Под заплаха от санкции: Промени в Закона за авторското право

Законовите поправки са стъпка към демонополизация, обясниха Патриотите
Обновена: 26 яну 2018 14:30 | 26 яну 2018 13:19, Камелия Цветанова
9
Под заплаха от санкции: Промени в Закона за авторското право
Снимка: НС, архив

Под заплахата от санкции парламентът промени Закона за авторското право и сродните му права и въведе европейска директива, свързана с колективното управление на авторските и сродни права.

Тя трябваше да бъде транспортирана в родното законодателство до април 2016 г., но това не се случи.

"Сега, за да се оправи тази грешка и да се съобразим със започналата наказателна процедура и риска да плащаме по 20 000 евро на ден санкции заради това, че не сме приели директивата, се промени законът“, обясни Християн Митев от Обединени патриоти.

Още по темата

Според него законовите поправки са стъпка към демонополизация.

С промените се създава нормативна уредба за колективно управление на авторските права с цел по-добро управление, прозрачност и отчетност.

Определят се и изискванията за получаване на многотериториално разрешение за използване на музикални произведения онлайн.

Регламентират се правомощията на министъра на културата при осъществяването на контрола върху дейността по колективно управление, свързана с регистрацията на организациите и дружествата и контрол върху дейността им.

Колективното управление на права вече ще може да се извършва и от независими дружества за управление на права, получили регистрация в Министерството на културата. Сега действащите организации за колективно управление на права и техните тарифи ще се запазят.

Предвиден е 6-месечен преходен период, в който регистрираните организации да приведат в съответствие със закона уставите си.

Дава се и възможност на ползвателите на авторските права да искат промяна на тарифите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Даваш за обсъждане преди 6 години
току що завършена дисертация.Защитата й се състои след около два месеца.След това можеш да я оформиш като монография и да я публикуваш. Ако го направиш преди защитата, това дразни и Научния съвет, и останалите ти колеги. Имало е такива случаи, но обикновено им провалят защитата или ги връщат за преработка.Ако следваш установения ред, в рамките на двата месеца преди защитата някой може да публикува от свое име труда ти. Знаете ли колко такива случаи има в БАН и във ВУЗ-овете? Тепегьози бол.
8
0
 
1
 
! Отговори
както преди 6 години
в селското стопанство,изкупчиците печелят повече от фермерите - регистрираните дружества за колективно управление на авторски права, печелят повече от авторите. После държавните рекетьори имат повод да водят "борба срещу нелоялните практики при храните" и съответно "борба срещу нелоялните практики с авторското право"... Както обикновено от всичко печели Пеевски.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаш предвид, че НИЕ трябва да плащаме по 20000 евро на ден защото вие сте спали?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е държавата и Федерацията на Цеко Минев да наливат пари за организация и реклама в градчето на Цеко Минев и пистите на концесионера Цеко Минев.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4Ми то вие много грешно разбрахте демокрацията. Решихте, че е анархия и всеки да прави каквото си иска. Да ама не, в една демокрация има закони и те се спазват то за това в България нещата никога няма да се случат, защото балканеца не обича да живее по правила освен ако не е диктатура щот тогава няма мърдане и ще не ще...
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бро това с третия пол им сее отразило сигорно та почнаха да бутат имитации нормални ли са или пеят старите песни щото фалираха и не им купуват *** някъде да сте видели ограничения само в бг ограничения с какво ли не смешно е ограничения с тв аз пък питам сем дее да плащанме по няколко пъти еи затова си слагам декодера другата седмица и лев нема да дам
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли слънчасаха за глупости
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можело значи да се работи...
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама защо трябва все да е под заплаха от нещо че да си свършите работата не мога да разбера???