13 000 лв. заплата! Кой във властта взима повече от премиер и президент?

И заместниците му работят за повече от първите в държавата - за по 12 003 лв.
15 фев 2018 11:50,
280
13 000 лв. заплата! Кой във властта взима повече от премиер и президент?
Снимка: "24 часа"

13 146 лева заплата взима един висш чиновник  България- Председателката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова се подписва за впечатляващата за държавната администрация заплата, по-висока от тази на президента, премиера, министрите и депутатите.

По-високо възнаграждение от тях получават и заместниците на Караиванова. Бойко Атанасов, Ралица Агайн и Диана Йорданова ще се разписват срещу 12 003 лева. Най-ниско платен от ръководството ще е Владимир Савов, който е редови член на комисията съсн заплата от 11 432 лева, пише "24 часа".

В специализираната администрация на КФН средното възнаграждение на шефовете на дирекциии ще е 5133 лева.

Още по темата

Експертите, на които ще се разчита да повишат ефективността на застрахователния надзор, ще получават средно по 4500 лева, след като бъдат наети от комисията.

Основната заплата на главните експерти е определена на 2893 лева, на старши експертите - 1989 лева, на младши експертите 1472.

Всички посочени суми са основни, към тях има добавки за прослужено време и научни звания.

Впечатляващите заплати станаха възможни благодарение на промени в закона и в модела на финансиране на КФН. Нейният бюджет вече не е част от държавния, а се осигурява изцяло от събираните от бизнеса такси.

С новите заплати работещите в КФН се нареждат сред най-добре платените служители в администрацията.

Възнаграждението на шефката на финансовия надор е 3 пъти по-високо от основното на премиера, което е под 5500 лв. без добавките, а с тях става 7133 лв. Президентът пък взема 11 044 лева.

Заплатите в КФН са значително по-високи и от тези на депутатите, чието основно възнаграждение вече е 3540 лв., както и на министрите, които вземат 4602 лв. без добавките. Депутатите получават и по 10% отгоре за участие в комисия, а на практика всички са членове на поне една, а някои на две, което автоматично вдига заплатите с около 1000 лв.

Отделно от това те получават още две трети от заплатата за наемане на сътрудници и други разходи.

Председателят на парламента взема с две трети от депутатската заплата отгоре, т.е. Цвета Караянчева вече ще се разписва срещу 5900 лв. Всичко това е без добавката за класове, които за управленците са между 1 и 1,6% за всяка прослужена година, както и без добавките за звания, ако има такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще излизаме ли на площада?
159
1
 
6
 
! Отговори
До илиев преди 6 години
Викаш малко и е да е закраглат на 20 лоши времена идват за *** лошиии
158
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време недоволните българи са подготвяли и вдигали въстания. Българи, останало ли е нещо от духza на празедите ни?Или ни превърнаха в бездушни и болни психари.Да направим нещо! Да ги изхвърлим от държавата си или безучаство ще гледаме как тя умира.Вдигни глава народе!!!!
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние май само си обменяме мнения, но до вземане на знамето и излизане на площада няма да стигнем.А това май е единственият начин ако искаме да променим нещо.И какво правим сега?
156
1
 
25
 
! Отговори
Георгиева преди 6 години
Не доумявам как е възможно!?Идва ми да грабна знамето и право на площада!!!
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Илия Илиев 161 много си компетентен по тези въпроси. Не наричай хората простаци, или и ти си от тези дето лапат от нас? Такива трябва да ги строят ва мегдана и.............
154
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде си народе? Докато ти мизерстваш с600 лв. заплата, някои си слагат в джоба петнадесет пъти повече от твоите мизерни и изкарани с пот пари.Докога ще сме тая заблудена рая? Докога ще чакаме онея спящи в парламента *** да си развяват коня на робския ни гръб? Вдигни се народе инаправи нещо зъ себе си.Дай шанс поне на децата си!
153
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Скромен програмист 162Много важно, че си програмист.............надувки сте и грандомани 90 % от програмистите!
152
1
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Ей ви я изватката за средната заплата. И в държавния и в частния сектор е така който е отгоре яде месото другите смучат кокала
151
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей за това държавата е зле.................. крадливи некадърници с космически заплати за високи постове!
150
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая калинка с 13 бона заплата какво е направила за България?
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче превеждат от английски с Гугъл транслейт
148
7
 
7
 
! Отговори
Скромен програмист преди 6 години
Аз работя в голяма банка в Ню Йорк и получавам 150 хиляди щ.д. на година за програмиране на VBA.
147
13
 
0
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Още един пример за простащина! Да мислят по въпроси за заплащането!!Първо има подбор , след това подготовка и след това реализация на най-умното от една нация! И след това се мисли за размера на доходите!Всички сте прави да се съмнявате дали точно тези са най-доброто от нацията! Но ако са най-доброто, то размера на заплатите им трябва да бъде значително по високи!И то във всички звена на държавността!!!!!
146
1
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Гласувайте пак за Бойко Тиквата!
145
2
 
31
 
! Отговори
С.В. преди 6 години
Как е възможен такъв цинизъм. Какво толкова правят тези госпожи за да получават такива суми,да не са супер гении. Това е мойта 6-месечна заплата. Как не им е неудобно да протегнат ръце ида ги вземат,като възрастните хора гладуват, не могат да си купят лекарства и да си плащат сметките, да не говорим за нормално хранене. Но техните родители не си броят стотинките и нищо не им липсва. По какъв механизъм се определят тези пари. Министър и Президент явно нямат никакви отговорности затова че управл
144
1
 
29
 
! Отговори
Надзираван преди 6 години
Задължителната гражданска отговорност вече е с 20-25% по-скъпа спрямо същия период на миналата година. Застрахователите никога не биха признали, но една от причините за повишената цена е именно драстичното повишение на таксите, които събира КФН от тази година. За сега резултатът от високите такси са само тези неприлично високи заплати. Ще се надяваме и на адекватен финансов надзор...ама надали...
143
4
 
43
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Има решение на всички проблеми в България.Спрете да плащате данъци, ток, вода, застраховки, лихви по кредити, таксите за интернет и телефон.Спрете да плащате за винетки, лотарийни билетчета, гориво и прегледи при лекарите.Спрете да гласувате.Ако всички масово направят това, нещата ще се оправят.В момента, държавата ограбва бедните българи с данъци и такси. После разпределя ограбеното по сметките на партийните функционери и мафията.Оставете богатите да плащат сметката на държавата.
142
2
 
35
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Къде е Б.Б.да каже за какво тази дама и другите богопомазани от нейното обкръжение ще получават тези заплати.При 200лв. Пенсия която половина отива за лекарства и мин.РЗ 560лв. Която пък една част е осигуровки.
141
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жена, на която и липсва естествена красота и женственост, не става за никакви постове. Такива жени се озлобяват и стават истерични и нетърпими. Не съм сигурен, че това е професионализъм... Бойко с конкурс ли ги избира - всичките такива, една симпатична , спокойна българка не намери.