Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!

България изпълнява условията за приемане в еврозоната, увери тя
9 фев 2018 19:20, Елка Василева
265
Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!
Снимка: архив, Reuters

"Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция": България смята, че е готова за еврозоната и отхвърля обвиненията в корупция, пише в обширна публикация германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" /ФАЦ/, чиито автори са разговаряли с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Дойче веле публикува части от публикацията на ФАЦ.

Остра критика срещнаха поощрителните думи на Жан-Клод Юнкер, че страни като България следва да се приемат в еврозоната колкото се може по-скоро, припомня ФАЦ в началото на публикацията. Стори ли това, ЕС ще повтори грешката, направена навремето с Гърция, която и досега не отговаря на изискванията, твърдят едни. А други посочват, че ширещата се корупция и слабите институции в България са достатъчно силен аргумент срещу въвеждането на еврото в страната.

Българският министър Лиляна Павлова, отговаряща за европредседателството на страната, отхвърля и двата аргумента, подчертава изданието. "Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция, ние изпълняваме икономическите и финансовите условия за приемане в еврозоната", казва Павлова в интервю за ФАЦ.

Тя признава, че корупцията в България е сериозно предизвикателство, но добавя, че "във всяка страна има проблеми с корупцията". Няма причина приемът в еврозоната да бъде отлаган, твърди Павлова и посочва пред ФАЦ конкретни данни за положителния икономически растеж, ниския ръст на задлъжнялост и намаляването на безработицата в България.

Някой иска да очерни България?

В статията си ФАЦ посочва също, че още преди месец българският финансов министър Владислав Горанов е заявил, че до юни страната ще кандидатства за т.нар. чакалня на еврозоната (има се предвид механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната).

По-нататък в текста министър Павлова е цитирана с довода, че за приемането на България в еврозоната са се застъпили както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - при откриването на българското европредседателство в началото на януари, така и германският канцлер Ангела Меркел. Същото се отнася и до Шенгенското пространство, според Павлова, цитирана от ФАЦ с думите: "Ние контролираме външните граници много добре".

В тази връзка изданието между другото посочва, че с подкрепата си Юнкер се опитва да обвърже България по-тясно с ЕС като един вид противотежест срещу еврокритичните страни от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

"Очакваме да ни оценяват според постиженията ни, а не според емоции и субективни впечатления", цитирана е да казва министър Павлова малко по-нататък в публикацията. Това се отнасяло и до борбата срещу корупцията. С етикета "корумпирана страна" политически заинтересовани кръгове искали да очернят България, смята Павлова. Пред ФАЦ обаче тя не посочва никакви имена, подчертава изданието. През последните години, според министъра, страната е отбелязала голям напредък в борбата срещу корупцията, а наскоро е приела и антикорупционен закон. 

Борбата срещу корупцията: само на думи?

В тази връзка ФАЦ посочва, че в последното издание на индекса на "Трансперънси интернешънъл" за борбата срещу корупцията България е на 75 място - до Турция и след Румъния, Италия и Гърция. А според изследване, поръчано от германската Зелена партия по повод началото на българското председателство на Съвета на ЕС, в България - както и преди - не е налице достатъчен ангажимент за борба срещу корупцията. В него се казва, че антикорупционните закони не отговарят на международните стандарти. За разлика от Румъния в България корупцията почти не се преследва, се сочи в изследването, цитирано от ФАЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма база за сравнение те си нямат Слънчев бряг
46
8
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Гъркът е хитър и лукав.Гъркът на Дявола брат става,само и само да е на печалба !
45
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от ФАЦ да погледнат една друга класация на английския Economist за индекса на демокрация, където БГ е 15 места пред Румъния и другите източноевропейски страни.
44
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците живеят добре, защото там никога не е имало античовешкия строй КОМУНИЗЪМ!И в България нещата ще се подобрят, когато комунистите измрат до крак!
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе няма корупция никаква, няма бедност, всичко е точно ! Каза мр... свин... лилянка. Аааа на коя Коледа ще свърши. Българите не желаят никакви Шенгени и еврозони
42
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На гръка му е широко около врата и живот си живее. Българина по шопски гледа в къщата на съседа и злорадства, а той - с два гроша в джеба. Никога няма да стигнем гърците! Напротив, разликата ще става все по-голяма! В България само медиите раздухват за голяма и страшна криза в Гърция. А живота и фиестите си продължават! Чупят чинии до ранни зори. Пари си имат за всичко. Работят ден до пладне, имат си доходи, имат си пенсии, уредена страна. Не *** като ***.
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми не е честно Гърция са с 300 млд.дълг и дават по 1000 евро на пенсионер а Бойко по 10 евро с 50 млд.дълг
40
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата и бандата ГРОБ все някой им пречи и ги очерня.Ако не е Нинова ще са марсианците, лошото време, зелените.....човечета или пък садам Хюсеин и Майкъл Джексън.Тези са ми толкова противни че ми се повръща от тях.А пък за дебелата варненска кифла изобщо не ми се говори.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно от Франкфуртер алгемайне цайтунг са поместили статията в раздел "Бисер на деня".
38
5
 
13
 
! Отговори
Младият преди 6 години
Светът не е пенсионери само, но в България пенсионерите са повече от работещите. Айде недей ни сравнява с другите, че не сме като другите.
37
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Някой назад беше писал за икономически причини защо така се натискаме за Шенген. Не е прав! През нас минава един от двата основни коридора за трафик на наркотици, оръжие, хора и др. Ако и на това отгоре преместят Шенгенската граница между нас и Турция, ще станем тук втора Швейцария. Разбирате с какви пари. Проблемът на Европа също е ясен - безконтролен трафик през Балканите = много проблеми. Всеки ше ни казва колко сме готови, но никой никога няма да ни пусне в Шенген.
36
4
 
12
 
! Отговори
Драхмакис преди 6 години
Върнакис евракис ?!Скатакис !
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАХа-ха Лилето, ако скочи ще се разлее не я ли виждаш, че вече трудно влиза в кадър.
34
4
 
35
 
! Отговори
Гербаджия преди 6 години
Добре че сме отличници и никога няма да станем като гърците! Гръка си гони интереса и има 1000 евро пенсия, а българина свързва двата края с 200 лева пенсия, НО е отличник! Послушен, кротък и уважаващ даскалката Меркел!Благодарение на ГЕРБ си научихме домашното и сме отличници! Най-бедната страна в ЕС, най-корумпираната, с най-ниска продължителност на живота, с най-много луди, с най-много сърдечни даболявания, най-много катастрофи, но затова пък сме ОТЛИЧНИЦИ и всеки хладилник е пълен с банани!
33
3
 
30
 
! Отговори
Дивия изток преди 6 години
Нямаме нищо общо с гърците. Докато ние затягаме коланите вече 20-30 години, гърците си живеят живота. Докато ние се ядем един друг, гърците като един излезнаха да кажат НЕ на Македония. Докато ние се караме, гръцките фермери, затвориха границата. Докато ние мълчим, гърците потрошиха Атина, да кажат НЕ на затягането на коланите.
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама наистина не е редно да ни сравняват с Гърция... Там пенсионерите, които взимат пенсия под 500 евро направо живи да ги ожалиш милите. Нашите взимат цели 300 лв. То и заплатите не са 500 евро и пак сме си наред.
31
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Право думаш Павлова по върви да ни сравнят с Бурунди или Папуа Нова Гвинея.
30
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свинетка Павлова скочила!?
29
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден Тиквата рече, че останалите в ЕС трябвало да ни догонват в борбата с контрабандата, днеска Свинетка разнищва някакъв таен заговор за очернянето на България като корумпирана държава. Правете си сметка колко неадекватни и скъсали с реалността хора ни управляват.
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЪДЕ ТОЧНО Е СКОЧИЛА? ВЗЕХ, ЧЕ СЕ ПРИТЕСНИХ, ДА НЕ Е ОТ ВИСОКО...