Край на хартиената администрация! Свършва се ходенето по гишетата

Сега за 1422 предоставяни услуги от бизнеса и гражданите искат 5985 документа
24 яну 2018 07:00, Елка Василева
81
Край на хартиената администрация! Свършва се ходенето по гишетата
Томислав Дончев. Снимка: архив, Булфото

“Хартиената администрация” окончателно ще изчезне, а бизнесът и гражданите ще си отдъхнат от ходене по гишетата. Това заяви пред “Труд” вицепремиерът Томислав Дончев.

Предвидено е от 1 ноември тази година администрациите да обменят документи единствено по електронен път, допълни Дончев, в чийто ресор е създаването на електронно правителство.

Още от началото на февруари всички административни органи са длъжни да регистрират профили в системата за е-връчване.

Тази система предоставя възможност за връчване по електронен път на фишове, глоби и други административни актове, въведени със закон.

Услугата позволява на гражданите, на бизнеса и на други организации да изпращат документи до администрациите, както и жалби и заявления по Закона за достъп до информация. Достатъчно е гражданите еднократно да се регистрират с ПИК на НОИ или квалифициран електронен подпис. По този начин драстично се ограничава времето и се намаляват разходите за взаимодействие с администрацията.

Към януари тази година 135 са институциите, които реално участват в електронен обмен на съобщения, а още 272 са заявили, че са готови да се присъединят до края на месеца.

Анализ на експерти на ДАЕУ показа, че за 1422 административни услуги, които предоставят, чиновниците изискват 5985 документа от гражданите и бизнеса.

За пръв път агенцията направи конкретни крачки към същността на електронното управление – от изискване на хартиени документи и разхождане на хората по опашки на гишета да се премине към служебен обмен на данни от регистри.

За да се премахне изискването само на 12 хартиени документа, в момента тече изменение на над 70 закона и повече от 100 подзаконови нормативни актове. Причината е, че в голяма част от законите е записано, че даден документ се издава на хартиен носител, подпечатан с мокър печат.

От първи март по предложение на правосъдното министерство свидетелство за съдимост за неосъждани няма да се издава от съда. Информацията за статуса на гражданите ще се удостоверява по служебен път.

До края на март Дончев трябва да представи пред Народното събрание доклад за текущото състояние на електронното управление. От левицата поискаха да знаят къде са потънали 2 млрд. лв. за е-управление, давани в периода 2002-2016 г. Дончев обяви, че са похарчени едва 100 млн. Той подчерта, че купуването на компютри и принтери от администрациите не е е-управление.

Оказа се, че не отговаря на истината и широко тиражираното твърдение, че Естония е похарчила само 50 милиона лева за електронно управление. За последните 15 години Естония харчи приблизително 1% от годишния си национален бюджет за електронно управление, т.е. приблизително 60 милиона евро годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
25
 
! Отговори
НЕ преди 6 години
Нали не си мислите че хилядите чиновници ще се дадат без бой?
11
4
 
15
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Да ама не,когато в личната карта бъде вкаран чип с електронен подпис тогава може да се говори че нещо е започнало,сега е-подпис се купува и много малко хора имат такъв.
10
2
 
16
 
! Отговори
криста преди 6 години
ПИК на НОИ ли ? Не е ли ПИК на НАП ???Иначе това е просто чудесно, ако се осъществи !!!
9
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка, съд и затвор за гербавите ***! Не ви вярваме и не ви искаме!
8
7
 
36
 
! Отговори
Anon преди 6 години
На този само като му видя интелигентната физиономия и ми е ясно, че още бърка компютри с компоти... най- вероятно има някакви пари за усвояване и някой му е спуснал опорните точки да обяснява за електронното правителство. Мъка...
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз, на тези некадърници от герб...не им вярвам да направят нещо истински качествено.
6
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край на хартиената администрация! Начало на "имаме срив в системата", "имаме технически проблем"...
5
4
 
24
 
! Отговори
Ninja преди 6 години
И тогава.....един мармот .... :)
4
7
 
39
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Как да познаеш, че гербераст лъже? Ами мърда си устните!
3
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не вярва на лъжливи, крадливи гербери, а тоя е за затвора,а не да си показва гадната габровска крадлива муцуна!!!
2
5
 
45
 
! Отговори
Коментирайте преди 6 години
В много държави много услуги са електронни за улеснение на жителите. Да речем една Англия , изгубваш или ти открадват шофьорската книжка , влизаш на сайта отреден за целта и поръчваш нова на адрес до 3 работни дни срещу 20 паунда. и изобщо много подобни услуги , няма малък талон няма нищо има само пластика и всички глоби и точки се начисляват електронно без да ходиш по гишета да чакаш син талон и простотии. Един малък пример поне що се отнася до шофиране. Това според вас как би било в България
1
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некой верва ли на плешивец@?! Това го слушаме вече 15 години. Какво направи оня балери борисов при предното правителство освен да предложи държавата да направи мейл адрес на всеки от мит'ряла!