Брюксел с 6 наказателни процедури срещу България

Еврокомисията иска по €23 хил. дневно глоба за неприлагане на директива
25 яну 2018 19:32, Екип на Dnes.bg
46
Брюксел с 6 наказателни процедури срещу България
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви днес, че започва или придвижва напред общо шест наказателни процедури срещу България за неспазване на европейското право.

Сред тях е и искане, изпратено днес до Европейския съд в Люксембург за налагане на ежедневна глоба от по 22 226 евро за затова, че правителството не е информирало Европейската комисия за  пълното адаптиране на националното законодателство към Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Това е трябвало да стане до септември 2016 г.

Европейската директива за високоскоростните мрежи изисква, когато се планира нова инфраструктура – пътища, водопроводи, топлопроводи или се правят ремонти на съществуващи, да се включва и поставянето на кабели за интернет, за да се намалят разходите. Брюксел е изчислил, че 80% от парите за поставяне на оптични кабели отиват за откопаване и закопаване на пътищата, под които те минават.

С днешното си решение Брюксел придвижва напред няколко стари наказателни процедури заради неполучени удовлетворителни отговори от София на свои по-ранни предупреждения.

Последна възможност се дава по изискването да се разделят производителите от доставчиците на енергия и да се засилят правомощията на националния енергиен регулатор ДЕКЕВР. Еврокомисията смята, че поправките в българското законодателство, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет и на Директивата за природния газ, са погрешни и не следват духа на европейското право. По-специално Комисията смята, че избраните модели за отделяне на собствеността върху тръбите, от тази да преносителите и разпределите на газ, са погрешни. Еврокомисията намира за неправилни и българските разпоредби, които дават възможност на газовите оператори да отказват свързване с извинението, че нямат капацитет да приемат повече клиенти.

На последната права преди внасяне на съдебен иск пред Европейския съд на ЕС е и наказателната процедура за промените в регламентирането на финансовите услуги. Еврокомисията намира, че Директивата за пазарите и финансовите инструменти не е приложена изцяло в България. Тази европейска директива изисква фондовите и стокови борси да бъдат по-прозрачни и да се отреже достъпът за търговия с финансови инструменти извън регламентираните пазари. По-специално се иска да се уреди въпросът с получаването и предоставянето на такси, комисионни и други парични и непарични облаги от страна на финансовите институции към техните клиенти. ЕС реши да поправи правилата след финансовата криза, която беше причинена отчасти и от слабата регулация на финансовите пазари. Тази директива е трябвало да бъде приложена у нас до април 2016 г.

Нов ход е даден и на наказателната процедура за несъответствието на българското законодателство на изискванията за прилагане на европейската заповед за разследване по наказателни дела. По силата на тази заповед българските власти трябва да третират по еднакъв начин молбите на разследващите органи от европейските държави за предоставяне на доказателства, както тези, които идват от българското следствие. Поправките в НПК за изравняването им е трябвало да бъдат направени до май 2017 г. Заповедта за разследване е следващ етап след европейската заповед за арест, която ЕС възприе, за да облекчи борбата с тероризма и престъпността.

Правосъдното министерство получава „честитка“ и по неприлагането в българското право на Директивата за правото на достъп до адвокат. Според европейското законодателство всеки, заподозрян в престъпление, има право на справедлив процес и на защита от служебно назначен адвокат.

По четирите наказателни процедури Еврокомисията дава срок на правителството да се поправи до 2 месеца, след което ще подаде иск пред европейския съд.

Нова наказателна процедура е открита срещу начина, при който у нас се регистрират защитени храни и селскостопански продукти. Еврокомисията установява, че в България се прилагат правила от 1999 г., които е трябвало да бъдат отменени при влизането на страната в ЕС преди 11 г, или най-късно до 2008 г. Това не е станало. България трябва да защитава националните си марки на европейско ниво, а не да ги брани протекционистично само у нас, казва Еврокомисията.
 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Веднъж ни жулят ЕРП-та и всеваъзможни ВиК дружества понеже ДЕКЕВР не си върши работата и още веднъж ще глобят България т.е. пак нас за това, че ДЕКЕВР нямала правомощия. Да не забравяме и че ДЕКЕВР се изхранва пак от данакоплатеца.
44
0
 
3
 
! Отговори
Бойко Магистралата преди 9 месеца
Абе как всичко на един път ще правиме? Нали всяка година трябва да копаеме асфалта и да полагаме нов. Иначе от какво ще печелят фирмите ни?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, нали всичко беше "мед и масло", ге?! Ко стАнА ся?! Процедури!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Парламента ни не струва. Лош материал
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мутрите, че ги роди БКП--то, роди ги.
Ама вместо да ги изметем от политическата сцена си ги харесахме като Герб.
45 години ги избирахме с 99%, свикнахме да избираме само такива. И като я видяха тая партия Герб, хеле като го видяха Боко - разтривача на уши - ми легна им на сърцето.
Делаверки, рушвети туй-онуй. Блага работа.
И никаква отговорност, че и законите - мутренско - комунистически.
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още ни таковат, защото бяхме комунисти с Русия.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЯЗЪК!
ГОЛКОВА ПРЕГРЪДКИ И ЦЕЛУВКИ РАЗДАДЕ БОКО И ПАК НЕ МОЖА ДА ИМ УГОДИ.
38
5
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 9 месеца
Бисмиллях, доволен съм
37
1
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 9 месеца
Камунизъмчик ли искате а искате ли а искате един як у г.за май олимпииски надежди ахахаха!Ще слушате какво казват европейците иначе няма папу има пандел!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко бре!!!Трябва по някакъв начин да се изравни салдото между получено и върнато!!Няма да се набутат да дадат повече заради черните ви,балкански,български очи,я!!
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво стана сега. Нали имаше прегръдки, целувки, добре стоите, перфектни сте и хап глоби. Ами да си ги плащат тез артистите дат се целуваха, защо народът да плаща техните грешки.
34
2
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 9 месеца
До възмутен

Тия мутри не паднаха от Марс роди ги БКП-то навремето олимпииски надежди гребци плувци биячи и друга сволоч!В Русия стана същото олигарси с Джи класи а другите живеят в панелки и немогат хляб да си купят!Повече камунизъмчик никога на който не му изнася в една лодка и да гребе към Карея Северная ама чакай май и те не го искат вече а искат с Южна да се обединят то там Хюндай Самсунг а у Северна и леб даже нема!
33
0
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 9 месеца
Докато мутри са на власт от държава се превръщаме в територия. Народа ще плаша заради греховете им. Престъпниците са на свобода, за да избира народа други престъпници. Цял живот ще плащаме заради тези които ограбиха родината.
32
0
 
18
 
! Отговори
DD преди 9 месеца
Защо така нали юнкер е пръв приятел на боцко все се прегръщат и целуват, а пък глоби
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега парите за глобите да се удържат от бат бойковите калинки
30
4
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 9 месеца
До Ние не сме

Не приказвай глупости я почни една процедура и народа ще обезкости!Парите в държавата идват от наши гастарбайтери в Европа и от еврофондовете пробвай да ни извадиш от съюза.Тва означава че младите няма да ходят на обмен по програмите Еразъм и тн.Половината държава ще се изсели!Без ЕС ставаме част от Турция!Русия ли ще ни храни та те един Крим мост не направиха или па Китай.Българина иска лесното и ЕС дава ако са китайците нема и един йоан да видите мутри прости!Ше ми краде той!
29
1
 
11
 
! Отговори
Да, но преди 9 месеца
Те санкциите ще приложат, но персонално наказани тук няма да има.Нали мръсниците няма да плащат от джоба си.Само със санкцийки няма да се оправят нещата.Трябва последен жълт картон, а може и преждевременно прекратяване на ПРЕ(дсе)ДАТЕЛСТВОТО.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И кои са виновните за това че нищо не е изпълнено? Кои ще плащаме за несвършената работа от селските управници? Овцете ли? Щото не вярвам селянчетата дето се правят на управници да извадят от джоба си и да платят глобите затова че са проспали сроковете!
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама защо се стресирате? Глобите на наш гръб.Гювеча от ЕС е за тях. Всичко точно.
26
1
 
10
 
! Отговори
От село преди 9 месеца
В ЕС има само две български запазени марки в ЕС за 10 г членство - розовото масло и суджука. Ама суджука сега не е модерен, щото е символ на корупцията на Герб. Дано, ако променят правилата за регистрацията на храните, да се отприщи това, да се чуе за българските домати, чушки и лук