13 000 лв. заплата! Кой във властта взима повече от премиер и президент?

И заместниците му работят за повече от първите в държавата - за по 12 003 лв.
15 фев 2018 11:50,
280
13 000 лв. заплата! Кой във властта взима повече от премиер и президент?
Снимка: "24 часа"

13 146 лева заплата взима един висш чиновник  България- Председателката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова се подписва за впечатляващата за държавната администрация заплата, по-висока от тази на президента, премиера, министрите и депутатите.

По-високо възнаграждение от тях получават и заместниците на Караиванова. Бойко Атанасов, Ралица Агайн и Диана Йорданова ще се разписват срещу 12 003 лева. Най-ниско платен от ръководството ще е Владимир Савов, който е редови член на комисията съсн заплата от 11 432 лева, пише "24 часа".

В специализираната администрация на КФН средното възнаграждение на шефовете на дирекциии ще е 5133 лева.

Още по темата

Експертите, на които ще се разчита да повишат ефективността на застрахователния надзор, ще получават средно по 4500 лева, след като бъдат наети от комисията.

Основната заплата на главните експерти е определена на 2893 лева, на старши експертите - 1989 лева, на младши експертите 1472.

Всички посочени суми са основни, към тях има добавки за прослужено време и научни звания.

Впечатляващите заплати станаха възможни благодарение на промени в закона и в модела на финансиране на КФН. Нейният бюджет вече не е част от държавния, а се осигурява изцяло от събираните от бизнеса такси.

С новите заплати работещите в КФН се нареждат сред най-добре платените служители в администрацията.

Възнаграждението на шефката на финансовия надор е 3 пъти по-високо от основното на премиера, което е под 5500 лв. без добавките, а с тях става 7133 лв. Президентът пък взема 11 044 лева.

Заплатите в КФН са значително по-високи и от тези на депутатите, чието основно възнаграждение вече е 3540 лв., както и на министрите, които вземат 4602 лв. без добавките. Депутатите получават и по 10% отгоре за участие в комисия, а на практика всички са членове на поне една, а някои на две, което автоматично вдига заплатите с около 1000 лв.

Отделно от това те получават още две трети от заплатата за наемане на сътрудници и други разходи.

Председателят на парламента взема с две трети от депутатската заплата отгоре, т.е. Цвета Караянчева вече ще се разписва срещу 5900 лв. Всичко това е без добавката за класове, които за управленците са между 1 и 1,6% за всяка прослужена година, както и без добавките за звания, ако има такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има два типа хора - хищници и тревопасни. Едните си живеят живота, имат бизнеси, имат големи доходи, другите работят за по 500-600 лева и постоянно се оплакват
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на цялата държава св.... да направят пак не заслужава тея пари
58
0
 
11
 
! Отговори
питам преди 6 години
Кой им ги даде тези заплати ?
57
2
 
34
 
! Отговори
докога преди 6 години
Докога народе, докога ще живеем с 500 600 лева месечно , а тези ще ни обират? Докога? Който и да дойде все търпим, кога ще се надигнем най - после?
56
0
 
19
 
! Отговори
хм преди 6 години
България-начин на употреба!Лапайте,братчета,до като сме на власт!Чи посли ни съ знай!
55
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5-10 хиляди лева не знам, ама аз не познавам софиянец който да взима под 2000 лева. И това са най-мързеливите ми познати. Средната заплата в моето обкръжение е към 3500 лева.
54
4
 
9
 
! Отговори
... преди 6 години
Милко, на хората им харесва така затова не са по улиците. Те са по улиците когато ги крадът БСП-то но не и когато ги крадът други, така че да проблем няма.
53
11
 
3
 
! Отговори
бай У преди 6 години
До бай хПоредният коментиращ необразован! КФН не е БНБ, вземете научете нещата как стоят в държавата, в която живеете :) КФН се занимава с надзор на пенсионните фондове и застрахователните дружества. И браво на новият им модел. Така са зависими от финансовото представяне на частните дружества, а не да стоят на гърба на бюджета.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"според един пъпеш от тоя форум всеки който познавал в софия вземал 5-10 хил. лева"Ми то този пъпеш не познава минсистър председателя, депутатите и министрите, щото те взмеат под това, т.е. само обикновените хора визмат толкова. Остави го да си разправя, но колко трябва да е идиод да си мисли, че му вярваме. Като аганциите средно по 140 000 евро отделяли младите семейства за тристаен. Може ли да си вземете иконмическия ръст, да го увиете на руло и да ... Кого заблуждавате?
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
pa kako da ni sam prav, to je neverovatno napravo ako ce biti ostanali ljude u taj "drzava" posle 10 godina
50
1
 
32
 
! Отговори
Милко Великов преди 6 години
Щом хората не протестират(на улицата като Гърците и Румънците) значи всичко е наред!? Ако НЕ е добре , защо не излязат и покажат , че не са доволни???
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вие бълxapите сте си лузъpиПрав си, българино, прав си.
48
1
 
45
 
! Отговори
бай х преди 6 години
къде беше Комисията за финансов надзор когато фалира КТБ ???къде им е надзора ???
47
11
 
2
 
! Отговори
бат ИЦО преди 6 години
Разгледах й малко снимки - много е фотогенично мацето, хубавица!
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига сте се занимавали с политика не ви се отдава - както казват сърбите "българите не са политически народ"
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото президента, премиера и дугите подобни на тях само на заплата чакат.
44
0
 
31
 
! Отговори
Веско преди 6 години
А някакви отговорности имат ли тези чиновници? Гледам, няма много обяви в жобса.
43
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво всъщност прави КФН? Много просто, надзирава следните: - пазарите на ценни книжа и публичните посредници за тях (борси, емитиране на дълг и т.н.)- инвестиционни дружества- застрахователите- НЗОК КФН прикрива всички най-крупни корупционни канали в България. Нормално е застарялата кифла да е най-добре платеният държавен чиновник - все пак крие формалностите около системата на държавна корупция под настоящия режим.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братовчеда вчера се оплака нямам пари братовчеде ела да видиш как се живее с минимална заплата и ми кажи че нямаш пари врътнеш един курс из европа 3000 евро нема ми ела живеи с 500 лева и викаи немам тарикат
41
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жаблянов е прав, време е за народен съд.