FT: България отлага реформите, набляга на еврошефството

Никой не иска да клати лодката, пише изданието
Обновена: 11 яну 2018 10:22 | 11 яну 2018 10:10, Елка Василева
31
FT: България отлага реформите, набляга на еврошефството
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Британският вестник Financial Times публикува днес редица статии за България на политически и икономически теми.

"България отлага реформите, за да наблегне на председателството на ЕС", гласи едно от заглавията по повод поемането на ротационното председателство на ЕС от София за първата половина на тази година.

Между отделните партии в управляващата коалиция, както и между правителството и опозиционните социалисти цари своего рода негласно примирие. Никой не иска да клати лодката и да злепоставя страната, докато тя е заела централно място на европейската сцена, пише авторът Тони Барбър.

Според цитирани от вестника експерти през следващите шест месеца ще се избягва всичко, което би предизвикало недоволство или би довело до улични протести.

Това спокойствие е от полза за премиера Бойко Борисов, който многократно е подчертавал, че най-важна за него е стабилността на държавата. Този социален мир обаче има своята цена. Партньорите на България в ЕС например биха искали да видят повече напредък в съдебната реформа, борбата с корупцията и модернизацията на полицията, здравеопазването и образованието, пише Financial Times.

В статията се отбелязва също, че дългосрочното благоденствие зависи от по-енергичен подход към реформите и се споменават данните на Световната банка, че доходът на глава от населението е 47 процента от средния за ЕС, което прави България най-бедната страна в съюза, и че производителността ще трябва да е поне 4 процента годишно през следващите 25 години, за да достигне средните стойности в ЕС.

В друга статия със заглавие "България иска да използва председателството на ЕС за интеграция на Западните Балкани" пише, че българското правителство иска председателството му да бъде запомнено на първо място със застъпването за страните от Западните Балкани, които искат да влязат в ЕС.

Правителството също иска напредък в амбициите на България да се присъедини към еврозоната и Шенгенското пространство за свободно движение, макар и да разбира, че тези цели са отделни от председателството на ЕС, пише Тони Барбър.

За сметка на това политическите лидери във Франция и Германия, подкрепяни от Брюксел, през тези шест месеца ще се съсредоточат върху изграждането на рамка за по-тясна интеграция между 19-те страни членки на еврозоната. Очаква се това да включва идеи за осъществяването на банковия съюз на ЕС и превръщането на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен съюз.

Макар и България да има очевиден интерес от изхода на тези разисквания, гласът й няма да тежи много, защото в момента тя е извън еврозоната и банковия съюз, отбелязва вестникът.

Опасенията на България, че ще бъде маргинализирана обаче биха нараснали, ако нейни съседки като Сърбия и Македония никога не се присъединят към ЕС и ако западните сили, Русия, Китай, Турция и други страни усилят вече интензивното си съперничество за политическо, дипломатическо и икономическо влияние на Балканите, смята Тони Барбър.

В статия със заглавие "Увеличаването на туристите помага за процъфтяването на фестивалите в България" се отбелязва, че след терористичните нападения в Турция, Египет и Тунис, както и в Белгия и Франция, туроператорите са решили да пренасочат част от туристическите си потоци към страни, смятани за по-безопасни, каквато е България.

Обръща се внимание, че през 2016 г. над 9,3 милиона души са кацнали и отлетели от България (сред които около 2 милиона български емигранти), включително благодарение на евтините самолетни билети, каквито според правителството са ползвали над половината гостували в България чужденци. Това е увеличение от 23 процента - най-високото в ЕС по данни на Евростат, а туризмът формира 13 процента от БВП на България за 2016 г., отбелязва вестникът.

В пространна статия, озаглавена "България се бори да спре изтичането на мозъците си", вестникът акцентира върху усилията на страната ни тази насока. Цитират се конкретни примери на българи, напуснали страната, защото смятат, че имат възможности да се развиват в чужбина, да печелят там добра заплата и да се наслаждават на европейски начин на живот.

Според икономисти от София всяка година страната напускат 30 000 души, повечето от които ученици, продължаващи висшето си образование в чужбина и студенти, дипломирали се в областта на компютърните науки, инженерните науки и медицина. Цитира се обаче министърът на образованието Красимир Вълчев, който смята, че тази тенденция се преобръща, че ръстът на емиграция е спаднал през последните няколко години и че все повече хора се връщат от чужбина.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
13
 
! Отговори
СТАБИЛНОСТ преди 6 години
СТАБИЛНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ - КАКВА Е ЦАНАТА ?БРАВО НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ЗА ПРЕДАВАНЕТО МУ ОТ 10.01.18. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ИСТИНАДА ДА Е НАД- ВСИЧКО
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията само плюе , какви точно реформи искат , не пише.. Може би третия пол..
20
2
 
13
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Ако баба Шмеркелица не направи правителство, пощенският й гълъб Боци ще отлитне в историята и без протести.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви Реформи , докога реформи..Съдебната система борбата е да сложат хора отгледани от Сорос , ЦРУ и Брюксел..
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ДА ИМА РЕФОРМИ, НАЕЙ-НАПРЕД ОТ ГЕРБ ТРЯБВА ДА СПРАТ ДА КРАДАТ. КОЕТО НЯМА КАК ДА СТАНЕ, НАЛИ.
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви реформи очаквате от този полуграмотен параноик? Той се интересува само от едно, да се крепи на власт и да краде от всеки и всичко! Нвма как да се развиваме под негово ръководство. Фр.Бейкън е казал, човек може толкова колкото знае. От него само лъжи и крепене във властта със всякакви средства. Изтичат мозъци, няма раждаемост, скапано образование, окрадено здравеопазване, изчезващ народ. Да се покажем за събитието, кое да покажем, едно добро, една реформа? Няма нищо, грабеж и публични лъжи.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама какво е реформата ? Това е да се променят институциите ,да променят своята алчност и да носят отговорност за некадърното си управление така както всеки един обикновен работещ като сгреши и е вън от работното си място. Но това значи да се разделят всички управляващи до сега в България с безотговорността си, да намалят заплатите си ,защото хазната не е само тяхна а трябва парите да се разпределят между всички така както се събира от всички. И това не им изнася на тези лакоми и акули.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги писачи, правите ли разлика между председател и шеф ?
14
1
 
21
 
! Отговори
XAXAXAXA преди 6 години
Излиза, че три мандата вече на тикваците сме се еврошефове няма помен от стартиране на реформи хахахахаха.***.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хората знаят много добре за голия ни газ ..пишат си но кво ли ги интересува!?Гледат ни сеира и мъките но не смеят да натиснат управляващите да ни се подобри живота!
12
4
 
25
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Сега е момента да свалим диктатора Борисов и режима на ГЕРБ.
11
1
 
25
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Вместо реформи те наливат пари в полицията и те потъват без резултат, и хората са недоволни от полицията,сега се чу че отпуска още 100 милн.за МВР.....
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То Бати винаги отлага реформите и все намира оправдание за тва. Бати действа само като му допари отнякъде и тогава подскача,иначе освен там дето има делавера /псевдосаниране,псевдопътища/,нищо друго не се движи.
9
1
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
На Тони Бърбъна, не му се иска лодката да се клати, но това зависи от морето;)))
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4А бе ти наред ли си?В тези държави които сочиш държавата е задлъжняла но хората са богати, Гърция раздаде 13 пенсия от минимум 1000 евронна пенсионер- това са.милиярди и от тях няма каи да крадеш а Бойко даде 50 милона на пенсионерите и 1млд за саниране на неговите фирми от които 50% се краде! А ти знаеш ли колко са дълговете на САЩ и Япония- трилиони долари но хората живеят добре и това е важно.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицията и престъпниците са две страни на една и съща монета,както либералната икономика и корупцията .
6
9
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
До АнонименЕми вземи кандидатствай стани шеф .. Оправи ни държавата !!!! Моля ти се :Д :Д
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дал днеска на полицаите 100 000 000 за да мълчат, от къде ги е дал мутрата, това не са неговите пари а парите на бедния български граждани! И за какво ги е дал за да не му клатят стабилността а не че са свършили нещо!? И така се прави навсякъде в здравеопазването в образованието в съдебната система никой не ги пита как работят че умориха и опростачиха хората обезвериха ги че има справедливост но пари се наливат а народа гладува. Този човек ББ е за затвора не разбрахте ли?
4
18
 
8
 
! Отговори
май преди 6 години
По- скоро най- задлъжнелите страни в ЕС са най- корумпираните- това е то политическа корупция- да си източиш организирано бюджета и да имаш дълг по над 100% от БВП! Гърция, Италия, Испания, че и на север половината... Отделно данъците им са по 40-60% плюс данъци върху имуществото... По- рядко от средното за ЕС българин плаща наем, че и ипотеки... Та накрая разполагаемия доход ако се мери може и да не сме най- зле в ЕС.
3
2
 
23
 
! Отговори
барон мюнхаузен преди 6 години
..тая " лодка" не да я клатят , да я потопят трябва и който се спаси да става човек , пир по време на чу.*** - държавата обезлюдя и се маргинализира ний имиджа на лодкарите ще крепим ..абе я....