Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!

България изпълнява условията за приемане в еврозоната, увери тя
9 фев 2018 19:20, Елка Василева
265
Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!
Снимка: архив, Reuters

"Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция": България смята, че е готова за еврозоната и отхвърля обвиненията в корупция, пише в обширна публикация германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" /ФАЦ/, чиито автори са разговаряли с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Дойче веле публикува части от публикацията на ФАЦ.

Остра критика срещнаха поощрителните думи на Жан-Клод Юнкер, че страни като България следва да се приемат в еврозоната колкото се може по-скоро, припомня ФАЦ в началото на публикацията. Стори ли това, ЕС ще повтори грешката, направена навремето с Гърция, която и досега не отговаря на изискванията, твърдят едни. А други посочват, че ширещата се корупция и слабите институции в България са достатъчно силен аргумент срещу въвеждането на еврото в страната.

Българският министър Лиляна Павлова, отговаряща за европредседателството на страната, отхвърля и двата аргумента, подчертава изданието. "Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция, ние изпълняваме икономическите и финансовите условия за приемане в еврозоната", казва Павлова в интервю за ФАЦ.

Тя признава, че корупцията в България е сериозно предизвикателство, но добавя, че "във всяка страна има проблеми с корупцията". Няма причина приемът в еврозоната да бъде отлаган, твърди Павлова и посочва пред ФАЦ конкретни данни за положителния икономически растеж, ниския ръст на задлъжнялост и намаляването на безработицата в България.

Някой иска да очерни България?

В статията си ФАЦ посочва също, че още преди месец българският финансов министър Владислав Горанов е заявил, че до юни страната ще кандидатства за т.нар. чакалня на еврозоната (има се предвид механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната).

По-нататък в текста министър Павлова е цитирана с довода, че за приемането на България в еврозоната са се застъпили както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - при откриването на българското европредседателство в началото на януари, така и германският канцлер Ангела Меркел. Същото се отнася и до Шенгенското пространство, според Павлова, цитирана от ФАЦ с думите: "Ние контролираме външните граници много добре".

В тази връзка изданието между другото посочва, че с подкрепата си Юнкер се опитва да обвърже България по-тясно с ЕС като един вид противотежест срещу еврокритичните страни от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

"Очакваме да ни оценяват според постиженията ни, а не според емоции и субективни впечатления", цитирана е да казва министър Павлова малко по-нататък в публикацията. Това се отнасяло и до борбата срещу корупцията. С етикета "корумпирана страна" политически заинтересовани кръгове искали да очернят България, смята Павлова. Пред ФАЦ обаче тя не посочва никакви имена, подчертава изданието. През последните години, според министъра, страната е отбелязала голям напредък в борбата срещу корупцията, а наскоро е приела и антикорупционен закон. 

Борбата срещу корупцията: само на думи?

В тази връзка ФАЦ посочва, че в последното издание на индекса на "Трансперънси интернешънъл" за борбата срещу корупцията България е на 75 място - до Турция и след Румъния, Италия и Гърция. А според изследване, поръчано от германската Зелена партия по повод началото на българското председателство на Съвета на ЕС, в България - както и преди - не е налице достатъчен ангажимент за борба срещу корупцията. В него се казва, че антикорупционните закони не отговарят на международните стандарти. За разлика от Румъния в България корупцията почти не се преследва, се сочи в изследването, цитирано от ФАЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К`во стана с чантите?
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Павлова е цитирана с довода, че за приемането на България в еврозоната са се застъпили както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - при откриването на българското европредседателство в началото на януари, така и германският канцлер Ангела Меркел."Ето колко прости са гербавите. Това, че някой те е потупал по рамото и те подкрепя на думи, изобщо не означава, че ще получиш това, което искаш.
25
3
 
27
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Истината е, че колкото и да сме технически готови за приемане в Зоната, бихме изместили границата на Шенген и бихме отговаряли за опазването и контрола й. Както можете да се досетите, това са безкрайни милиони от трафик и контрабанда на каквото се сетите. Но европейците не са толкова глупави. На практика никога няма да станем част от Шенген, независимо че никой не може открито да каже причината (политически етикет).
24
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията ясно се обяснява, че са правени международни оценки, според които борба с корупцията у нас практически липсва, а Свинетка тръгнала да обяснява на чуждите медии, как се опитвали да й очернят партията.
23
18
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
А така Лиле... - и ти скочи веднъж... - стига е скачала само Нинова...
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай Боже, никога да не стигаме гърците. Такова бедствие, - никога!
21
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли защо е този зор да влезнат в еврозоната? Ами помислете малко! Е ще ви кажа. Първото което е валутният борд автоматично пада. Вторто и най същественото е че фиксалният резерв ще си го поделят по братски. Щото в момента няма кака да го барат щото сме във валутен борд. Третото е че всички цени ще скочат и изравнят във евро. Например което струва 1 лев ще стане автоматично 1 евро. Правете сметка и за другите неща как ще се окръглят. С една дума от миз.ерници ще станете пълни миз.ерници.
20
3
 
51
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Със тази разлика че елините никога няма да се оставят една шепа корумпирани престъпници да ги правят на магарета! Имат активно гражданско общество, което скача при всеки опит да се нарушат правата им, докато ние имаме *** народ, който е предпоставка за цялата корумпирана ***, за която е грешно да не открадне от овцете
19
2
 
40
 
! Отговори
SS преди 6 години
Грухтене ли чух ?
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"С етикета "корумпирана страна" политически заинтересовани кръгове искали да очернят България, смята Павлова."ХАХАХАХахахах Ххахаха естествено Лиляно, западът е скорил таен заговор да очернят страната при управлението на ГЕРБ.
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те имат вторият най-голям търговски флот в Света.
16
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Очакваме да ни оценяват според постиженията ни, а не според емоции и субективни впечатления",Ами те това правят бе Лиле- оценяват ви според постиженията. Затова не сме в Шенген и еврозоната.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бас ловим,че тая не може да скочи?!:-) :-)
14
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лилето живее в паралелна вселена. Така се е освинила, че не знае на кой свят е...
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз помислих че стана земетресение.
12
6
 
37
 
! Отговори
Грухх преди 6 години
Ехххх кога ще ги стигнем гърците
11
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как смеят да ни сравняват ... Гърците тъкмо се оплакват че средните им пенсии били 800 евро
10
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!"Абсолютно вярно. В Гърция дори при банкрут стандартът е европейски, докато в гербава България по време на "икономически растеж" стандартът е африкански.
9
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ша ни сравняват?В Гърция няма такава корупция и липса на закони като тук.
8
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе само чехите, забравяш Швеция, Дания и Великобритания. Не приели еврото, а са стари членки.