Патриотите с промени: Държавата да контролира сделки с ЕРП-тата

КЕВР да одобрява и взима решения за всички сделки с дялове и акции на енергия
Обновена: 2 мар 2018 17:07 | 2 мар 2018 17:00,
62
Патриотите с промени: Държавата да контролира сделки с ЕРП-тата
Снимка: bTV

"Обединени патриоти" внасят поправки в Закона за енергетиката, за да се създаде контролен механизъм, с който държавата да може да се намесва, когато се продават повече от 20 % от активите на структуроопределеящи фирми в енергетиката. Предложенията идват в разгара на скандала със сделката за продажбата на ЧЕЗ.

"Текстът е много прост. Става дума за едно ново правомощие на КЕВР - да одобрява всички сделки с дялове и акции на търговски дружества, които са носители на лиценз за пренос или разпространение на електрическа, топлинна и газова енергия. КЕВР ще взема решение дали да одобри прехвърлянето на дяловете или не", обясни Искрен Веселинов от ОП.

По думите му този нов текст би могъл да се приложи за сделката за ЧЕЗ, ако бъде приет скоро.

"По сделката имаме подписан договор, но няма завършен състав. Ако това нещо се изгласува следващата седмица, тогава ще имаме възможност за тази спирачка на държавата, ако прецени, че собственикът е ненадежден", добави Веселинов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отново каза, че основният проблем трябва да се търси назад във времето.

"Поинтересувайте се кой продаде ЕРП-тата, вижте печалбата на ЧЕЗ. Ще прецените дали държавата трябваше да продава този монопол. Под хубавия параван за пазарна икономика и лозунгът "държавата е лош стопанин", подарихме кокошката, която снася златни яйца, по времете на Сакскобургготски и ДПС и сега се чудим какво да правим", коментира Каракачанов.

Той отсече и че според него няма причина енергийният министър Теменужка Петкова да подава оставка.

"Не виждам никакви основания оставката да бъде приета. Тя направи един прибързан акт, за да поеме отговорност за нещо, за което тя не носи отговорност. По сега действащия закон няма възможности и функции да контролира това. Затова именно това предлагаме - държавата чрез КЕВР да има контролен механизъм", отсече вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
късно е вече да правят квито искат промени в закона няма полза , сделката е факт за съжаление да се погрижат опне да не се дига тока че не знам кво ще стане 3 млн сме потребителите.. и най после тия .. т нар патриоти да вземат да си удържат на обещанието за поне 300 лева минимална пенсия !!!!!
9
0
 
10
 
! Отговори
Неам нерви преди 6 години
Може би в крайна сметка добре измислена и изработена схема държавата да изхарчи 650 млн. в актив, който после да храни политици и кандидат-микро/мини/макро олигарси чрез бордове, ремонти, поддръжка, цени и др. такива. Представете си каква врява щеще да се вдигне ако директно бяха поискали да направят това политиците, едно мини АЕЦ Белене...
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия патриоти са като Бай ***, който мечтае за солунската митница. ***.
7
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилната дума за днешните Патриоти еМАФИОТИ.
6
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-паникьосано и смотано управление България НИКОГА не е имала!!!Ако някой управлява частна компания по този ПОЖАРНИКАРСКИ начин нямада оцелее и 1-2 години.П.П. Тиквата никога не е имал и управлявал нормален бизнес.Фирмите за охрана особено в "онези" години бяха рекетьорски структури!!!
5
1
 
27
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат:"Поинтересувайте се кой продаде ЕРП-тата, вижте печалбата на ЧЕЗ. Ще прецените дали държавата трябваше да продава този монопол. Под хубавия параван за пазарна икономика и лозунгът "държавата е лош стопанин", подарихме кокошката, която снася златни яйца, по времете на Сакскобургготски и ДПС и сега се чудим какво да правим"Това е истината - продадоха...прибраха милионите - за вас остана на геврека дупката...а сега ще направите кака Гинка милиардерка! Свиквайте ! С новата олигарша!Още една
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dobyr den korupciq
3
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Утре е трети март -национален празник! Никак не ми е празнично. Никак не ми е патриотично. Изпитвам срам, гняв и съм отвратен от управляващата класа.
2
2
 
17
 
! Отговори
асен преди 6 години
Никакви почивки и отпуски на депутатите , докато не приемат тази поправка , МАРШ НА РАБОТА , ако трябва ще спят в залата , но ще го приемат навреме !!!!
1
3
 
20
 
! Отговори
Не е случайно преди 6 години
Че борисов продава онези последни 33% държавно участие, а после реве че му оставили празна хазна и дългове. Всяка негова дума е лъжа буквално. А т.нар. Патриоти и те явно се чудят как да облажат. То всичко мина и замина, а те се сетили с чужда пита помен да правят. Ама така е като всичко е КОРУПЦИЯ от долу до горе. Б.Б. съсипа държавната администрация с некадърността си и с едноличното си управление, а *** да му вярват има още много и много ще страда народът ни. Тежко и на Майка България.