Туск на български: Отечество любезно, как хубаво си ти!

"Никой не ви е дал нищо даром, вие сте творците на този исторически обрат"
Обновена: 11 яну 2018 23:02 | 11 яну 2018 20:23, Красимир Ангелов
177

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Голям фурор със своята реч по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС предизвика председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Политикът, който е поляк, произнесе цялата си реч на български език, като я започна със стихотворението "Отечество любезно" на Иван Вазов.

Още по темата
"Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион", посочи в своята реч Туск.

"Като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти“, подчерта председателят на Европейския съвет.

По думите му всички искат на Балканите да има стабилност, сигурност и благоденствие. "Това заслужават хората в целия този регион“, посочи още Доналд Туск.

"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световната купа", завърши словото си Туск.

"Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък", заяви пък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България към ЕС“, посочи той. "България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост. Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, обяви още председателят на ЕК и завърши със "Съединението прави силата".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви в своята реч, че българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за сътрудничеството между българската армия и полиция и европейските им колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Прав си....САМИ....И ние, като индианците, за едни стъкълца и дранкулки си продадохме и народа, и езика, и паметта, и победите си, и културата, и бъдещето си....САМИ...САМИ...САМИ....индианците и те сами....че ние с какво сме по-умни!!?? Боже, 200 години след примера на индианците и ние да се вържеме!!!! Дано се отървеме по-лесно, нас поне не ни затвориха в резерват, ама пък за сметка на това се разтворихме в небитието. Колко българи има сега у нас....2 милиона, или май вече не!
68
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета писанията на някои как ЕС ще изчезне, през частта от живота ми, която беше по време на комунизма постоянно обясняваха как запада ще рухне и накрая СССР взе, че се разпадна... Сега Путин ще я възроди Русия като направи минималната заплата пооочти 200 евро, велика държава!!!
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До европатриот 48Няма такова животно "президент на ес"-чето!!!! А ти си явно от ония, които за две думи ще си продадеш и род и родина! Аре бегай бе! Още тази година ще видите накъде ще се бухне това недоразумение ес-чето! Толкова ли сте слепи? Баба Ванга беше сляпа, ама и тя "видя" всички събития от днешния ден! Нямате никакъв шанс!!!
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А еуропката, освен да ни разори преди 28 години, да ни разруши промишлеността, селското стопанство, леката и тежка индустрия, да ни съсипат образованието, социалните привилегии и безплатното лечение.....НИЩО, НИЩО НЕ НИ ДАДОХА!!!!"Сори пич, аам това го направи поколението, преди моето ... Никакви русии, америки и германии на са виновни. Сами си го докарахме.
65
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амчи естествено НИЩО НЕ СА НИ ДАЛИ! И свободата ни преди 140 години САМИ И С ПОМОЩЩА НА РУСИЯ СМЕ СИ ИЗВОЮВАЛИ! А еуропката, освен да ни разори преди 28 години, да ни разруши промишлеността, селското стопанство, леката и тежка индустрия, да ни съсипат образованието, социалните привилегии и безплатното лечение.....НИЩО, НИЩО НЕ НИ ДАДОХА!!!! И ще си получат заслуженото! Иде му края на това недоразумение, нищо че се правят на силни! СТРАХЛИВЦИ!
64
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо да ми стане едно такова ентусиазирано европейско, и се сетих че такива като Туск живеят в пълен лукс и имат милиони в банковите си сметки, а ние тук се чудим как да вържем двата края с мижавите си заплатки, и евро ентусиазма ми се изпари като мартенски сняг...
63
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше Кончита Вурст да направи откриването,а Волен Сидеров да и поднесе цветя.
62
7
 
7
 
! Отговори
суьо преди 6 години
До До 41Ако не беше сесесере-то ти сега немаше да си жив. Затова им лижеш гъзовете на ***, вековните наши врагове!
61
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте руснаците - те ще ви кажат как те всичко са ни дали, свобода, писменост от македонско, радиото са открили, калашников са измислили... де да беше вярно, ама...
60
4
 
3
 
! Отговори
Морски преди 6 години
До 54 ....Еще Полска...на *** в.....Виж се какво и как си го написал бе ***'ак,трети клас поне имаш ли!!!
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Киро:Ти да не чакаш от ЕС да те занесе в Русия ?
58
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42:Туск: Отечество любезно, как хубаво си ти !Радев: Кат Русия, няма втора !
57
10
 
6
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Щом са избрали Народния театър за откриването,значи клоуните продължават да ни разиграват!
56
20
 
11
 
! Отговори
Kiro преди 6 години
Какво им лижем задниците на тези от ЕС, какво постигна България за 10 г. членствонищо и половина.
55
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на театъра всичко пляска и се радва, Туск го показваха и той как се радва само тиквата гледаше като отровен. Явно не му допада средата на залата в театъра, а предпочита мутренско-сикаджийските ресторанти. Чалга да се лее и тикви да мъдрят бъдещето си.
54
9
 
26
 
! Отговори
Еще Полска не сгинел преди 6 години
Ето това са истинските славянски братя.Първи са дошли да ни освобождават от турците още през 1444 год. и могат да говорят правилно български език.Рускините,които ги домъкнаха българските дървосекачи от Коми преди 40 год. ,още не могат да обелят български думи,а уж езиците били близки.Руските туристи по бетонираното черноморие се възмущават ,как така българите не панимают по руски и не могат и дума на български да обелят.А пишат на българската азбука.И не панимают.Бах ти славянските братя.
53
9
 
21
 
! Отговори
Брaнник преди 6 години
Сaмо едно ще кaжa, поклон пред поляците нaши брaтя по кръв и оръжие срещу общия ни врaг Мордор рускийски
52
15
 
15
 
! Отговори
дд преди 6 години
а стига с това любезно лицемерие , прочел бил на български и кво от това, защо не каже нещо за 3то качество храни с които буквално разболяват народа ни вече 10г, за мен това е по важно от два реда прочетени на езика ни
51
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44: И Доналд Туск е българин..........Така е ...прадядо му е Владислав Варненчик на когото е кръстен град Варна, който Русия бомбардира през 1916 година.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 47 - май няма лошо да си с *** , защото и в Расия сега *** са на мода , а пък Ердоган не може да се нарадва на руския си калпак