Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!

ЕС да помисли сериозно за последиците от влошаване на отношенията с Турция
12 яну 2018 11:00, Елка Василева
216
Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС". Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов.

По думите на министър-председателя "ЕС трябва да помисли много сериозно за рисковете и последствията от влошаване на отношенията му с Турция".

Той казва още, че "ако сменим подхода спрямо Турция, това трябва да намери отражение в отбранителната политика на ЕС", пише КНА.

В отговор на въпрос дали и доколко Българското председателство ще даде тласък на разширяването на митническия съюз между ЕС и Турция и на либерализацията на визовия режим за турските граждани, българският министър-председател посочва, че "като съпредседател на Съвета България преценява, че суверенното право за взимане на решения по тези въпроси е на самия Съвет на държавите членки. В този смисъл аз мога само да "мисля на глас", отговаряйки на вашия въпрос", посочва той.

"За мнозина Турция е далечна страна, за приятелите ни в Кипър, за Гърция и тук в България обаче Турция е близо, тя има 80 милиона население и армия, която действа много ефикасно", отбелязва Бойко Борисов.

"Ние следим хода на събитията... ЕС има търговски връзки с Турция, има сътрудничество по въпроса за Сирия и тероризма, искаме ли ние да влошим тези отношения, искаме ли да продължим да разменяме лоши изрази на високо ниво?", пита Борисов.

"В България ние имаме мюсюлманско малцинство... ние сме много внимателни по отношение на етническата толерантност", казва още премиерът.

Бойко Борисов обяснява, че "през 80-те години и по време на "Възродителния процес" един милион граждани с мюсюлманско вероизповедание са напуснали България. И ние щяхме да имаме Косово тогава, ако не беше мощният Варшавски договор".

"В България имаме 1300 джамии. Когато бяхме член на Варшавския договор със 100 хиляди души армия, планирахме да задържим турците за четири дни на границата в случай на нападение, докато дойде помощ от Съветския съюз. Ние винаги ще стоим на европейска позиция по въпроса за Турция, но ако искаме това да се промени, трябва да го обсъдим - ако нещо се промени, тогава трябва то да намери отражение в отбранителната политика", пояснява Борисов, цитиран от БТА.


216
Още от Политика
Руски издания: България ще е слаб председател на ЕС
Напиши коментар Коментари
203
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
бойко не е български държавен глава а турски васал !
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами тогава разпуснете армията и се отбранявайте с язовири.

Егати хаховците сте.
201
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 197
В Китай комунизма не е рухнал, икономиката им също.Имам впечатление покрай контактите ми с китайци,че всъщност има и повече демокрация там,отколкото в нашата прекрасна не-комунистическа страна
200
6
 
5
 
! Отговори
Anatoli73 преди 1 седмица
Po dobre da biaxme Kosovo ot kolkoto shepa banditi sas narodni I darjavni pari da stavat miliarderi
199
6
 
19
 
! Отговори
Глупости преди 1 седмица
3 дни щяха да задържат турската армия само граничните поделения и граничните дивизии в Елхово, Грудово, Звездец и Тополовград. За 3 дни България щеше да мобилизира още 1 млн. войска, която да помете аскета в Босфора... А да сте чували нещо и за язовирите по границата!? Тогава имахме армия, а сега Шкембе войвода...
198
3
 
3
 
! Отговори
Дъртия1 преди 1 седмица
Брейййй, тоз ББ. А пък ако не беше Тодор Живков, сега щех да съм таксиметров шофьор.
197
3
 
8
 
! Отговори
тъжно преди 1 седмица
С една дума, след такива генерални обобщения, единствената възможна оценка е : ***, помислил се за фактор в световната политика.
А относно силата на Варшавския договор----Комунизъмът рухна без значение колко ракети имаше СССР и БГ. Икономиката, байно, икономиката......
196
6
 
12
 
! Отговори
Трак преди 1 седмица
У нас щяхме да имаме Косово , ако не беше героизма на Костов през 1999г.
195
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само че не Косово, а Кипър.
194
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има такава професия Родината да защитаваш но това сегашните няма как да сторят ако се наложи на старата служба ще разчита Бройко но старото затова е старо и да го обладават знае как да застава
193
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бройко да се замисли какво говори или какво му пишат да говори добре е да стои на земята а не да хвърка из облаците защо Швейцарците са най-добрата армия щото стратегия имат хората Алпите и народа който ги населява са едно военната им доктрина е свързана с това което природата им е дала нека някой посмее при нашите дадености нула стратегия предците ни са умеели да извличат максимума от уникалния релеф на родината ни що армии са приключвали славните си походи в нашите проходи
192
16
 
23
 
! Отговори
На бас че преди 1 седмица
Русия никога повече няма да помогне на българската държава.България обърна гръб на Русия и стана подлога на ЕС.Така че руснаците разбраха кой колко струва.
191
18
 
11
 
! Отговори
Изумен преди 1 седмица
Ищял си да задаржиш турската армия колко 3 4 дена ли тогава и братушките нямаше да могат да помогнат след войната в Афганистан тогава президентат им Йозил ако бе баредил да се войова с Н.Р.Б. след колко часс щяха да пият кафе в Софието
190
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия е велика, Крим е руски завинаги!
Свикнаха ли лицемерите в Англия, Франция и САЩ и слугите им в България???
189
20
 
26
 
! Отговори
usa = на джудже преди 1 седмица
НЯМА НИЩО ПО ВЕЛИЧАВО НА ЗЕМЯТА ОТ ВЕЛИКАТА ВСЕЛЕНСКА СИЛА РУСИЯ. НАШИ БРАТЯ ПО КРЪВ И РЕЛИГИЯ.

РУСИЯ ФОРЕВЪР
188
8
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
29 години по-късно и 29 часа вече не можем да задържим турската армия на границата. Факт.
187
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боко комунето познавате ли го?
186
28
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Ще имаме пари за силна армия ,когато осъдим продажните политици и спрем кранчетата с ,които ни източват от Кремъл!!
185
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 183

Стига с тая Русия бе. Нефт и газ продават навсякъде. Като отрежат вноса от Русия и край с нея. Няма да има пари дори и за турски памидори и ще продължат да се изхранват както е било векове наред с репи и моркови.
184
5
 
42
 
! Отговори
X преди 1 седмица
За още неща ще се сетиш Бойко! Не само за Варшавския договор....но за тях после,като им дойде времето! Тогава ще разбереш какви са американските ти и Брюкселски приятели т.е. колко струват! То и сега се вижда де - обезлюдена България, липса на икономика ,здравеопазване ,образование ,армия ,сигурност и т.н.