването на корупционните схеми", пише той до парламента.

Според него амбицията на закона да бъде кодифициращ акт в материята за противодействието на корупцията  не е реализирана чрез неговите разпоредби.

Въпреки се смята, че е положително, че в има публична процедура по определяне на председателя, заместник-председателя и членовете на Комисията, в закона не се  съдържат достатъчно гаранции за професионална им компетентност.

Изискуемият 5- годишен професионален стаж е по-малък от стажа, изискван за главния секретар и директорите на дирекции в администрацията на досегашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, мотивира се Радев.

"Освен това за членовете на Комисията не е предвидено професионалното направление на магистърската им степен, което би позволило избирането на лица без познания в сферите на компетентност на Комисията, което според президента поражда основателно съмнение, че изборът ще бъде повече политически, отколкото въз основа на критерия "високи професионални качества".

"Поради спецификата на производството по отнемане на незаконно придобитото имущество е резонно да се очаква засегнатите лица да сезират Европейския съд по правата на човека. Това поставя с изключителна острота въпроса за регресната отговорност, когато България е осъдена да заплати вредите, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органи и на длъжностни лица. С приетия закон отговорността на членовете на Комисията е намалена и обхваща само вредите, настъпили в резултат на престъпление от общ характер. Стремежът към намаляване на отговорността на Комисията за мен е недопустим", мотивира се още държавният глава.
 
Поради всичко това намирам, че уредбата относно конституирането на Комисията и статута на нейните членове не дава убедителни гаранции за независимост, безпристрастност и отговорност. Една такава гаранция досега беше балансът между няколко конституционно предвидени органа при определяне на персоналния й състав.


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както са я подкарали, вето след вето ги чака! Сега остава да изгласуват и Истанбулската конвенция за транссексуалните и ще ядат дори дървото!
73
0
 
4
 
! Отговори
Бг гражданин преди 2 години
Големи *** сме българите! За първи път се появи свестен политик, а част от нас започват да изливат помия в/у него, защо?! Не виждате ли ***, че човека до тук няма грешна стъпка? Не коментирайте само не адекватно, а следете действия мислете адекватно и след това коментирайте!
72
9
 
2
 
! Отговори
кой командва ? преди 2 години
Заповедта на Кремъл е ВЕТО на всеки нов закон!... ,,Слушам и изпълнявам,,!
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президенката
70
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Pilot

Току виж са го оженили за някоя красива синоптичка или фолкспевица.
69
0
 
7
 
! Отговори
южняк преди 2 години
До Един от Северозапада

Оттам изпращаха по вътрешността на страната всичките ръководни кадри - цвета на БКП.
Заселиха ги и цялата южна България пропищя от тези безродници..................
68
3
 
14
 
! Отговори
Наивен преди 2 години
Няма нужда от коментари. Сценарият е ясен. Тези които са гласували, ще прегласуват и ще отхвърлят ветото. Изхода е протести, както за иновативните лекарства за онкоболните. Бойко ще подскочи като ужилен, но не заради закона, а заради имиджа си пред "началниците". И току виж, "Парламента" прегласувал решението. Кавичките не са правописна грешка. А изхода е един- вето на президента да може да се отхвърли с 3/4 от гласовете в парламента. На кого му стиска?
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

"Вместо уважение печели само подигравки.""Ако получава подигравки от страна на ***,на прав път е човекът.
66
18
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Тов. Радев, от ЕС не искат въобще да се занимават със санкциите на битата карта Русия. Язък за мокрия барут на президентството и правителството. По-големи смешници и подлизурковци на Русия и Путин от българските управляващи няма никъде по света.
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Властта се стреми към корупция.
Абсолютната власт е абсолютно корумпирана"
64
6
 
22
 
! Отговори
Православен преди 2 години
Браво!
63
1
 
6
 
! Отговори
ист русофила. преди 2 години
Когато някой упражнява цялата си власт и влияние, някоя сделка да се осъществи, това поражда съмнение за корупция.
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един от Северозапада

То затова Северозапада е най-западналото място в ЕС, щото повечето от там "разсъждават" като теб.
61
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се мъчи да доказва, че България има президент, само че никак не му се получават нещата. Вместо уважение печели само подигравки.
60
11
 
26
 
! Отговори
Pilot преди 2 години
Евала , супер ни е Президента, а и Деси му отива. Хем е красива и представителна, хем интелигентна ...... същата разлика между *** пожарникар и Генерала .... няма нужда от обяснения . Добре, че е той да има някакъв лъч надежда да се пооправят нещата,че иначе хора не останаха тука !!!
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъвто и закон да се въведе, когато няма кой да следи за него и да изпълнява наказанията, смисъл няма. Тези комисии си съществуват от десетилетия, аз още не съм чул за осъден политик.
Жалка работа и прах в очите на хората.
58
5
 
22
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
До Анонимен52 Много неподготвен се изказваш, колега по форум. Едно е да си дигнеш задните чести и да идеш с правителствения саболет до Париж, за шопинг, друго е да возиш Бистришките тигри и да демонстрираш колко голяма работа си, а пък трето-да те покани президента на Австрия, и да му отидеш на гости, в отговор на поканата, а той да те заведе на концерт.
57
4
 
17
 
! Отговори
Бръчков преди 2 години
Ясно е , че няма да мине ветото , защото Бойко Тиквата -Мутренска създаде най-голяма та корупция у нас ! Единствено не може да краде колкото Костов !
56
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да не започваме разговора кой ползва държавен самолет за свои си нужди и да не споменаваме как бойко борисов беше извозвал някакви си футболитстчета с държавен самолет за държавна сметка!
55
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как разбра, че Президентът на България г-н Радев не може да анализира? Дай своя анализ, от който стигна до този категоричен извод за неговите способности.

Малко ли ви плащат да плюете против Президента, че не могат да си наемат хора, които да измислят по-качествени манипулации?