Край на хартиената администрация! Свършва се ходенето по гишетата

Сега за 1422 предоставяни услуги от бизнеса и гражданите искат 5985 документа
24 яну 2018 07:00, Елка Василева
81
Край на хартиената администрация! Свършва се ходенето по гишетата
Томислав Дончев. Снимка: архив, Булфото

“Хартиената администрация” окончателно ще изчезне, а бизнесът и гражданите ще си отдъхнат от ходене по гишетата. Това заяви пред “Труд” вицепремиерът Томислав Дончев.

Предвидено е от 1 ноември тази година администрациите да обменят документи единствено по електронен път, допълни Дончев, в чийто ресор е създаването на електронно правителство.

Още от началото на февруари всички административни органи са длъжни да регистрират профили в системата за е-връчване.

Тази система предоставя възможност за връчване по електронен път на фишове, глоби и други административни актове, въведени със закон.

Услугата позволява на гражданите, на бизнеса и на други организации да изпращат документи до администрациите, както и жалби и заявления по Закона за достъп до информация. Достатъчно е гражданите еднократно да се регистрират с ПИК на НОИ или квалифициран електронен подпис. По този начин драстично се ограничава времето и се намаляват разходите за взаимодействие с администрацията.

Към януари тази година 135 са институциите, които реално участват в електронен обмен на съобщения, а още 272 са заявили, че са готови да се присъединят до края на месеца.

Анализ на експерти на ДАЕУ показа, че за 1422 административни услуги, които предоставят, чиновниците изискват 5985 документа от гражданите и бизнеса.

За пръв път агенцията направи конкретни крачки към същността на електронното управление – от изискване на хартиени документи и разхождане на хората по опашки на гишета да се премине към служебен обмен на данни от регистри.

За да се премахне изискването само на 12 хартиени документа, в момента тече изменение на над 70 закона и повече от 100 подзаконови нормативни актове. Причината е, че в голяма част от законите е записано, че даден документ се издава на хартиен носител, подпечатан с мокър печат.

От първи март по предложение на правосъдното министерство свидетелство за съдимост за неосъждани няма да се издава от съда. Информацията за статуса на гражданите ще се удостоверява по служебен път.

До края на март Дончев трябва да представи пред Народното събрание доклад за текущото състояние на електронното управление. От левицата поискаха да знаят къде са потънали 2 млрд. лв. за е-управление, давани в периода 2002-2016 г. Дончев обяви, че са похарчени едва 100 млн. Той подчерта, че купуването на компютри и принтери от администрациите не е е-управление.

Оказа се, че не отговаря на истината и широко тиражираното твърдение, че Естония е похарчила само 50 милиона лева за електронно управление. За последните 15 години Естония харчи приблизително 1% от годишния си национален бюджет за електронно управление, т.е. приблизително 60 милиона евро годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говори ми, говори :)
31
2
 
33
 
! Отговори
Смях преди 6 години
Това го чувам сигурно за 10ти път. Въобще не им вярвам.10 години нищо. Потрошени стотици милиони за системи, които не си комуникират и работят, колкото да се каже, че там ТЕ са направили нещо. Щеше да е смешно, но е тъжно, защото ние го плащаме.
30
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червената русофиилистик-путинофиилска измеет ревее :) Свършват им кражбите :)
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Аз съм за електронните услуги, ама ти знаеш ли колко "потребителя" няма да могат да се справят с тях, и то по най-различни причини ....
28
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега какво ще правим лелките,седнали зад компютрите и само гледащи в тях?
27
3
 
49
 
! Отговори
ведър преди 6 години
Тази сутрин тотално вбесих една чиновничка - носех си всички необходими документи...
26
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавията след година: "Защо още се бави електронното правителство?", "Дончев: Нещата не стават с магическа пръчка, трябват допълнителни 50 милиона от бюджета".
25
3
 
32
 
! Отговори
resoren преди 6 години
това го обявява всяко правителство на герб и хартията става все повече и повече.
24
1
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
сам си го каза...не бързай!!!!
23
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
До да 20Не бързай да се радваш. Когато преди години въведоха системата за документооборот в митницата, се наложи да увеличат броя на служителите, които работят с нея. Така, че в България не винаги електронно значи по-малко работещи в системата хора.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не те разбрах, искаш да се радваме, че герп крадат по-малко ли? За теб тва ли е "идеално управление" краде се, но по-малко от "предишните" или личи по-малко. ***
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От левицата поискаха да знаят къде са потънали 2 млрд в периода 2002 -2016 Еми да питат сами себе се ..те бяха на власт 2005-2009 Преди това коалиционните им партньори Доган паша и оня плеш*вия с имотите му Интересно как нищо не казват за потъналите 3 млрд за Белене и още 4 млрд за КТБ
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно за митниците ми беше думата .. за омазването
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко струва това реално, а колко сигурни се съхраняват данните ни? Тези дни попаднахме на поредното "творение" полузакупено, леко обработено но влязло на въоръжение в администрацията - тотално омазване... за пореден път.
18
4
 
8
 
! Отговори
да преди 6 години
лоша работа..сега що пара'зити , които работят по гишетата на длъжност "шеф на водопад" ще се окажат излишни..лоша работа:-):-):-):-):-)недоволството ви е логично и разбираемо:-):-):-):-)
17
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 6 години
Кризисен PR? Това го слушаме отдавна. За какво електронно правителство говорите, като една керлива платформа за митниците издънихте.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къор фишеци за наивници.....Години наред крадете ,трупате милиони и обещавате.....а народа ви яде попарата....Мизерници !
15
5
 
10
 
! Отговори
До стария член 2.4см преди 6 години
Вас гербавите все мъжки задни части ви влекат! Бегом към Симитли!
14
4
 
11
 
! Отговори
Дебелашки преди 6 години
Такова управление е за държави с некорумпирана съдебна система.
13
5
 
25
 
! Отговори
Смех преди 6 години
Соросоиден плъх. Ще бъде същото като със сайта на КАТ. Влизаш вътре и нищо не можеш да видиш. Фишовете пристигат по пощата, като в 18 век.