Сергей Станишев: Не водим кампания, водим разговори!

Той бил разочарован от мнението на президента за Конвенцията
Обновена: 2 фев 2018 18:21 | 2 фев 2018 18:14, Венцислава Вельова
55
Сергей Станишев: Не водим кампания, водим разговори!
Снимка: Reuters, архив

Не водим кампания срещу никого от нашето политическо семейство, водим разговори. Това каза евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев във връзка с изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ПЕС води кампания лично срещу нея, предаде "Фокус".

Още по темата
"Бях изненадан от позицията на БСП и съм го споделил с ръководството на партията. Политиката за защита на жените е приоритет на социалистите в продължение на десетилетия, защото левицата винаги е била в тяхна защита и винаги сме разчупвали стереотипни представи. Начините за потискане и дискриминация на жената съществуват и до ден-днешен и затова ние поставяме това като приоритет. Иска ми се БСП да се вслушат в гласовете на партиите от нашето семейство, въпреки че има много различия по различни въпроси", обясни той.

Станишев уточни, че Истанбулската конвенция е документ, подписан от 47 страни членки на Европа и ратифициран от по-голямата част от тях.

"Идеята е да има общ законодателен стандарт, да се създадат политики и инструменти той да бъде прилаган от всички страни, членове на Съвета на Европа, независимо дали това е приоритет на едно правителство или не", уточни той.

Евродепутатът уточни още и че не споделя позицията на президента Румен Радев относно ратифицирането на Истанбулската конвенция.

"Дори изразявам съжаление, че тя е такава", каза още Станишев.

"Страни, в които има изрична конституционна забрана за еднополови бракове, са ратифицирали конвенцията – Грузия, Босна и Херцеговина, Полша и др. България изглежда като някакво странно явление на европейския фон", подчерта председателят на ПЕС.

"Искам да подчертая, че страни, много по-консервативни в културен и социологически аспект, са ратифицирали конвенцията. Затова искам да призова политическите сили да успокояват дебата, а не да го истериализират, защото това е тяхна отговорност. Просто цялата дискусия отиде в посока, в която наистина я няма. Представата, че ЕС иска да наложи нещо, което ще разруши българските семейства, е невярна. Никой не мисли да прави това нещо", коментира той.

По време на посещението си в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация "П.У.Л.С" в Перник Сергей Станишев се срещна с жени, жертви на насилие, и чу техните лични истории.

"Някои жени, с които се срещнах, са от кратко време тук, а други – в продължение на месеци, но видях, че в центъра те имат всичко, от което се нуждаят. Но, за съжаление, в България има много малко такива центрове – общо 20 в цялата страна, от които 12 са само за деца, а 8 за жени и деца, жертви на насилие. Има и един-единствен център за жени, преживяли изнасилване, който е в Бургас. А според конвенцията на 10 хил. души население трябва да има едно легло в кризисен център, на 100 хил. – едно легло в център за жени, жертви на насилие", каза още евродепутатът и обясни, че в момента много такива жени съдят България.

"През последните седмици се води нещо като културна война, но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, и на хората, работещи с тях - не от облага, а от човещина. Моето притеснение е, че гласът на разума и на човещината беше заглушен. Отговорността на политическите институции излезе от контрол от самото начало, когато партии от патриотичния блок говориха безумни за мен неща и дадоха старт на една тотално изкривена и фалшива дискусия. Проблемът е, че и другите политически сили в България загубиха рационалното и се впуснаха в политически популизъм", каза още той.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Защо се чудите, бе? преди 1 година
Станишев си е соро соид!
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съсела с 20к заплата в лошата Европа :))
38
0
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 1 година
1Коринт.9Нима не знаете, че хората, които вършат зло, няма да наследят Божието царство? Не се заблуждавайте! Няма да го наследят нито онези, които вършат сексуални грехове, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито мъжете,които позволяват да бъдат използвани за хомосексуални връзки, нито мъжете, които практикуват хомосексуализъм.18 Бягайте от сексуалния грях. Всеки друг грях, който човек може да извърши, е извън тялото му, но който върши сексуален грях, върши грях срещу собственото си тя
37
0
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
С кого водищ разговори бе СерГейчо? Ти в час ли си ?Кви са ти ч джендари и глопости? Целоцупният бългасрски народ иска да си има мъже и жени.Пък който му жареса да даѝ си си се нарича жендар или мендар,или какав то иска.Няма да васпитаваме децата си в педеррастиея.Тоя път преминахте границатата.
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава Серж да каже, че е жертва на домашно насилие и ще му повярвам. Или иска да се развежда и да си озакони връзката си. Никой не вярва, че онази му народи деца от любов, а не заради парите, които Серж и осигури.
35
11
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
Червени чугунени тролове,много бързо забравихте за кого леехте дитирамби преди години.Явно са ви вдигнали заплащането.
34
1
 
23
 
! Отговори
681 преди 1 година
виж кво налягай си парцалите в бюксел и не се обаждай повече - и тебе те видяхме какво представляваш.
33
13
 
19
 
! Отговори
Комунистите лъжат преди 1 година
БСП управлява 19 години от 27 години "преход" и още 45 години преди това.
В момента сме последни в Европа по доходи и качество на живот.
Не знам как може да обяснят тези ФАКТИ Станишев, Нинова и овцете гласуващи за тях. Вероятно с "международното положение", "американския империализъм", с Маркс, Енгелс и трудовете на др.Т.Живков.
32
1
 
25
 
! Отговори
стефананов преди 1 година
До ***
КАКВА РАБОТА ИМА В ЕВРОПА ТОЗИ ***.И ЗА ТОВА НИЕ МУ ПЛАЩАМЕ.ДА ОТИДЕ ДА ПОРАБОТИ НЯКЪДЕ И ДА ВИДИ КАК СЕ ИСКАРВА ХЛЯБА В БЪЛГАРИЯ.
31
3
 
31
 
! Отговори
бай Иван преди 1 година
Мнение от наследствен комунист не желаем.Тоя левак кога ще му бъде снет имунитета и съден за "излъскване имиджа на България", когато влязоха едни милиони в сметката на жена му,за заменките,както
и за изгубените секретни документи?
30
3
 
43
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
То оставаше серГей да не подкрепи конвенцията, и то навръх джендърския си празник! Честит празник и на Джендър паша, нали двамата все се споменават един друг, що не се вземат? Лично Меркел ще ги венчае!
29
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГАВРА: СТРОЯТ ДЖАМИЯ ПРЕД НДК! Ислямският храм ще е на мястото на Разрушения Паметник „1300 години България“! Павлова: "Не разбирам защо хората истерясват!"
28
2
 
31
 
! Отговори
БОКЛУК преди 1 година
СТОИ СИ В ЕВРОПА И НЕ СЕ ВРЪЩАЙ--ПОЛИТБЮРОВЕЦ СМОТАН
27
3
 
35
 
! Отговори
Дзвер преди 1 година
Този клонинг с гмо мозък да си седи по-добре при себеподобните извън страната ни!
Мерзък тип,който участва в психоатаката върху българите - от какъв зор? Да не би да сме си оправили живота, та това е последния кусур??? Продажна твар!Интересува го само личното му благосъстояниел
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я това не беше ли серегея ????
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
svoboden-narod.eu/
24
6
 
17
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
СерГей унищожи БСП,
23
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей този точно на празника ли му намерихте да го сложите! Тъкмо мислех, че сте го забравили.
22
4
 
26
 
! Отговори
То6 преди 1 година
СтанишЭв, да не си се върнал....
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има два различни сайта "Свободен народ",статията е в сайта в червено-бяло "Свободен Народ | Новините на Свободния Народ", а другият е син и е различен.