Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35,
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
43
 
! Отговори
Марто преди 6 години
Лъжееш! За Австрия не знам, но в Гърция знам какво стана... цените по две, доходите на място! Това е факт, питайте който искате!!! Аз бях там по това време..;)
45
1
 
41
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Когато въведохте ДДС,говорехте същите глупости.Даже уверявахте хората,че всичко ще поевтинее.Насам баламур.ници,лапайте мухитееееее.
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха!Ей това се казва мошеник,или кръгъл некадърник!Никой от Прибалтика не е бил вързан къ еврото и натрупал колосална инфлация,така,че още в "чакалнята",като освободят борда ,ще приведат в реално съответствие лева към еврото в съотношение 10:1,че и повече,на аборигените ще им се завие свят,а мошениците по властта ще натрупат милиарди!!!Ама овцете вече са го яли тоя при голямата инфлация!А какво ще стане със спестяванията в левове?!!Айде оФФци,юруш!!!А с цените по магазините?Хи-хи,оФци
43
0
 
12
 
! Отговори
Eoreti преди 6 години
Ami ako e 100 procenta uvelichenieto ili 1000 procenta? Togava ko shi praim Goranov? Izberi si niakoia krasiva mangolia i krasivo vaje.
42
0
 
50
 
! Отговори
azbeaz преди 6 години
Защо просто не продадете тая държава, какво продадохте всичко вече - електроенергията, въглищата, златото, вс. заводи за стотинки и да се приключва вече, да се знае че това подобие на държава го няма! Правят с нас каквото си искат, а ние даже колкото румънците не сме! Там се вдигнаха 100 000....тук и 1000 човека не можем да се съберем. Или ако се съберем ще е за глупости - вегани, зелените, 3 пол, ораджевите и тн...Сами сме си виновни!
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислех, че всички икономисти познават географията, но имало и изключения!
40
2
 
29
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
Когато през 2002 Австрия прие Евро то няма и една година всичко се умножи на две Горанов да не лъже
39
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжеееш, и ти като Цецко послъгваш. Всички ще обеднеем с тва евро.
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Пеевски ти нареди-ще поскъпне каквото му трябва!
37
2
 
41
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Интересно защо при всички останали се повишиха тия пусти цени..Питайте испанците, гърците или португалците. Чудно защо Швейцария, Норвегия или Обединеното кралство въобще не искат и да чуят за евро?
36
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Швеция почти се бяха доближили до приемане на ? и внезапно ги "напусна" външната министърка Ана Линд...Оттогава са много внимателни по темата.
35
1
 
38
 
! Отговори
Хм преди 6 години
То цялата Прибалтика е по-малка от България като население и не е показател!Що не каже за Гърция,Италия,Испания и Португалия,където цените са се вдигнали от 10 до 20%!?В тези държави съжаляват за приемането на еврото,ама вече излизане НЯМА!Всъщност идеята на Суджуците е,че ще могат по-лесно да вземат заеми и да ги точат-горе-долу гръцка работа.
34
3
 
39
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Нищо не разбирам от финанси. Още повече не съм врачка, за да казвам какво ще се случи в бъдеще. Но, щом го казва гербаджия, знам, че е в ущърб на народа. ГЕРБ са слуги на враговете на българския народ. Затова казвам със 100-процентова убеденост, че този лъже.
33
3
 
30
 
! Отговори
к преди 6 години
ако някой още се чуди какво ще стане с България ако гнусните еврей ни въведат еврото - погледнете Гърция, сега там средната заплата е по-ниска и от Българската а безработицата е по-висока дори и от безработицата във Франция, Италия и Испания
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъъъжльооооо!
31
2
 
9
 
! Отговори
Ikiik преди 6 години
Ia da dade konkreten primer v tablica - v koia darjava kakvi sa bili predi i posle cenite po konkretno vreme, miasto, imena na artikuli, kolichestva, magazini, zaplati, pokupatelni vazmojnosti...naprimer kolko litra benzin sa si kupuvalj predi i sled evroto s edna zaplata....ili kolko litra mliako...kolko kilograma krave maslo...kolko kilograma kashkaval...
30
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мммда нали, точно както беше със "свободният" пазар за електроенергия. Цените ще паднат да, точно така, ама НЕ и виновни естествено НЯМА.
29
2
 
35
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Нека погледнем и съседите, не само балтийските страни. Гърция махна драхмата и буммм... честито !Мързи ги много, ама и Евро-то ги довърши.Само стискам палци да приключа с моят жилищен кредит, преди да са ме суровакали от банката с едно "превалутиране" и предоговаряне, че са царе на шмекерийте.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В еврозоната ще има преоценка на активите на приватизираните, държавните и всички други предприятия, както и на банките. Ще трябва да се преоценят финансовите задължения на предприятията и хората, включително и банковите кредити.
27
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След приемане на еврото сегашните цени се обръщат в евро и се закръглят нагоре. Новите вносни стоки от страните от еврозоната ще идват по техните цени, едва ли ще са по-ниски от сегашните. Щом сега месото е 6 лв или 3 евро, не можем да очакваме в еврозоната да купуваме месо за 3 евро, защото навсякъде е много по-скъпо. Заплатите, пенсиите и левовите спестявания ще се разделят върху две поради курса евро-2 лв. А за цените на имотите ни западняците отсега говорят, че са много преувеличени.