Македонският посланик: "Белене" ще осигури ток за Балканите

Според него Коридор 8 е важен за индустрията, търговията, транспорта
27 фев 2018 14:30, Екип на Investor.bg
45
Македонският посланик: "Белене" ще осигури ток за Балканите
Снимка: Архив, Reuters

Идеята на българския министър-председател Бойко Борисов за съвместно изграждане на АЕЦ Белене ще позволи на страните от Западните Балкани, които нямат достатъчно електроенергия, да разполагат десетилетия напред със собствен източник на електроенергия на територията на близка, приятелска и съседна страна като България, с която имаме договор за добросъседство и сътрудничество. Това каза посланикът на Република Македония у нас Мариян Гьорчев по време на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – Кохезия и свързаност", организирана от Градът Медиа груп.

Той отбеляза че всяка година Македония внася електроенергия за 1 млрд. евро и то предимно от България.

Според него Коридор 8, който трябва да свързва България, Македония и Албания, е не само транспортна и железопътна връзка, а има отношение и към електроенергията и газификацията на всички страни от Западните Балкани, които в момента не са газифицирани.

"Коридор 8 има значение и за развитието на индустрията, търговията, транспорта, туризма и услугите, които имат все по-значимо участие в БВП на Балканите и на Европа", допълни той.

Гьорчев каза още, че Коридор 8 е важен и за цифровизацията на страните от Западните Балкани, за да бъдат част от четвъртата индустриална революция.

"Ако ние, страните от Западните Балкани, искаме да сме част от новото време, трябва да следваме примера на България, която е гигант не само в Югоизточна Европа, а може би в цяла Европа, не само защото еврокомисар за цифровизацията е Мария Габриел, но и заради постиженията на страната в този сектор", подчерта посланикът.

Заместник-министърът на транспорта Велик Занчев каза от своя страна, че за България е изключително важно да докажем на европейските й партньори, че транспортната свързаност на Балканите ще доведе до по-голяма свързаност и растеж на всички страни от ЕС.

Той допълни, че това е един от приоритетите на българското председателство на ЕС в оставащите четири месеца.

"България има сериозен принос в окрупняването на проектите в Западните Балкани и разглеждането им в коридорен принцип. Получихме подкрепа от Брюксел за пътя София-Скопие и София-Ниш. Мултимодалния коридор Русе-Бургас-Варна-Кавала-Солун е друг проект, по който работим активно с Гърция. Подписахме меморандуми за железопътната инфраструктура по тези коридори със Сърбия, Македония и Гърция", каза Занчев.

Той допълни, че е необходимо паралелно и в координация да бъдат изградени липсващите връзки, за да се гарантира по-голяма завършеност на коридорите и по-висока стойност на инвестиците.

Занчев заяви, че европейските средства са основен източник за финансиране с 5 млрд. лв по ОП Транспорт и Транспортна инфраструктура.

"Механизмът за съфинансиране на Европа и националният ресурс не са достатъчни за нуждите в транспортния сектор. Необходимо е активно да търсим различни финансови източници като безвъзмездно финансиране и банкови гаранции", смята Занчев.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40 Всички българомразци са като теб на черното казват бяло и обратно!Какво ,да прави България с платения чешкия реактор,ЕС не разрешава такива технологии!Трябва да сме благодарни на руснаците ,че ни отърваха от него!Но това разбира се такива ,като теб не искат да възприемат!
39
2
 
1
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Прецакана е България и българския народ, но една шепа хора станаха милионери.-Ха-ха-ха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
38
2
 
0
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Върнахме го на РОСАТОМ/Руснаците/за жълти стотинки/под себестойността му/-Ха-ха-хА!!!
37
1
 
0
 
! Отговори
Хан Омуртаг преди 6 години
Всичко започва с Постановление на МС 9 от 20 март 1981г.-37г. лъжа, корупция и кражби за МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ.
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонеца вместо да дава съвети и да ни се чуди на акъла с това съветско Белене да вземе двата реактора в Македония и да си построи там тази никому ненужна централа. Българите щяхме да я изплащаме 100 години а македонците поне 400.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34 Ти пиян ли си?Реактора който дадохме на руснаците ,е произведен в Чехия в началото на 90 те, и платен на чехите!След дълъг престой в Братислава и Белене,ние го дадохме /под себестойноста му/на РОСАТОМ ,защото не отговаря на високите изисквания на ЕС!Руснаците му направиха подобрения и в момента вече5 год.работи на Волго-Донската АЕЦ! Кой е прецакания в случая?
34
2
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Ще станат вече 40 год. как "мъдрият" български народ го лъжат и той продължава да "ВЕРВА" Нищи чудно след 10-15г и за трети/3/ път да купим нови реактори.Да живей българо-руската дружба!!!!
33
1
 
0
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
При тоталитарната държава/социализъма/ е вярна приказката -*** народ слаба държава. При капитализъма/пазарна икономика/- *** народ беден народ.
32
3
 
2
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
До АнонименКъса памет.Забрави ли как върнахме първият реактор за жълти стотинки????.Сега платихме два.Произведен в Чехия/сега е модно/- от Шкода по руски лиценз.Ха-ха-ха.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29 ,.връщаме на руснаците за жълти стотинки.,Слезни на земята и обясни как ще стане това!
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Бойко се гъне за просперитета на държавата, няКой го излага с офшорни финансирания за покупка на ЧЕЗ.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИДЕЯТА НА БАЦЕ ЗА БАЦ (БАЛКАНСКСА АТОМНА ЦЕНТРАЛА) БЕЩЕ ТИРАЖИРАНА, ЗА ДА ИЗМЕСТИ ВОНЯЩИЯ СКАНДАЛ С ЧЕЗ.
28
2
 
5
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Великите ядрени сили:Черна гора, Албания,Македония,Босна и Херцеговина,Сърбия и / Косово/ заедно с България ще правят АЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-Ха-ха-ха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Положението не е трагично- Без надеждно е!!!! Руските реактори или ги "продаваме " -Връщаме на Руснаците за жълти стотинки или за старо желязо-пак жълти стотинки.Да живей големия шлем на др. Първанов.Кой ял ял , кой пил пил кой др работи правил правил- така ме казваме у наше село.
27
1
 
1
 
! Отговори
Мари преди 6 години
Може да бъде финансирана от Европа - нали сме свикнали да стоим, 80% от населението, на минимална заплата, ще финансираме пак някого!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един гьол, купчина ръждясало желязо и една крадлива бандаЩо е то?
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единият реактор на АЕЦ Белене го НЕМАБрей, ГОЛеМА МИСТЕРИЯ
24
2
 
8
 
! Отговори
ВСЕ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ преди 6 години
БОКО НАЛИ ПРОДАДЕ РЕАКТОРА НА ИРАН, БЕ, К`ВО СТАНА?Толкова приказки бяха тогава, вече го бяха натоварили на влака май.И к`во стана с Катар, нали щяха да строят магистралата Свиленград - Русе?И к`во стана със Саудитската арабия, май си останахме само със сабите и камилите. Един чаршаф не получихме оттам.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гладна кокошка АЕЦ сънува. Тиквуна ви разправя вицове, вие като абдали лапате.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ Белене не може да се строи без Росатом.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са Западните Балкани, де е АЕЦ Белене, де е Македония ? ? ? ? ?Тоя го тествайте за алкохол и наркотици