Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35,
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
15
 
! Отговори
А ЗА ДРУГИТЕ преди 6 години
ЗА КОЙ Е "СКЪТАЛ" МНОГО ЕВРО г-н ГОРАНОВ , ЩЕ БЪДЕ 22ри ВЕК !!!
65
3
 
35
 
! Отговори
Горкия Горанов преди 6 години
Този с всичият ли си е? Нека покаже е дна страна в която еврото работи да не са се дигали цените в последните три месеца> Бензунът на пример.С такива неграмотници е пълно в ГЕРБ. Затова хубавите идеи на Бойко Борисов за светлото бъдеще и технологиите на Цветан Цветанов за спечелване на изборите не и не и не. Няма да се рализират. и ще ни вкарват еврото в заТника на Горанов и без да го мият ще му набутат в устата му.
64
3
 
39
 
! Отговори
Германия преди 6 години
От първа ръка, германците казваха, че едно елементарно постригване, което е било 40 марки, при въвеждането на еврото е станало 40 евро. Или ако сега едно постригване ми е 40 лева, при еврото ще стане 80 лева, а и като зная българската алчност, ай не мерси.Германия не спира да плаче за марката. Фактите, че хитрите британци си запазиха валутата, говори много.
63
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В самата Германия преди време,когато се прие еврото,цените се повишиха по две,а покупателната способност на парите се смъкна и вместо 2 марки да са 1 евро,реално беше 1 евро равно на 1 марка,т е. 50%.Аз сега на очите си ли да вярвам или на сладки приказки?И чехите затова не искат еврото.
62
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя гербер лъжо повече от Симеон Дянков.
61
26
 
6
 
! Отговори
Учил е. преди 6 години
За какво да те льже бе? Нито от тебе яде нито от тебе пие!
60
2
 
29
 
! Отговори
бе преди 6 години
да лъжеш хора, които знаеш, че знаят, че ги лъжеш и да продължаваш!И това да се тупанчиш пред един цял народ! Нещо сбъркано трябва да има!
59
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махайте се ве, гадове, никой не ви иска, предатели !никакво евро, по добре да приемем биткойна !
58
2
 
31
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Цялото бързане е за да могат да се вземат по-лесно заеми,които после Суджуците да усвоят!А че щели да паднат лихвите по заемите за фирмите и гражданите-трай коньо за зелена трева!
57
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя носа му ще порасне като на последната мис България.
56
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук политиците винаги са лъгали. Когато един министър-председател викаше "за бога братя не купувайте", всеки който се вслуша в призивите му си загуби парите, защото огромната инфлация ги изяде. В България призове ли за нещо държавата, гражданите по правило трябва да правят обратното.
55
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че защо да не ни лъжат,като сме такива ***?!!Колко пъти ни лъгаха,че ще цъфтим и връзваме- то демонокрадция ли не щеш,то набутване в НАТО ли,то юруш в кошарата ЕС ли и все щяха да текат реки от инвестиции и райски живот!!!Не стана ли всич1ко това "уважаеми" съговеда?Лъгаха ни,грабиха ни,мачкаха ни...а ние,великото стадо мълчахме,че и сега мълчим!!!Ето такива мошеници и грабители си отгледахме!!!Ние си ги отгледахме,никой друг!И сега си останахме същите ***!Ама все друг е вино
54
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато въведоха топлинното счетоводство за парното ни уверяваха, че така ще можем да си контролираме разходите и ще ни е по-евтино. Стана по-скъпо - освен Топлофикация храним и фирми за топлинно счетоводство... и ги храним добре.
53
2
 
24
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Най-големия проблем при влизането в Еврозоната е,че няма напускане!Гръцките проблеми щяха да се решат много по-лесно,ако бяха си върнали драхмата.Ама няма кой да им даде....Впрочем и в самия ЕС под сурдинка признават,че въвеждането на еврото в южните държави е било грешка.
52
0
 
6
 
! Отговори
Orsab преди 6 години
Telekomite prodavame na niakoi si kral, obstinska banka prodavame pak taka...da prodadem Pavlova, Ceckite i Borisov na kilogram, Goranov za hair sha im go dadem kato magdanoz.
51
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените ще се увеличат с 2-3 %, а лихвите по кредитите ще паднат.
50
1
 
34
 
! Отговори
А бе преди 6 години
На тоя Мешерето трябва да връчи златен медал по лъжи!Подмина "шведите" по всички показатели!Лъже повече и от ало-измамник....
49
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжата на политиците в България е безнаказана. Затова те се водят от принципа "сега да ги излъжем, а като разберат че са излъгани, вече ще е късно да направят каквото и да било".
48
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня времето, когато казваха "ако закрием първите четири блока на Козлудуй, цените няма да се повишат". Е, повишиха се.
47
4
 
27
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Приемете Еврото, да поскъпнат цените още повече от западна Европа, да ни цъфне и нивото на заплатите, и пенсии под 100 евро и увеличения по 5-10 евро. Ще се печата яко фалшива валута и навън никой няма да приема български евра