Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за Х клас?!

БСП не харесаха програмата по история, искат оставка
Обновена: 23 яну 2018 17:04 | 23 яну 2018 12:30, Веселина Йорданова
208
Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за  Х клас?!
Снимка: архив, БулФото

Градският съвет на БСП – София поиска оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради програмата по История и цивилизация за Х клас.

Според социалистите тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма.

От Градския съвет посочват, че учениците ще трябва да усвояват и запаметят като най-типични за историята от първата и втората половина на ХХ век следните понятия: терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, "трудововъзпитателни общежития" (лагери), горяни, "Възродителен процес", социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване.

"Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание – Септемврийското въстание. Няма дума за приетия още през 1924 г. Закон за защита на държавата, който през 40-те години се насища с още по-радикални наказателни текстове. Няма дума за убитите без съд и присъда български комунисти, земеделци, леви интелектуалци, сред които Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Няма дума за присъединяването на България към фашистката коалиция с активната роля на Богдан Филов и Борис ІІІ. Няма дума за убитите деца от Ястребино, за набучените на коловете глави на партизани и ятаци. Няма и дума за фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, Холокоста, концентрационни лагери", се посочва в позицията.

Според софийските социалисти заиграването с българската история, пренебрегването на крупни исторически събития, опитите да бъдат заличени фашизмът и хитлеризмът от паметта на българския народ ни разделя не само като общество, но и от фундаменталните ценности на Европейския съюз.

"Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас. Да се организира обществено обсъждане на програмите по българска история и по българска литература, разработени за българското училище, с оглед на тяхното обективно осветляване", настояват от БСП - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
14
 
13
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Алооо, БСП .Стига с тез обществени обсъждания и искана на оставки. Не разбирате ли че вашата свърши. Няма по голяма истина от това че ВОСР съсъпа Русия , половен Европа и България. В учебниците пише истината и тя не ви устрова.Но като всяко нещо има начало и край. Вашата свърши.Защо не можете да го разберете със спинозния си мозък?
30
9
 
15
 
! Отговори
varg преди 6 години
До АманНяма убити без съд и присъда,всеки си е получил заслуженото за зверствата,които е сторил против честният трудо народ на Народна Република България.Или искате да е както сега за убийство дори да се разминавате с леки присъди,защото имате пари да си купите свободата.
29
15
 
16
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
А ИЗБИТИТЕ В ЛАГЕРИТЕ ПОЛИТ. ЗАТВОРНИЦИ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ИМА ЛИ ГИ ?
28
5
 
20
 
! Отговори
дядови преди 6 години
Не симпатизирам на БСП, но политическото изопачаване и премълчаване на исторически истини води до опростачване и дебилизация на хората, до повтаряне на стари грешки !
27
7
 
15
 
! Отговори
varg преди 6 години
Никога не трябва да се забравят зверствата на фашизма.В хърватия по време на Втората световна война е единственият досега в света концлагер за деца и дори бебета.
26
18
 
20
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Снощи по БНТ имаше предаване за социалистическите концлагери в Белене и за изродските престъпления на БСП. И тия сега ревнаха за....ястребенчетата. Олии, колко са мили, как мислят за децата, а? А къде са убитите без съд и присъда в Белене и Ловеч? Къде са техните деца, на които им е забранявано да учат? И защо ни натрапвате една лъжлива история за деца-герои, които вие самите сте изфабрикували-да я учат нашите деца? НЕ Я ИСКАМЕ,НЕ ИСКАМЕ ЛЪЖЛИВИ пропаганди,независимо от коя партия са!
25
12
 
20
 
! Отговори
varg преди 6 години
До ГенадиТрябва да се изчучават престъпленията на демокрацията след 10 ноември 1989 година.Все пак изминаха вече 30 години оттогава насам.Не малка част от новата българска история са това.30 години на геноцид над етническите българи в България.
24
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Когато навремето кандидатствах история трябваше да знам изследването на всеки наш водещ историк, защото имаше разногласия между тях... - Марков, Пантев, Фол имаха големи различия по дадени събития... - не бяха единни, дори за годината на славянската азбука - 865 или 855...
23
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България е имало фашисти и поклонници на Мусолини и Хитлер, но властващ фашизъм не е имало!Затова комунистическите историци измислиха термина монархо-фашизъм, с което се доказаха като всичко дру,го, но не и историци!
22
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че не трябва да се забравят терористчетата, те са важна част от историята на партията.
21
15
 
30
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Трябва да се изучават престъпленията на комунизма Децата трябва да знаят за лагерите на смъртта, доносниците на ДС, режима на тока, празните магазини, затворените граници, партийната пропаганда в училищата чрез пионерски и комсомолски организации, пропагандиращи престъпния комунизъм.В учебниците да пише за мавзолея в центъра на София с препарирания убиец-комунист вътре и как водеха учениците да му се кланятВсичко това трябва да се учи и помни, защото е важна част от историята ни
20
13
 
12
 
! Отговори
мъка преди 6 години
Отишли са, горките, при отговорността, която столетницата още не е поела за комунистическите престъпления. Ненавиждахме тези комунистически творби, а въпросите които задавахме на родителите си им изправяха косите. Помня, когато попитах майка си защо Павлик Морозов е предал баща си. Не че не ни го "разясни" другарката, ама нещо не ми е било баш-таман обяснението, та, питам я аз насред улицата, а на нея и се насълзиха очите, огледа се наоколо и вика ш-ш-ш-шт, такова нещо с баща ти не може да стане
19
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като бях малка ни учеха да повтаряме фразата" Русия ни е освободила от турско и от фашистко робство" . Повтаряш докато не затъпееш
18
6
 
4
 
! Отговори
varg преди 6 години
И аз това се питам.
17
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде? На ***, където им е мястото
16
21
 
17
 
! Отговори
к преди 6 години
Какъв антифашизъм ги гони? Фашизъм е имало в Италия. А Септемврийските бунтове от 1923 г.(!!!) не са никакво въстание а чист анархистки тероризъм.
15
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На другарите в главата им е тотлна каша?! Още не могат да излязат от зловещия филм. Тоя лаф за фашизма са го измислили самите те, да плашат народа. Фашизъм е имало в Италия. Точната дума е национал-социялизъм. *** социализъм нали... не върви някак си да се боят точно те срещу нагу, та затова фашизъм.А за Света Неделя, учи ли се, ме интересува? И кой стои зад това подло деяние.
14
19
 
19
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
Няма такова нещо антифашистка съпротива в България. Докато нацистка Германия и СССР бяха ортаци и крадяха заедно части от съседите си, къде беше съпротивата на ***? Никъде, всичко бе ОК. Чист фалш са напъните на рубладжиите.
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските историци с някои малки изключения са продажници. Те са едни гладни надничари. Интересуват се кой ще им плати и срещу пари могат да напишат, че бялото е черно и обратното.Най-често не правят никаква наука, а се занимават с пропаганда. Пристрастни са. Едните дърпат към комунизма, другите към антикомунизма, без да разбират, че са еднакво противни на обществото.А най-долни са историците дето членуват в някоя партия или я обслужват медийно и пропагандно.!
12
25
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
В този ред на мисли сигурно ще попитат и за ген. Вл. Заимов... - руският агент, който отдава силите си за сваляне на законно избраното правителство. В стария български филм "Цар и генерал" комунистическата цензура е пропуснала да цензурира следната реплика между майора от руското разузнаване и генерал Заимов:- Владимир Стоянович... - обръща се към него майорът- Слушаю таварисшч майор... - отговаря генералът...