Туск на български: Отечество любезно, как хубаво си ти!

"Никой не ви е дал нищо даром, вие сте творците на този исторически обрат"
Обновена: 11 яну 2018 23:02 | 11 яну 2018 20:23, Красимир Ангелов
177

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Голям фурор със своята реч по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС предизвика председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Политикът, който е поляк, произнесе цялата си реч на български език, като я започна със стихотворението "Отечество любезно" на Иван Вазов.

Още по темата
"Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион", посочи в своята реч Туск.

"Като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти“, подчерта председателят на Европейския съвет.

По думите му всички искат на Балканите да има стабилност, сигурност и благоденствие. "Това заслужават хората в целия този регион“, посочи още Доналд Туск.

"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световната купа", завърши словото си Туск.

"Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък", заяви пък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България към ЕС“, посочи той. "България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост. Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, обяви още председателят на ЕК и завърши със "Съединението прави силата".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви в своята реч, че българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за сътрудничеството между българската армия и полиция и европейските им колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бирено мечеМи, в България официалният език е български, бе моето червено момче!
28
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гордея се с всички , които излязоха днес в защита на Пирин и против олигархията! Те са доказателство, че българският дух е жив и няма да им е лесно да го смажат---------------------А гордееш ли се, че това са протести, организирани от БСП?
27
4
 
18
 
! Отговори
РККА преди 6 години
аре ся да си одат по стаите да праснат по едно крехко нашенско ,,месце,,и от утре на сафари у централен балкан с иедене и пийене на корем и така 6 месеца кат на сафари у Африка,през седмица ,две аборгенти ке им изнасят по едно представление ще направят по 1,2 дарения от видеоапарати и моливи втора употреба в некое школо.Че са ни малко айлазите у нас ами и тези рантутници.Бойчо може и да се развълнува ама цяла България се разрева от бяс доде тоз ибрик фъфли на български..пп.а дали не беше македон
26
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се радвайте толкова нито на ЕС,нито на европредседателство,защото след излизането на Англия от съюза,вноската на всички останали членки ще се увеличи.А това,че нищо не ни е дадено даром е верно.Поне да ни бяха дали едни 300 милиарда евро както ги отписаха от Гърция та да ги заобичаме,но не би.
25
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде ще се мерим със специалистите Боко - тиквата, член на БКП, Цецо апартаментния - бивш служител на ДС, Плевнята - отроче на първия човек на Бкп в пиринския край и комсомолски С кретар, Цецка мамата, партиен секретар на Бкп от плевенския край, Лиляна Павлова пак детенце на виден партизанин.И още и още край нема. Откакто през 1944-та ни се обесихте на врата та до днес.
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спартак е бил роб на Рим, предишния ЕС.
23
12
 
23
 
! Отговори
фък оф Рф преди 6 години
Туск ни го кaзa прaво в очите- нaследници сме нa трaките, a не нa измислените в цк нa кпсс " слaвянци", горд нaрод сме и от никой нищо дaром не сме получили! Европейци сме били от хиляди години и докaто ни имa тaкивa ще бъдем! готурa нa рфaйгейтaцитете готурa
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисоф конграчулейшн
21
4
 
25
 
! Отговори
Cat преди 6 години
Гордея се с всички , които излязоха днес в защита на Пирин и против олигархията! Те са доказателство, че българският дух е жив и няма да им е лесно да го смажат! Всички млади хора от чужбина ви подкрепят и следим всичко, което се случва в нашата Родина!!!
20
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион", посочи в своята реч Туск."Ще е добре като се върнеш в Брюксел да им предадеш, че потомците на Спартак си искат обратно суверенитета на държавата.
19
15
 
15
 
! Отговори
Българин 1 преди 6 години
Ей някои се пукат от яд! Внимаваите червени другарчета,че от това много бързо се остарява!Като столетницата ви!Колкото до цирка защо забравяте лозунга:"30 години комунизъм,30години български цирк",така че по цирковете и клоунадите вие сте специалисти!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Казва приехме ви в дома си, но ще спите в колибата на кучето.
17
18
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Европа признава само един лидер, вниманието и е насочено само към един човек, той е истинският държавен глава, всички разчитат на него, той носи отговорността, той е причината за просперитета на държавата... - останали му дишат прахта...
16
6
 
6
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
До Бирено мечеБоко кои да подкрепя на английски, бе невеж? Англичаните, които напуснаха ЕС или Kpaвapитe дето и за климата вече не хаят.Ааа...да може би цялото заблудено стадо, което с международна комуникация ще тъси бога
15
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер каза,че преди 11 години подписал за членството ни в ЕС,защото бил в добро настроение.А ако не беше?Туск пък каза,че Б.Борисов действал със сила,демек силовак.Абе тия подиграват ли ни се или само на мен така ми се струва.Нашите натегнати,наточени,сериозни,а ония майтап си правят.
14
11
 
26
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Браво за Туск
13
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТВРАТ.Единият мразен в Полша, другия - в България
12
9
 
31
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ХА ТУСК ГОВОРИ ПО-ДОБРЕ БЪЛГАРСКИ ОТ ТИКВУН !!!
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип Борисов говори с езика на жестовете.
10
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туск е обичан от поляците, точно толкова, колкото Плевнелиев е обичан от българите.