Заради писмо зад гърба: Ананиев иска оставката на шефа на Касата

Директорът на НЗОК обещал да я даде, но после се заел с обиколки из парламента
Обновена: 16 фев 2018 10:39 | 16 фев 2018 10:39, Камелия Цветанова
24
Заради писмо зад гърба: Ананиев иска оставката на шефа на Касата
Снимка: архив "Булфото"

Скандал между здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК Камен Плочев заради едно писмо до председателя на НС с искане за актуализиране на бюджета и отпускане на още 140 милиона на Касата!

Мотивът на Плочев – дълг от над 270 милиона лева към здравни фондове в чужбина за лечение на българи зад граница.

Заради това му своеволие обаче Ананиев е поискал в сряда оставката на Плочев, който пък бил обещал да я подаде в четвъртък, но вместо това започнал да обикаля парламента, за да се среща с групите на политическите сили.

Здравният министър не скри огорчението си от поведението на шефа на НЗОК и го определи като изключително некоректно.

Още по темата

"Първо не е информирал нито Надзорния съвет на НЗОК, нито министъра, а направо НС, а когато го питах има ли токова писмо, той каза, че няма, когато извадих писмото, той каза, че това не е неговият подпис, а някой го бил фалшифицирал, тогава му казах, че ще направим постъпки пред съответните служби, за да видим кой е фалшифицирал неговия подпис, а той пък каза, че сигурно са му дали нещо да подпише и той не е гледал какво подписва", разказа историята Ананиев.

Той призна за огромния борч на НЗОК, но беше категоричен, че не може да се иска актуализация на бюджета през главата на надзора и на министъра. Освен това всички фондове имали задължения, не само НЗОК.

"Основните каси, на които дължим пари са тези в Германия, Франция и Австрия. С всичките сме подписали споразумение за разсрочване, както и те правят, и ние си ги изплащаме, нямаме задължения, които да сме договорили и да не сме ги платили, въобще няма нужда от актуализация на бюджета на НОЗК, което пък по процедура налага и такава на държавния бюджет", коментира Ананиев и допълни, че няма отказ за лечение на български пациенти в чужбина.

Здравният министър отрече да е заплашвал, притискал или обиждал Плочев.

"Той каза: "Виновен съм, ще си поема е отговорността и в четвъртък ще си подам оставката", но вместо това той тръгва да обикаля из парламентарните групи и да обяснява, че някой го е насилвал, обиждал, че насила иска да освободи поста, много е некоректно това и как ще кажеш, че пращаш писмо до председателя на НС и да не знаеш, че си го подписал?!", възмути се Ананиев.

Според него, след като се е срещал с депутати, Плочев е целял да провокира дебат, какъвто щял да се състои следващата седмица, защото в крайна сметка депутатите избират шефа на НЗОК. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Подкрепа преди 6 години
Вярвам на Ананиев. Ще оправи Касата, здравната система, ще стегне дисциплината. Още малко.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е нещата за НЗОК, да си дойдат на мястото! НЗОК е създадена да управлява събрани здравни вноски от всички нас и задължителните вноски на държавата за определени категории от населението-пенсионери, деца и дзържавни служители! Вноските нямат масто в държавния бюджет, това което направи Дянков, и да се разпорежда министърът на финансите! Също държавни служители не може да управляват средства на обществото! МЗ да си вземе всички онко и др. социални по функция заболявания!
15
3
 
1
 
! Отговори
JJIvanov GRIP преди 6 години
Внимание вчера засякохме нагло терористично оръжие за разболяване на милиони. Позлват нови холограми зкупувани пре тех прегледи и черни black dead съоръжения в лични документи и талони на автомобили.Жертwите се следят обемно прецакващо проникващо в реално време с точност до 8 кубически метра около black dead облъчвателя вкл в автомобили.. СЛедят се поименно след черна маркировка през лични карти с нано скенери.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички те знаем че си на пряко подчинение на позитано .не е нужно през пет минути да го доказваш.ааа и да ривете и да мучите това е герб на изборите пак ще ви надуе шошоните
13
4
 
3
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
До сега не съм видял умен гербер! По просташко управление България не имала в цялата си история!
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ананиев с какво право държи сметка на шефа на НЗОК, назначен от парламента с гласуване? И защо шефа на НЗОК се гърчи пред министъра, а просто не му каже да си гледа работата и че постъпва така, както прецени за добре за касата? Странни неща се случват по върховете на управлението. Като че ли наистина всички назначения са задкулисни и гласуванията на парламента са нещо, което президента определи като нотариат за заверяване на решенията на премиера. Няма друго обяснение за поведението на Плочев.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЗОК по закон не е пряко подчинена на министъра на здравеопазването ,а на парламента. Но при ГЕРБ закона е "врата у поле".
10
4
 
11
 
! Отговори
Заподнат преди 6 години
Лежах като войник през 2001г. във ВМА, инфекциозна болница с жълтеница за разлика от многото мними болни там. Тогава доц. Плочев беше завеждащ там. Няма накав корумпиран индивид.................. и се чудя защо още е в системата на здравеопазването????
9
1
 
4
 
! Отговори
Lopdes преди 6 години
E-zdravna bg kasa... :-)...e-bg zdravna karta...e-bg banking...e-bassi bg doktori i e-bg pravitelstvoto...:-)
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Плочев бе застанал гордо пред Ананиев и признал, че е написал писмото и го е подписал, а е прескочил институциите защото така е преценил - то тогава би заслужил доверието на защитаващите го. А при това положение той просто трябва да си ходи, а не да се завира и да моли унизен т,н политици за помощ.
7
1
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Оставам с впечатлението, че министъра го слагат само за да спира всякакви искания отдолу и да осигурява рахат на Баце. За да го прескочи неговия подчинен и да си рискува поста, явно положението е трагично.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още едно доказателство, че лекари не стават да се занимават с административна работа да управляват пари.
5
6
 
11
 
! Отговори
БАТ ИЦО преди 6 години
Да, от собствен опит знам, че е голям грях да прескочиш прекия си началник!
4
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАРИТЕ КОИТО ПЛАЩАМЕ ЗА ЗДРАВЕ СЕ ВЛИВАТ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И САМО ПОЛОВИНАТА СЕ ВРЪЩАТ ЗА ЗДРАВЕ А ОСТАНАЛОТО БУДА СИ ГО ХАРЧИ КАКТО МУ СКИМНЕ!!!ТАКА НАПРАВИ БУДА С ДЯНКОВ ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ВЛЯ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ В ОБЩИЯ КЮП А ДЯНКОВ Е ОСЪДЕН ЗА ТОВА СЪС ПРИСЪДА НА ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК!АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ГЕРБ И ТОВА НА ПО-УМНИТЕ ИМ Е ИЗВЕСТНО НО УВИ ЕЛЕКТОРАТА ИМ Е ОТ ПО-ГЛУПАВИТЕ ПРЕДИМНО!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко дърто да си ходи
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плочев се държал при обясненията си като лъжец и измамник, а дали не е такъв.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това им е единственият читав министър.